View Single Post
Staro 28.07.2017., 22:40   #24
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Znači ako procesor generira istu količinu toplinske energije, hladnjak ima istu toplinsku vodljivost,
protok zraka je identičan, a jedino se mjenja temperatura zraka onda je delta t uvijek isti. EOD
U tome i je poanta sto cijelo vrijeme vristim, hladnjak mijenja svoja svojstva u odnosu tj. kako se mjenja vanjska temperatura a pogotovo
i jos vise hladnjak koji ima heat pipe sa fluidom koji isto nema ista svojstva na razlictim temperaturama.

Ona dvojca sto mi mast vade jesu ( sad vise neznam jesi i ti jedan od njih ) u pravu, no samo i iskljucivo matematicki, u nekoj idealnoj teoriji... stvarno stanje nema veze sa praksom !

Jucer mi je u prostoriji bilo 23/24C - Idle 31/32C.
Sada mi je u prostoriji 25/26 - Idle 35/36C.

Komp radi 5-ti dan bez gasenja sto znaci da nema tolerancije da je hladan pa da akumulira neku toplinu u sebe, ako to i radi
onda je i to neka konstanta da akumulira onoliko koliko materijal kucista otpusta topline u prostor.
Nisam balavac da lupetam i igram se s brojkama, mogu poslikati, staviti ss, imam 5 sensora vanjskih u kucistu,
imam digitalni 433MHz radio termometar sa unutarnjom i vanjskom jedinicom i vidim dobro promjene kako vanjske tako
i unutarnje temperature te utjecaj iste na temperaturu u kucistu na 5 mjesta + ocitanje temperature cpu, mbo itd...

Brzina svih 4 ventilatora mi je uvjek ista, ~700rpm i jedina nepoznanica je 5-ti ventilator od napajanja i uz prepostavku da
napajanje porastom temperature ubrzava i povecava protok zraka zasto onda porastom vanjske temperature delta T ne ostane isti ili jos manji ?

Zasto je delta T 8C kod 24C a 10C kod 26C unutarnje temperature pogotovo na bonus koji dodaje napajanje ?!?

Neki dan tj. prosli tjedan kad je bila zega i u prostoriji je bilo 32C, Idle temp su se vrtile oko 44/45C pri istom protoku od ~700rpm i to je cinjenica !
Ako mi je zimi u grijanoj prostoriji na 23/24C full load 64/65C a ljeti na 32C potegne i do 78/79C pri istih ~700rpm onda nikako delta T nije isti, je.. bude kada
ubrzam ventilatore na ~900/1000rpm-a ili podesim onaj na cpu da shodno porastu temperature sam ubrzava ili smanjuje.

Citiraj:
Autor DoctorEvil Pregled postova
cijela poanta je da stvari nisu toliko jednostavne poput hopla ošlo tu 5 otići će tamo 5.
To je ono sto pokusavam utuvit onoj dvojci u glavu. Apsolutno je nebitno jel u pitanju Ryzen ili Intel.
Cak ima razlike izmedju zimskih 24C grijano i ljetnih 24C kada dodje kakva kisa pa zahladi na dan/dva, i tu ima razlike !