View Single Post
Staro 11.04.2013., 15:04   #707
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Hakom popustio?!

Javna rasprava donesena jucerasnjom sjednicom Hakoma (objavljeno danas)

http://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subid=1120

Citiraj:
S obzirom da u razdoblju od prethodnih analiza nije došlo do značajnijeg ulaganja u nepokretnu pristupnu mrežu, HAKOM smatra ispravnim odrediti zemljopisnu podjelu regulatornih obveza s ciljem poticanja ulaganja u područjima u kojima postoji slabiji komercijalni interes za ulaganja u pristupnu mrežu. Slijedom navedenog, HAKOM je područje Republike Hrvatske podijelio na dva područja prema području pokrivanja MDF-ova*: područje tipa 1 i područje tipa 2. Određena pravila regulacije vrijedit će na području tipa 1, dok će se na područje tipa 2 primjenjivati drugačija regulacija.

Dodatno, kako bi pored poticanja ulaganja potaknuo i potražnju za maloprodajnim uslugama širokopojasnog pristupa internetu na temelju FTTH tehnologije, HAKOM smatra kako je u određenoj mjeri potrebno ublažiti regulatorne obveze i na tržištu maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu u području tipa 2. Stoga je HAKOM u određenom dijelu morao izmijeniti Analizu tržišta maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu.
Te iz dokumenta Prijedlog odluke-Izmjena Analize tržišta maloprodaje ŠPI stoji http://i.imgur.com/Pw6wOnE.png

Tip 2 se određuje prema slijedecim specifikacijama
Citiraj:
U područje tipa 2 su svrstane sve lokacije MDF‐a na kojima ima manje od 700 aktivnih linija ili je više od 50% ruta dulje od 2,5 kilometra. Tako dobiven skup područja tipa 2 sadrži i određeni broj lokacija MDF‐a na kojima postoji kolokacija. Na takve MDF‐ove na kojima postoji kolokacija primjenjuju se uvjeti iz područja tipa 1. Iznimno, vezano uz regulatorne obveze za FTTN koncept, ukoliko je broj izdvojenih lokalnih petlji koje se planiraju preusmjeriti na novi nezavisni* čvor manji od 10% od ukupnog broja aktivnih linija na navedenom MDF‐u, primjenjuju se uvjetiza FTTN koji vrijede za područje tipa 2.
Jos je sve u fazi javne rasprave, tako da ovo jos nije konacna odluka. Bas me zanima sto ce biti na kraju.