View Single Post
Staro 14.08.2012., 15:46   #1960
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Flat ce vjerojatno biti u ponudi, samo par zemalja ima bandwidth limite, te posto je i dosad bilo, ne vidim razloga zasto nebi bilo tako i sa VDSL2.
FttH (nazalost) nije simetrican u mnogim zemljama, ocito su vidjeli da nema potrebe posto su se ljudi vec naviknuli na asimetriju kod xDSL ili zbog toga sto bi mogli malo vise zaraditi na paketima koji su simetricni.
npr. Telia iz Svedske, oni u ponudi imaju paket brzina do 100/10 za 368SEK (oko 330kn), te paket brzina do 100/100 za 428SEK (oko 390kn). Jos tu ima i akcija gdje je prvu godinu koristenja mjesecna cijena manja, ali to nisam uzimao u obzir.
Postoje i "dobri" ISP-ovi koji nude samo simetriju, poput engleskog HyperOptica, Sonic.net u LA-u, te Google Fiber koji trenutno gradi svoju mrezu u Kansas City-u u SAD-u. Sonic i Google Fiber oboje nude 1000/1000 preko optike za $69 (oko 420kn) mjesecno.

Ali naravno, jos jedan veliki razlog zasto nema simetrije je to sto bi ljudi onda hostali servere na vlastitim vezama, te tako onda smanjili broj klijenata hosting servisima od kojih, gle cuda, je i tvoj ISP, koji se takoder bavi hostingom.