Citiraj:
Autor ECHO
Mislim da bi svima trebalo biti jasno da high end grafička kartica traži isto takav CPU dakle high end i tu ljudi griješe što se u cijeli sistem ne ulaže podjednako tj. optimalno.Kupuju se bijesne grafe i onda nezadovoljni situacijom "na terenu" isto to prodaju i  po par stotina krznaša jer njima neradi kao drugima.Kao što si i naveo i7 kombinacija sa GPU-om 5870,480 GTX i jaće.Prića isprićana već mnogo puta ali nitko nesluša  .
Daj grafu što jaću(2000kn+) a CPU može bilo koji X2(400-700kn) pa kad ga se naclocka bit će to OK.
|
Naravno da i tu ima granica. Ako sa C2Q na 3,2GHz imam strahovit bottleneck sa GTX460 cak i kad je downclockam, to nije normalno. Taj isti procesor bez problema tjera i naclockanu HD5870.
Citiraj:
Autor MAGARAC
Sve je ok dok se ne naleti na neku procesorski zahtjevnu igru, kao recimo Starcraf2 ili neku ozbiljniju dx11 igru, koja iscucla zadnji atom iz apsultuno svega u kompu, broja jezgri, taktova, efikasnost strukture, casha, kolicinu i brzinu meme itd.. u tim situacijima i jedan q9550, za kojeg mnogi briju da je ne znam kakva zvijer, pokazuje slabosti iako ima tonu casha i 4 jezgre. Sama struktura i njena efikasnost je slabija i u programima koji to znaju iskoristit dolazi od pada perf.
Torla, CPU ti je sigurno bottleneck u toj igri. gtx460 ima snage ganjat mafiu2 sa max detaljima i medium physix u 1920x1080 sa 50tak fps. Trebala bi bit najmanje duplo brza od bilo koje g92 grafe. Imas solidnu maticnu i klokni taj proc koliko ide.
|
Kao sto rekoh, problem je samo kod Fermija, kod ATI-ja ne postoji. Q9550 je jos uvijek izvrstan procesor, overclockan jos uvijek nijedna igra ne zna iskoristiti. To najbolje znaju oni koji ga imaju kad pogledaju iskoristenost CPU-a. Starcraft2, koji jest procesorski zahtjevna igra, isto ide lose sa Fermijem. Nisam osobno probao, ali sam citao po netu. Cinjenica je da su igre i dalje GPU ovisne, to sto je Fermi izuzetak je vise problem sa Nvidijinim driverima. Navodno ce iduce godine taj problem rijesiti. Navodno.
Citiraj:
Autor HCS
Hvala na ovome infou, dobro je takve stvari znati, ali malo nije realno da moras imati proc od 2k+ kn za grafu koja nije high end, znaci nekih 1200kn, nadam se da ce to s novijim driverima slozit....
|
Ja bih volio da sam ovo prije znao, jer sam imao priliku kupit graficku jednom u 3 mjeseca, a uzeh GTX460. Kako god, idem na Sandy Bridge ili Bulldozer iduce godine.
Citiraj:
Autor MAGARAC
Polovni i5 750 za nekih 1100kn, nalokan iznad 3.5ghz ce odradit isti posao kao i duplo skuplji i7 procevi ili bolje od q9550 proca za koje ljudi da ju vise od 1200kn.
|
Istina, i5 750 je super CPU za 1100kn, ali nekad nije jednostavno, niti finansijski opravdano mijenjat citavu platformu koja je prilicno kompententna, govorim o ljudima sa C2Q i Phenom II procesorima.