Ukratko o ventilatorima i deklariranim decibelima - LAGAJU.
Tesko je reci da ce taj i taj ventilator biti tih ili se nece cuti.
I ja sam prije par mjeseci bil u nabavci tihih ventilatora i zaustavil sam se na nexusima 120 i 80 mm. Mogu iz osobnog iskustva reci da se na ~5,5 V jedva cuju, ali kaj je najbitnije pokrenu se na toj voltazi. Uz nexuse imam i jednog GT 120 mm na garfi (nino-mod) s kojim sam sada nakon par mjeseci zadovoljniji nego ranije. Razlog: prije se nije htel pokrenuti na 5,5 V, a sad s tim nema nikakvih problema, a nivo buke je isti.
Nexusi se vrte na 560-570 o/min, a GT na 420-430 o/min (na ~5,5 V, a ta voltaza je zato jer zalmanov potenciometar mfc1 tolko daje najmanje).
Da i da te razocaram nexusi 2x120mm i 2x80mm su me kostali oko 370 kn kaj i nije neka mala cifra.
Poanta je slijedeca - uzmi kvalitetan ventilator i smanji ga na minimum i bit ces zadovoljan s nivoom buke, ali zaboravi na neki veliki propuh, tak da ti je bitan i raspored ventilatora u kucistu.
I ako rijesis ventilatore slijedi ti stisavanje diskovlja, a za to je sasvim dovoljno vjesanje na gume.
Da napomenem uz navedene ventilatore diskovi su na gumi i napajanje je cors 520 i lagal bi kad bi tvrdil da se kutija uopce ne cuje, ali je u nocnim satima kad sve utihne jedva cujna.