View Single Post
Staro 21.08.2014., 01:33   #719
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Twitch Admin ovdje.

Posto se bavim i tehnickom stranom streaminga, da objasnim zasto ljudi koriste uglavnom i7 za streaming.

x264 codec koji koriste svi moderni streaming alati u svojim enkoderima (XSplit, Open Broadcaster Software itd.) ima dobru multithread podrsku. i7 procesori imaju mogucnost HT-a (Hyper Threading), koji dodaje jedan dodatni thread na svaki core. Tako da 4-jezgreni i7 ima 8 threadova.
i7 i nije toliko bitan samo za gaming, ako samo igras, ali ne streamas, onda ti je dovoljan i i5 (Igre jos uvijek preferiraju vislji takt u odnosu na broj jezgri/threadova), dok je za streaming dobro imati sto vise sirove snage.
Bitno je optimizirati postavke encodera tako da iskoristi resurse tvog PC-a bez da ometa igre. Postavljanje x264 preseta na sporiji ili brži ovisi o tome koliko ce enkodiranje koristiti tvog procesora.

Preseti idu od Superfast - Placebo. Superfast koristi najmanje procesora, te izgleda najlošije. Što nize ides, to ce se vise procesora koristiti, te ce video izgledati bolje. Koristenje presporog preseta moze dovesti do 100% CPU iskoristenosti, sto onda rezultira lagom u igrama, nemogucnosti odrzavanja stabilnog video FPS-a na streamu, rusenja itd.

Ovdje ima dobar pregled koliko i kako koji preset zajedno s FPS-om i bitrateom utjecu na kvalitetu videa https://support.xsplit.com/forum/vie...hp?f=3&t=13768

Najbolje da isprobas razlicite postavke prije nego ides kupovati bolje komponente. Naravno da je najbolje imati najbrze komponente, ali onda tako mozes ici bez granice. Kod video enkodiranja sve sto imas mozes iskoristiti.

Isto vrijedi i za lokalni video editing/enkodiranje. Vjerojatno koristis isti codec x264(h.264), ali ovdje nisi ogranicen da moras imati najmanje 30FPS/s (Ili na koliko FPS vec streamas) brzine enkodiranja, tako da mozes imati bolje postavke nego livestreaming, samo ce ici sporije.

Zadnje izmijenjeno od: pipe. 21.08.2014. u 02:45.
pipe je offline   Reply With Quote