Tema: Ion Cooler
View Single Post
Staro 15.03.2009., 18:49   #6
CuKi
Premium
Moj komp

CuKi's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Mislim da je dobitak mali, a tlaka velika.
Zasto mislis da je dobitak mali? Bezsumno hlađenje bez pokretnih dijelova. FKT-ovci imaju mokre snove o tako necemu.

Citiraj:
Autor TomRi Pregled postova
imam ti ja jedan trafo od 10 000 V ako ti treba za stvarati 'ionski vjetar'
pa se javi na PM ako kreneš u realizaciju...
Imas li samo trafo ili cijeli sklop?

Citiraj:
Autor eyeballl Pregled postova
Naponi su ako se ne varam u sličnim ionizatorima reda veličine 1000V i više...
Takvi su naponi poprilično opasni za svakoga tko nema neke osnove elektrotehničkog znanja...
Ionizatori se lako naprave i u kućnoj izradi ako me sjećanje dobro služi "diodnim pumpama" ili tako nekako... gdje se nizanjem dioda od nižeg sinusoidalnog napona (obično 220V jer je najpristupačniji) postižu viši naponi koji su primjereniji za ionizaciju zraka. Visina izlaznih napona ovisi o broju dioda upotrijebljenih u pumpi ....
Zavrsio sam elektrotehnicku skolu tako da sam na ti sa strujom. Koliko vidim u clanku koristili su 7kV sto je dosta opasno, ali tesko da ce te ubiti jer izvor nemoze isporuciti dovoljno veliku struju na tim naponima, ali da moze biti neugodno i opasno to definitivno moze.
Po tvom opisu cini mi se da govoris o "kaskadnom spoju" (diode i kondenzatori spojeni cik-cak).
Citao sam negdje da ako pretjeraš sa naponom da možeš poceti proizvoditi ozon a on je u vecim kolicinama otrovan.
Jos cu malo istrazivati pa mozda slozim neki prototip za probu.
Nije mi nikako jasan onaj projekt 3 sa bakrenim cijevima.

CuKi je offline   Reply With Quote