Citiraj:
Autor phyx
funkcija carine: da carini SVE. Ajd mi old iggy objasni kako to onda ide ako nejde tako
ako sam ja vec kupio laptop vani, znaci da sam negdje, nekom vec platio pdv. zasto bi to isto cinio u Hrvatskoj?
@ tommy b.
laptop sam kupio preko amazon.com al posto amazon ne isporucuje izvan USA poslao sam ga frendici u SAD koja je napisala na poklon da je GIFT.
cijena laptopa je bila 4400kn + 300kn postarina. i na taj nacin bi ustedio cca 2500kn prije godinu dana.
e sad dosla roba na carinu, i bio je neki maximalno iskompleksirani i ******* carinski sluzbenik.
vracao sam se vise puta u carinsku ispostavu jer mi je tip svaki puta rekao drugu cifru koju bi mu trebao dati i svaki put jos par razloga zasto je to tako.
ugl. naplatio mi je pdv 23% na laptop I postarinu, pa je skuzio da mi je slala fizicka a ne pravna osoba pa mi je zakelio dodatnih 10% carine na ukupnu cifru. I onda mi je jos htio slati negdje laptop u materinu jer ukupna vrijednost laptopa premasuje 5000kn (4400+300 = >5000kn? - po kojem je on tecaju racunao ja stvarno ne znam)
kakva je razlika u informatickoj opremi ako ju salje firma il neko deseti?
i zasto su tako ****** nesposobni drzavni sluzbenici?
pitam ga ja zakaj mi je svaki put govorio drugaciju cifru.
nisam vidio, nisam primjetio, ovo sam krivo izracunao, ovo je sad nesto trece, bla bla bla bla bla.
o tome ja govorim.
|
Stvarno ne znaš o čemu pišeš, ali si uporan.
Carina ne može pregledati i cariniti sve. Ne može. Tehnički bi mogla, ali bi to bio u biti "bijeli štrajk" i dobio bi situaciju kao prije par dana u Sloveniji - sati čekanja itd.
U poštanskom prometu bi uvoz trajao bukvalno mjesecima.
Što se tiče ostalog - to što ti nisi shvatio kako se vani rješavaš poreza, što znači uvoz, carinska osnovica itd., zašto oznaka "poklon" ništa ne znači i slično možda i shvatiš kako i što i što učiniti u pojedinim slučajevima.
Kalkulacije su jednostavne, sam sve pripremiš i riješio si 90% posla...