Dvoumim se izmedju
VTX3D Radeon HD7770 X-Edition V3
933kn (s ukljucenom dostavom)
i
Palit GeForce® GTX 650 Ti.
1122kn (s ukljucenom dostavom)
Grafa će zamijeniti HD4770 u
OVOM kućištu. Mala potrošnja i malo zagrijavanje su bitni kao i to da PCB kartice bude kraći radi boljeg protoka zraka u kućištu. Trenutna HD4770 praktički dijeli kućište na dvije zone - zona praznih slotova za kartice i zona procesora i memorije. I to je blaga katastrofa što se tiče protoka zraka u ovom kućištu. No, na sreću ispuhuje zrak iza pa ne radi probleme u skučenom case-u. Nijedna od ovdje navedenih novih kartica ne ispuhuje zrak iza... može li to biti problem? Čini mi se da se obje navedene kartice griju manje od HD4770 pa da to i ne bi trebao biti problem?
Moje glavno pitanje je da li se isplati tih dodatnih ~200kn za GTX650Ti?
Gdje god gledam po netu review-e, GTX650Ti je brža od HD7770, ali manje više je usporedba sa stock HD7770 i sa starim driverima. Ako uzmem u obzir 10% viši takt ove HD7770 i "Never Settle" drivere, i uračunam porast performansi od 15ak%, nekako se ipak ta razlika u odnosu na 650Ti istopi... i sad uopće nisam pametan što se isplati uzet'! Grafa će u kompu biti skoro sigurno barem 2 godine, ako ne i duže. Koliko je GTX650Ti u stvarnosti jača i da li je to primjetno?
Za one koji će me uputiti na polovni HD7850 za 1100kn (novi bi mi bio preskup za budžet, cca. 1100kn je krajnji limit)... to i nije tako lako za pronaći, a i mislim da mi ne odgovara viši TDP i duži PCB. Strah me je da bi se to svelo na sadašnju situaciju što se tiče protoka zraka, uz povećano grijanje grafe i open air cooler = moguće pregrijavanje?