View Single Post
Staro 14.08.2012., 02:37   #1958
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Da razjasnimo, da, ako i kad se izgrade FttC ormarici, do njih se samo racuna lokalna bakrena petlja, to je i sva svrha gradnje ormarica, da se skrati udaljenost petlje na bakru.
FttC = Fiber to the Cabinet (Optika do ormarica).
U pocetku ce ici VDSL2 preko glavnih centrala koje se sad koriste za ADSL2+, koje ce biti (ili vec jesu) nadogradene da rade na VDSL2. Te zbog toga ce samo oni koji su oko 1000m udaljeni od njih ce moci dobiti kada VDSL2 krene, dok se ne izgrade ormarici kako bi i udaljeniji korisnici dobili.

Diskutabilno je jeli to dobra investicija ili ne. FttC ormarici i preusmjeravanje parica na njih ce kostati dosta, ali ce svejedno biti jeftinije of FttH. Problem je u tome sto VDSL2 nije future-proof rjesenje, te ce za par godina biti ista situacija ko i sad sa ADSL2+. Tu treba jos dodati odrzavanje i popravak kvarova koji su cesci nego da se ide na FttH.

Toplo se nadam da je VDSL2 samo vatrogasna mjera dok ne pocne FttH, tj. VDSL2 preko Central Officea, te se onda grade FttC ormarici samo tamo gdje se ne planira ici sa FttH odmah, tj. rijeđe naseljena mjesta.

Za VDSL2 bonding, sumnjam da ce se ici na to, pogotovo ne u pocetku. VDSL2 je vec sada stara tehnologija, koju su u Njemackoj imali jos od 2006., te se ne isplati ulagati puno u nju. Ako se i bude islo na tako nesto, vjerojatno ce biti tek dosta kasnije.