Pozdrav ekipi koju znam s audiofil.neta, i svima ostalima. Ovo je moj prvi post ovdje i nadam se dobrom druženju i kvalitetnim informacijama. Nakon dugo vremena sam poželio nabaviti novi stroj, pa sam svratio ovdje po infose.... i naletio na HIFI temu
Čitam proteklih desetak stranica gdje me se spominje, glavom bez brade, pa sam htio ispraviti par netočnih navoda

Oni nesretni zvučnici o kojima se raspravlja... njih je složio jedan tip prema informacijama objavljenima na audiofil.netu i hrpi pm-ova i emailova koje sam mu nadobudno napisao, telefonske razgovore da ne spominjem.... S kolikom uspješnošću, vidljivo je na slikama. Usprkos nepreciznosti u izradi i nepoznavanju osnova (bez želje i truda da da se iste nauče, čak i uz moj priličan angažman), pretpostavljam da zvučnici ipak zvuče solidno. Toliko sam svog vremena poklonio tom čovjeku, da moraju raditi bar solidno.
Ovi zvučnici su razlog mom gubitku volje da i dalje dajem informacije o svojim kutijama koje predstavljam na audiofilu. U početku sam nadobudno stavio neke informacije na forum, u najboljoj namjeri, ali su stvari krenule tokom koji nisam očekivao. U vezi izrade su mi se dosta javljali ljudi koji nemaju blage veze o izradi zvučnika, stolarskih/elektroničkih vještina u rangu ovdje prikazanih kutija, i bez želje da nešto i nauče u tom polju, već više sa željom da posjeduju vrhunske kutije za sitne novce. Čast izuzecima poput ovdje prisutnog člana Don, koji su dali sve od sebe da me što manje nepotrebno ispituju i da probaju sami zaključiti/naučiti neke jednostavnije stvari. Takvima mi nije bilo teško napisati ekran teksta po mailu ako treba.
Oni ostali, poput Flikoman-a, ispituju kojekakve sitnice unedogled, i onda opet rade po svom. Da bar se onda potrude postaviti pitanje kako spada, nego se od mene traži i da glumim wiki! Pa čovječe ukucaj taj "RC-filter" u google!
Skretnicu u tim sfušanim kutijama nisam ja radio. Zapravo te kutije i skretnicu nisam nikad niti vidio u živo. Moj pokušaj pomoći (najbitniji dio) se sastojao u savjetima kako modificirati visokotonce i kako otprilike podesiti skretnicu za drukčiji visokotonac nego što je bio u originalu. Pokušaj kažem, jer usprkos valjda deset ekrana teksta nisam siguran da je meštar uspio shvatiti što znači fino podešavanje vrijednosti skretnice. Nema tu magije, optimalno bi bilo imati mjernu opremu da se može vidjeti što se radi, ili bar volje da se "na uho" sluša koja varijacija bolje zvuči. Velika je već stvar kad pouzdano znaš shemu skretnice koja radi dobro i približne vrijednosti elemenata. Samo si treba dati truda i dovršiti ju, da se dobije optimum.
Istu torturu sam djelomično prošao s Flikomanom, i odlučio sam prekinuti dopisivanje zbog previše živciranja. Nitko ne može napamet reći koje bi to točno vrijednosti bile optimum u datom slučaju, ukoliko nije tu kombinaciju drajvera već koristio. Nema tu niakakvog skrivanja ni mistificiranja. Jednostavno NE ZNAM niti itko može znati bez mjerenja, simulacija ili bar isprobavanja. A ja taj posao ne mogu niti neću obavljati za nekog gotovana.
Isto tako sam utrošio sigurno dvadesetak mailova na objašnjavanje kako modificirati Rotel 971, na što je uslijedila prodaja istog i kupovina Audiolaba, usprkos opetovanoj sugestiji da će modani 971 sigurno zvučati bolje i gomili truda uloženoj u pisanje tih dvadesetak mailova. Tko je tu lud? Me myself, and me again!
Što se tiče ožičenja.... dobro podešena skretnica čini najveću razliku između solidnog i izvrsnog rezutata. Ožičenje nije nebitno, ali je za dva reda veličine manjeg utjecaja od pravilno podešene skretnice. Zato ako kutije ne sviraju bar vrlo dobro, kablove mijenjajte zadnje očekujući poboljšanja