Citiraj:
Autor D1viry
Ok, priznajem kad pogriješim. Znam što znače navedeni prefiksi, samo mi smiješno zvuči gibibyte. Nemojte mi to uzeti za zlo.
Što se tiče standarda, svaka zemlja bira koji će uzeti. Zato ameri većinom ne znaju što je metar ili kilogram.
|
Ameri znaju i što je metar i što je kilogram, no ne koriste ih. To što je većini smiješno nešto što je na snazi već preko 20 godina, to je nažalost drugi problem, klasične navike u IT-u.
Citiraj:
Autor D1viry
edit: Kad se razbacujete linkovima, da dodam i ja jedan.
|
JEDEC standardi su industrijski standardi, ne treba to miješati. Ako provjeriš i sve JEDEC dodatke, vidit ćeš ovo što je i navedeno na tvom linku
:"Quote from JEDEC Standard 100B.01, page 8: The definitions of kilo, giga, and mega based on powers of two are included only to reflect common usage."
Citiraj:
Autor D1viry
@generic
Ne znam što si ti mislio postić sa linkom na wiki, jer na tom linku ti nisi vidio tablicu u kojoj, uz gibi,mibi i ostale điđe-miđe, piše i kilo, mega i giga. Malo bolje pročitaj ono što linkaš.
|
Pa dobro piše. Samo je bitno ne miješati prefikse, posebno kad u IT-u nema razloga ne koristiti i jedne i druge, kao i samo one bazirane na bazi 10. Većina proizvođača opreme vezane uz IT koriste upravo bazu 10.