Citiraj:
Autor wireless_os
Pozdrav.
Imam par pitanja pa se nadam da mi mozete pomoci.
Htio bi nekako dokuciti kakvu boju zvuka mi ima trenutni sitem. Imam Mission m34i i nekakav Kenwood receiver sa kraja 90-ih. Zasto to pitam? Pa u skoroj buducnosti (nadam se) kada se zaradi novaca ici cu ili u nadogradnju ili sve novo. No kopka me kakvu boju zvuka volim,tj kakvo bi ovo moje bilo.
|
Najveći problem stereo pojačala je što ona nisu u staju odrezati donji dio spektra koji zvučnik ne može reproducirati.
Probaj na kompu generirati 20Hz sinusni ton i pojačavaj postupno na pojačalu. Nečeš ništa čuti dok prilično ne odvrneš, a membrana će skakati kao luda! Možeš si onda misliti što znači za čistoću zvuka kada se zvučnik mora boriti sa frekvencijama koje ne može reproducirati, a najdonji basevi imaju najveće amplitude! Membrana se pomiče, a u kutiji se stvaraju tlakovi veći od bilo kojih drugih frekvencija u glazbi koju slušaš.
Preporučio bih ti da uzmeš receiver koji može odrezati s prednjih zvučnika sve što je ispod 40Hz (neki mogu i rezati na 30Hz), makar da ih pošalje u subwoofer kojeg nema. To sam ja napravio na svojim M34i. Kad tiho slušaš nema razlike, ali kad pojačaš razlike ima u koristi nešto maaalo slabijeg basa, ali puno čišćeg zvuka.
Starci imaju male bookshelf Mordaunt-Shorte MS902 koje sam odrezao na 50Hz. Razlika je prilična.
Hi-fi stereo pojačala to nisu u stanju napraviti (bar ja ne znam da postoje takva). Tonske kontrole ti tu neće pomoći jer imaju vrlo plitki rez, a tebi treba strmi 24dB/oktavi ili veći (aktivna digitalna skretnica u receiveru).