Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.07.2018., 13:27   #37191
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,354
Citiraj:
Autor explorer 4 Pregled postova
Ekipica, ima tko iskustava s BMW serijom 5 F10/11? Ako da, može neki općeniti dojam.


Hvala
Mogu ti reći svoja iskustva sa 530xd F11 iz 2012. godine.

Velik auto izvana, iznutra ne toliko. Prednja sjedala imaju dovoljno prostora, sportska su topla preporuka, stražnja klupa je pomalo skučena ako je prednje sjedalo povučeno nazad. Gepek je adekvatan, posebno kod F11, no nije ogroman i bez krovne kutije je praktično nemoguće otići na more sa dvoje klinaca. Kvaliteta materijala u unutrašnjosti je zbilja besprijekorna, posebno kod malo bolje opremljenih izvedbi (Dakota koža ili M Sport sa alcantarom). Sve je čvrsto, masivno i napravljen je kao tenk. Stražnji diskovi (samoventilirani!) su iste veličine kao prednji na mojem Passatu iz 2001. godine, onda možeš zamisliti kakvi su prednji.

Skup za održavanje ako ga servisiraš u ovlaštenom servisu. Servisni intervali su cca 30 tis. km (ima senzor kvalitete ulja, pa ako ga ganjaš, interval bude dosta kraći, tipa 20 tis. km), originalni dijelovi su kao svetog Petra kajgana, no ima kvalitetnih alternativa. Gume su run-flat i računaj da 18" koštaju cca 6k zimski komplet i nešto manje ljetni. Navodno možeš koristiti obične gume na 17" felgama, no zašto je tome tako, u Tomiću mi nisu znali odgovoriti. Jednostavno je tako. Apropos Tomića, topla preporuka: izbjegavaj ih. Skupi, ne izlaze u susret kad imaš hitan problem, naplaćuju defektaže bez da otkriju problem, ma fuj.

Što se tiče godišta, kao i uvijek, LCI model je popeglao neke sitnice i preporuka je uzeti njega.

Bazni četverocilindrični dizelaš je ono, ok, radi svoj posao, može i potegnuti, pomalo je bučan. Prava mjera za peticu je redni šestak koji u kombinaciji sa 8-stupanjskom ZFovom automatikom i xdrive-om daje onaj dojam "ovakvo nešto veliko i teško se ne bi smjelo ovako brzo kretati". Dobra fora je da imaš opcije podešavanja odziva motora, tako da istovremeno možeš imati lijenu svinju u EcoPro modu koji na autocesti na 130 km/h troši ispod 7 litara, a u DS/Sport (ili Sport+ ako imaš adaptivni ovjes) postaje razularena zvijer kojoj ne smiješ krivo pogledati gas.

Potrošnja varira od ispod 7 na autocesti pri 120-130 do 12 u gradu. Moj prosjek je 8,5 litara uz dosta autoceste i otvorene ceste.

Od opreme, HUD se pokazao nevjerojatno korisnom stvarčicom, osobno mi je baš fora i gledam da mi sljedeći auto to ima. Adaptivna svjetla su next-level, nikad po noći mi nije bilo lakše za voziti.

Ako imaš neka specifična pitanja, pucaj.
Garro je offline   Reply With Quote