Citiraj:
Autor panoramix
Zbunjuješ me majstore ! Zar kompresor ne tlači rashladni plin ? Kad ga tlači onda se isti zagrijava (termodinamika) a kad ventil otvori i plin ekspandira u veći prostor, dolazi do naglog hlađenja. Tada vanjski zrak prolazi preko "radijatora" klime, hladi se i rashlađuje prostor u autu. Temperatura zraka koji hladi prostor auta, prema meni dostupnim podacima, nije ispod 1-3 C.
|
Sve to štima što ti pričaš, samo taj zrak prelazi preko zagrijanog (glupo za reć ali tak je) hladnjaka i upuhuje topal zrak u kabinu.
Citiraj:
Kako to "dejstvuje" pri -10 c još uvijek ne kužim.
|
Slična stvar je i inverterska klima i obična klima.
Kući imam panasonica, običnog, na poslu imam invertera. Kućna klima prestaje grijat na temp. oko +5, inverter na poslu grije i evo na -15.
Citiraj:
Radijator u kojem je zagrijani antifriz nema nikakve veze sa "radijatorom" koji je vezan na klimu.
|
Ima velike veze jer zrak struji kroz njega kada uključiš grijanje.
Mislim da se u cijeloj toj priči radi o obrnutom procesu funkcioniranja klime.
Zato postoji defrost kod grijanja klimom, jer se hladnjak klime doslovno smrzava kad je klima u modu grijanja.
Jer ti cijelo vrijeme pričaš o hlađenju klimom, a mi o grijanju klimom.
Btw, izlazna temperatura zraka pri rashlađivanju automobila, na rešetki, mora biti od +5 do max +10°c, kad je na klimi zadana najhladnija postavka (na nekim automobilima +18, na nekima +16°c).