View Single Post
Staro 29.11.2011., 22:47   #2099
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor nabob Pregled postova
uputili su me na ovu temu, nemam pojma o mrežnom spajanju, te vas usrdno molim da mi se obraćate kao da sam prvašić.
daklem, na b.netu sam (3d), spojen sam žično i imam onaj njihov modem scientific atlanta epc2203.
uskoro mi dolazi tablet prestigio multipad pmp7074b3g.
treba mi za doma neki router ili drugo čudo za spajanje ovog tableta na net i eventualno za goste koji dođu s laptopom, tabletom ili čime već.
zanima me:
1. koji bi jeftiniji router uzeo da ga spojim na b.netov modem i hoće li to funkcionirati u kombinaciji s tabletom?
2. ako uzmem npr. router d-link dir-300, hoće li bit dovoljno da ga spojim na modem tamo di pišem ethernet i da mi tablet uhvati signal u stanu? hoće li trebat nešto posebno namještat i konfigurirat za tablet i router?
3. ostaje li stolni komp potpuno neovisan o novom routeru, odnosno nastavlja li primati internet preko modema kao i do sada ili ću i njega morati spajati na taj novi router, kao i tablet (napominjem da mi se to ne da, nemam vremena, komplicirano mi je...)?
guglao sam i pretraživao forum, ali nisam našao odgovore... možda negdi i piše, ali ja nisam skužio... sori.
molim dobre ljude da mi odgovore i unaprijed fala, gracias, spasiba, obrigado, blagodarim i tako to.
A čemu kad ti se ionako ne da

No dobro, ajmo korak po korak,...

1. odeš u lokalni dučan informatičkom opremom,

2. zatražiš od prodavača da ti kaže koje dostupne bežične routere ima na lageru, a koji se mogu spojiti na cabel, odnosno Bnet (uzmeš najjeftiniji, naravno),

3. doneseš to doma,

4. izvadiš iz ambalaže,

... sad dolazi grdi dio:

5. iz cable modema izvučeš žicu od napajanja,

6. iz cable modema ištekaš mrežni kabel (OPREZ, ne ide na silu, moraš stisnuti onu malu plastiku i onda ide lako van)

7. u cable modem uštekaš mrežni kabel (neki drugi, ne onaj kaj ti je u kompu i kojeg si maloprije ištekao), a drugi kraj tog kabela uštekaš u WAN port na routera,

8. sad onaj izvučeni mrežni kabel čiji je jedan kraj još uvjek spojen na komp uštekaš i jedan od 4 lan ulaza na routeru,

uff, sad napokon dolazi laki dio:

9. uštekaš napajanje u router,

10. uštekaš napajanje u cable modem,

11. odeš na par minuta od kompa (po sok, kavu, pivu) dok se cable modem i router ne dogovore,

12. za kraj bi bilo dobro postaviti zaštitu na bežični router, ali kako ti se ne da previše umarati, a i djeliti ćeš mrežu svima koji ti navrate, nije obvezno da se i oni ne bi morali zamarati upisivanjem passa,...

... ak sam kaj zaboravio, slobodno me dopunite.
bertone je offline   Reply With Quote