10.02.2012., 13:08
|
|
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Autor jopis
Kompresor radi - dakle sabija zrak.
Samo što u slučaju grijanja s upaljenom klimom taj zrak ide preko grijača (mali hladnjak kroz koji protječe antifriz, zagrijan radom motora - iz rashladnog sustava motora, s kojim je taj mali hladnjak povezan) i dobije se efekt grijanja a ne hlađenja.
Nisam dovoljno stručan da to objasnim sa nekog expert stajališta, pričam laički, gledajući kako to radi u praksi.
Recimo, što kolege sa francuzićima kažu, tako je i meni bilo dok sam vozio 206icu - na određenim temperaturama se gasio kompresor klime, i dok god ne zatopli 2-3°c više od toga, kompresor se ne bi palio, dok eto, na fiatu, volvu, vw-u, nije tako, nego kompresor klime radi stalno ako je a/c on, ili kod automatskih u auto modu. Samo ako stavim na economic mod zimi, gasi kompresor, ali u toj varijanti, stalno.
|
Zbunjuješ me majstore ! Zar kompresor ne tlači rashladni plin ? Kad ga tlači onda se isti zagrijava (termodinamika) a kad ventil otvori i plin ekspandira u veći prostor, dolazi do naglog hlađenja. Tada vanjski zrak prolazi preko "radijatora" klime, hladi se i rashlađuje prostor u autu. Temperatura zraka koji hladi prostor auta, prema meni dostupnim podacima, nije ispod 1-3 C.
Kako to "dejstvuje" pri -10 c još uvijek ne kužim.
Radijator u kojem je zagrijani antifriz nema nikakve veze sa "radijatorom" koji je vezan na klimu.
|
|