PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   O snazi zvucnika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=92436)

TXS 25.12.2007. 19:08

O snazi zvucnika

evo nabavio sam zvucnike neke stare i pise iza
inpedanca 4OHM i pise P sin 45W i ispod P max 60W
kutija je 70x40 cm i kolko vidim ima 3 zvucnika u jednoj kutiji
i sad me zanima imam jedan zvucnik od 100W a inpedanca 6ohm
koji je sad jaci
ovaj drugi je duplo manji

posto se nerazumijem u zvucnike sta je ta inpedanca zapravo

Slow 25.12.2007. 19:12

Impedancija je prividni otpor koji ima zvucnik.Sto je impedancija manja to je najcesce snaga veca.

bobe 25.12.2007. 19:37

Citiraj:

Autor Slow (Post 905748)
Sto je impedancija manja to je najcesce snaga veca.

stvarno??:stoopid:...daj ne pricaj...a joj

OT: pusti snage i ohme, spoji zvucnike na sto ih vec spajas, po mogucnosti da pojacalo (u papirima) podnosi 4ohma zvucarke, ali ako ne podnosi samo ce se jace grijat, pa pojacalo ganjaj do nekih 70-80%

a koji je jaci? zasviraj jedan pa drugi pa ces vidit, u principu ko su briblizno iste snage na istom pojacalu ce malo jace radit 4-omski jer pojacalo razvija vecu snagu na 4 nego 6 ohma jel, ali ovo vridi samo ako su zvucnici slicni po konstrukciji, sto ovdje nije slucaj
btw vazije je navesti velicinu drivera u zvucnicima nego snagu, posto je taj "prvi" duplo veci pretpostavljam da ce glasnije svirat, al kao sto rekoh od kreketanja nema nista samo ti spoji to pa ces sve vidit i cut

newalss 25.12.2007. 19:42

Ovih 45 W i 100 W su samo preporuke od strane proizvođača na koliko jako pojačalo spajati zvučnike. Dali su istinite pitaj Boga...
ALi u globalu...što se tiče tko je jači i tih priča zakon gospodina Ohma i relacija o snazi kaže:
P=U*U/R,
Za 2/3 manji otpor dobit će se 2/3 više snage na izlazu pojačala.
Kalkulator u ruke pa računaj.

newalss 25.12.2007. 19:52

Citiraj:

Autor bobe (Post 905773)
po mogucnosti da pojacalo (u papirima) podnosi 4ohma zvucarke, ali ako ne podnosi samo ce se jace grijat, pa pojacalo ganjaj do nekih 70-80%

Pa nije baš da će se samo jače grijati. U tom slučaju trpi izlazni stupanj pojačala i lako će vrisnuti ako se neko vrijeme drži pojačano. Zvučnik će iz izlaza pojačala povuči veću struju ako je otpor zvučnika manji.

bobe 25.12.2007. 19:58

Citiraj:

Autor newalss (Post 905797)
Pa nije baš da će se samo jače grijati. U tom slučaju trpi izlazni stupanj pojačala i lako će vrisnuti ako se neko vrijeme drži pojačano. Zvučnik vuče iz izlaza pojačala veću struju ako je otpor zvučnika manji.

zato sam napisao da ne treba pojacavat preko 70-80% max, a mozda sam i puno stavio, npr ja imam pojacalo ITT staro 23 God, 8Ohm min, 2*125W, na njega su se spajala svakakva sranja, uglavnom po tulumima, al radilo je i ko bass i mikrofon pojacalo, poganjalo razglase po cilu noc i nis mu nije, a ova novija imaju i zastite uglavnom

veci je problem ako se spaja na mini-shit linije koje krepaju dok ih pogledas, al u principu za normalno slusanje i koje moze bit i glasnije ne bi trebalo bit problema kod vecine pojacala

TXS 25.12.2007. 20:37

Sad bih trebo kupit ja pojacalo i neznam koje
mislim to koristit ko zvucnike na kompu(znaci 3.5mm)
sad imam
2x120W (6ohm)

imam dva od i na svakom pise 80W MAX POWER Per pair (4ohm)

i imam taj jedan stari
inpedanca 4OHM i pise P sin 45W i ispod P max 60W
kutija je 70x40 cm i kolko vidim ima 3 zvucnika u jednoj kutiji

svi nakraju imaju izlaz same zice bez iceg osim tog od starog koji ima ovakav kraj
http://i15.tinypic.com/7w4o2g3.jpg

wiseman 25.12.2007. 21:00

Citiraj:

Autor bobe (Post 905773)
stvarno??:stoopid:...daj ne pricaj...a joj

OT: pusti snage i ohme, spoji zvucnike na sto ih vec spajas, po mogucnosti da pojacalo (u papirima) podnosi 4ohma zvucarke, ali ako ne podnosi samo ce se jace grijat, pa pojacalo ganjaj do nekih 70-80%

A kako će čovjek znat gdje je tih 70-80%? Ti vjerojatno misliš da pojačalo radi na 50% kad mu je potenciometar na 12 sati (odnosno na pola skale).

TXS 25.12.2007. 21:46

Citiraj:

Autor wiseman (Post 905872)
A kako će čovjek znat gdje je tih 70-80%? Ti vjerojatno misliš da pojačalo radi na 50% kad mu je potenciometar na 12 sati (odnosno na pola skale).

na jednom forumu su mi jedni rekli da zvucnici moraju bit jaci od pojacala a drugi da pojacalo mora bit jace

wiseman 25.12.2007. 22:33

Ajmo reć da treba bit "pojačalo jače od zvučnika". Al tada oprezno sa potenciometrom.
Ako ne shvaćaš kakve to podatke daju proizvođači (a vjerojatno ih ni oni sam ponekad ne shvaćaju :lol: ) onda ti te brojke ništa ne znače i najbolje je ne zamarat se njim :)

TXS 25.12.2007. 23:31

Citiraj:

Autor wiseman (Post 905938)
Ajmo reć da treba bit "pojačalo jače od zvučnika". Al tada oprezno sa potenciometrom.
Ako ne shvaćaš kakve to podatke daju proizvođači (a vjerojatno ih ni oni sam ponekad ne shvaćaju :lol: ) onda ti te brojke ništa ne znače i najbolje je ne zamarat se njim :)

znaci sto pise nije bitno ni tocno
e sad kakvo bih pojacalo bilo najbolje uzet za to

BrunoZG 25.12.2007. 23:32

Tako je, pojacalo mora biti ili jednako jako ili jače od zvučnika.

zemi si pojačalo koje mislis da bu ti dulje trajalo i da ti odgovara po cijeni, a ako je fakat puno jače pazit ces sa okretanjem potenciometra...

Citiraj:

Autor wiseman (Post 905938)

wiseman 26.12.2007. 00:00

Citiraj:

Autor TXS (Post 905979)
znaci sto pise nije bitno ni tocno
e sad kakvo bih pojacalo bilo najbolje uzet za to

Pa ne mora bit da nije točno, al ne vrše svi mjerenja na isti način i u istim uvijetima. A i daju različite snage za svoje uređaju (RMS, MAX, PP, itd.)Zbrka tu vlada.
Uglavnom, te podatke treba uzet sa rezervom.

TXS 26.12.2007. 02:21

Citiraj:

Autor wiseman (Post 906005)
Pa ne mora bit da nije točno, al ne vrše svi mjerenja na isti način i u istim uvijetima. A i daju različite snage za svoje uređaju (RMS, MAX, PP, itd.)Zbrka tu vlada.
Uglavnom, te podatke treba uzet sa rezervom.

e hvala

jos samo vidim ima i pojacalo i reciver
i sad koje da pojacalo uzmem sto jeftinije da moze pokretat sva 3 tipa

BladeRunner 26.12.2007. 02:53

Kad imaš zvučnik koji ima impedanciju od 6 ohma i spojiš ga na pojačalo kojemu je ulazni otpor 4 ohma, nemaš dobro prilagođenje i snaga se ''teže'' prenosi na zvučnik...
u toj kutiji gdje su tri zvučnika imaš skretnicu i ukupni otpor cijele kutije(ta tri zvučnika preko skretnice) je 4 ohma...

Daddy 26.12.2007. 10:12

Citiraj:

Autor BladeRunner (Post 906123)
Kad imaš zvučnik koji ima impedanciju od 6 ohma i spojiš ga na pojačalo kojemu je ulazni otpor 4 ohma, nemaš dobro prilagođenje i snaga se ''teže'' prenosi na zvučnik...
u toj kutiji gdje su tri zvučnika imaš skretnicu i ukupni otpor cijele kutije(ta tri zvučnika preko skretnice) je 4 ohma...

Mislio si izlazni otpor?

Ulazni otpor je puno puno veci.

syss 26.12.2007. 13:25

@blade... nije točno, pošto je impedancija "prosječni" otpor kroz cijeli freq. spektar, a snaga se isključivo "teže prenosi" kad imaš zvučnik od 80db/w/m ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:27.