Citiraj:
Autor Guls
Nikad ih nisam smatrao prijetnjom i svima koji su bili ugriženi sam u neznanju govorio kako su sami krivi za to jer su provocirali psa ili nešto treće. O kako sam samo bio u krivu. Bome iz mišljenja "svi trebaju imati psa, nebitno kakvog" prelazim u drugo mišljenje, a to je "imaj onakvog psa koji kad poludi, ili ga možeš spriječiti, ili ga možeš zaustaviti".
Pričali smo malo u firmi, i zbilja, ljudi imaju razna iskustva, pogotovo s većim psima jer ih u trenutku panike ne mogu iskontrolirati (njem.ovčari, šarplaninci, pitbullovi, tornjaci, čak i hrvatski ovčari, neki terijeri). Očito puno pasa, koliko god pametni i dresirani bili, imaju svoj klik, svoj trenutak kad polude na par minuta, i poslije bude sve ok. Ne pišem ovo da nekome pametujem, nego čisto da se ispucam, a možda se povede i rasprava.
|
Nisam ni ja dok me čopor vučjaka (njemački ovčar) nije napa na slabo osvijetljenom makadamu.
Put do birtije često smo kratili tom "oputinom" (javna površina) i znali smo da ima pasa iza ograde jer bi ponekad zalajali - ali svatko svojim poslom (čak se ni ne sićan da smo ih viđali u dvorištu).
Taj put sam iša (trizan) do birtije sam, a njih 4-5 izletilo isprid dvorišta ravno na cestu (nisu to bili najveći vučjaci koje ste vidili, ali nisu bili štenad).
Ja ukopan blesim 1.5 sec., a onda iduća sec. svi oni prema meni trče, reže, laju (ne nužno tim redoslijedom).
Nisu me raščepušali samo iz 3 razloga:
1. put je bio uzak pa me nisu mogli okružit
2. dobija sam instant napad adrenalina pa nisam počeja bižat već kružno lamatat livom nogom (prema njihovim "njuškicama) - nakon čega se povuku 2-3 metra pa opet isti scenarij
3. nakon cca 5-6 sekundi (taman sam već stiga zgrabit i nešto kamenja s puta) izletija gazda i "odvuka" ih dvorište (zgrabija je možda jednog, ostali su se sami pokupili)
Iako sam u afektu pritija gazdi da ću se vratit i pobit i njega i pse, odlučija sam da je pametnije izbjegavat tu prečicu (žalosno je šta se to dogodilo u Spinutu, a ne na periferiji Splita).
Stari mi je dobro potkoženi lovac pa sam se ima čim poslužit - Franchi cal.12 poluautomatska sačmarica - doduše nije Afinity model ka ova ispod, ali svejedno ima 5+1 u cijevi kapacitet i isti princip rada - koliko brzo stiskaš obarač toliko brzo štrca sačmu
https://www.youtube.com/watch?v=vVkl4ajC6i8
Da me kojim slučajem izgrizlo bila bi šira rubrika crne kronike (nažalost) - na svoje oči sam vidija kako se stari rješi lovačkog pasa koji mu ne proradi (nakon par godina "ulaganja") bez da trepne (valjda je 41 godina lovačkog staža i par raspadnutih pušaka od konstantne upotrebe učinilo svoje

)