PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Opteron ili x2 za coket 939? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=81777)

Babaloo 27.09.2007. 13:55

Opteron ili x2 za coket 939?

Zanima me (u slučaju da naletim nekog povoljnog na tržnici) koji od ova dva procesora bi bilo isplativije za kupiti za moju konfiguraciju (malo igara, nešto audio obrade i divx kodiranje) i koje su uopće razlike između tih procesora?

zvonac 27.09.2007. 14:48

x2,naravski...zakaj?pa bolji je po svemu,da ne nabrajam....

coconut 27.09.2007. 15:14

S.939 X2 i Opteroni su praktično isti procesori samo što je kontrola Opterona bila strožija i u principu se nešto bolje klokaju od X2. Vodi računa da nisu svi Opteroni dvojezgreni (serija 14x je jednojezgrena).

FERRYS 27.09.2007. 17:54

Citiraj:

Autor Babaloo (Post 825709)
Zanima me (u slučaju da naletim nekog povoljnog na tržnici) koji od ova dva procesora bi bilo isplativije za kupiti za moju konfiguraciju (malo igara, nešto audio obrade i divx kodiranje) i koje su uopće razlike između tih procesora?

x2 bilo koji (isti q)....

ECHO 27.09.2007. 19:32

pozdrav

Zavisi na kakav primjerak naiđeš ja sam imao 4200X2 i nije htjeo dalje od 2.6GHz.Ako naletiš ciljaj na Opterona 165.Serija 144-6-8 su isto odlični jedino što su jednojezgreni ali odlični clockeri.Ali svakako ciljaj Opty-ja.:D

coconut 27.09.2007. 20:48

Neki Opti 165 su mogli i preko 3GHz. Svoga nisam klokao, ali sam našao na netu informaciju da sam sa tim steppingom mogao do 2.6GHz.

Jelc 27.09.2007. 21:22

Fino idu dvojezgreni Opteroni-samo zahtjevaju dobar cooler jer se znaju svinjski grijat:)

Seba78 27.09.2007. 21:38

Citiraj:

Autor Babaloo (Post 825709)

S obzirom da si sad na 2.6GHz neces primjetiti razliku ako stavis Optya, a treba li ti x2 procesor vidi hoce li ti takav procesor biti od pomoci i koriste li uopce programi kojima se sluzis svu snagu visejezgrenih procesora.

Ove sprehe da je x2 tvoj jedini moguci izbor ostavi po strani, ja recimo od xnesto procesora nemam ama bas nikakvu korist jer vecina programa kojima se ja sluzim treba samo poveci disk ili diskove te dosta rama.

SniperWolf 27.09.2007. 21:46

Tesko je danas :( nabaviti jaci s939 proc
i, ddr1..

Babaloo 27.09.2007. 23:36

Citiraj:

Autor Seba78 (Post 826098)
S obzirom da si sad na 2.6GHz neces primjetiti razliku ako stavis Optya, a treba li ti x2 procesor vidi hoce li ti takav procesor biti od pomoci i koriste li uopce programi kojima se sluzis svu snagu visejezgrenih procesora.

Ove sprehe da je x2 tvoj jedini moguci izbor ostavi po strani, ja recimo od xnesto procesora nemam ama bas nikakvu korist jer vecina programa kojima se ja sluzim treba samo poveci disk ili diskove te dosta rama.

Znači možda bi bilo bolje još gigu rama puknuti, ha? Pa zapravo, istina je da mislim, da ništa što koristim od programa ne bi iskoristilo tu drugu jezgru...

Seba78 28.09.2007. 01:13

Citiraj:

Autor Babaloo (Post 826228)
Znači možda bi bilo bolje još gigu rama puknuti, ha? Pa zapravo, istina je da mislim, da ništa što koristim od programa ne bi iskoristilo tu drugu jezgru...

Mislim da bi to bilo daleko najisplativije za sada.

yedwy 28.09.2007. 08:06

Istina je da neki progremi manje profitiraju od x2 ali uglavnom se ljepše radi na dual coreu, ni ja nisam vjerojvao dok nisam prešao ali stvarno je tako...
Quad Core recimo stvarno nema smisla ako ga nemožeš iskoristiti sa točno određenm programima koje rabiš ali dual core ima i za generalnu uporabu...
Neznam koje programe koristiš ali sumnjam da i s njima nebi imao bolji feeling u radu na dual core procesoru ali dopuštam da nebi u njima samima iao bolje rezultate, to je moguće, a što se isplativosti tiče po tome se onda DDR se trenutno IMHO isplati još manje kupovati nego dual core jer je isto dvostruko skuplji a već je osjetno lošiji od DDR2 po max protoku i ostalom dok npr s939 x2 je par posto lošiji od AM2 i to samo uneoptimiziranim aplikacijama jer nema virtualizaciju pa zato...
Ako čovjek oće još koristii svoj s939 (ja ga još mislim imati) svakako tvoja preporuka stoji oko rama - minimalno još 1GB mu treba, ja mislim da je (za XPe) dosta čak i 2GB a za Vistu x64 3GB rama za bar 1-1.5g - tako da na to cilja (naravno govorim o zahtjevima za igranje i jake aplikacije za word je dosta i anje) a procesor, tja teško su nabavljivi ali ako mu se ne žuri da se ubosti za 500ak kn sa garancijom...

Babaloo 28.09.2007. 10:45

Pa rame sam svakako mislio ubosti, samo moram odrediti prioritete što se tiče raspodjele love. Istina, ne mislim prelaziti na novu platformu još dulje vrijeme jer ionako ne radim neke turbozahtjevne poslove na kompjuteru da bi mi trebao C2D ili neki iz te serije jakih procesora. Mislim da ću čekati svoju priliku da se netko bude riješavao svog polovnog x2 za neku sitnu lovu pa ću ga probati ubosti.

Zlik 24.11.2007. 15:21

Da li mi se više isplati uzeti x2 4400+ ili opterona 170? 4400 radi na 200 MHz-a višem taktu, a cijene na ebayu su im tu negdi. Matična je DFI nf4 SLI-d.

yedwy 24.11.2007. 16:33

Bolje si uzmi Opterona sa malo klokanja on je životinja, samo znaj da će ti trebati i životinjski hladnjak ako ga misliš ganjati na OC jer IIRC on ima 2x1mb cachea a na 90nm to je puuuno topline...

Zlik 24.11.2007. 16:45

Pa i 4400+ je 90nm i 2x1mb cachea. Do kolko se on može klokati, za opterona čitam da ide i do 3.

Tekla 25.11.2007. 22:08

Citiraj:

Autor yedwy (Post 826367)
Istina je da neki progremi manje profitiraju od x2 ali uglavnom se ljepše radi na dual coreu, ni ja nisam vjerojvao dok nisam prešao ali stvarno je tako...
Quad Core recimo stvarno nema smisla ako ga nemožeš iskoristiti sa točno određenm programima koje rabiš ali dual core ima i za generalnu uporabu...
Neznam koje programe koristiš ali sumnjam da i s njima nebi imao bolji feeling u radu na dual core procesoru ali dopuštam da nebi u njima samima iao bolje rezultate, to je moguće, a što se isplativosti tiče po tome se onda DDR se trenutno IMHO isplati još manje kupovati nego dual core jer je isto dvostruko skuplji a već je osjetno lošiji od DDR2 po max protoku i ostalom dok npr s939 x2 je par posto lošiji od AM2 i to samo uneoptimiziranim aplikacijama jer nema virtualizaciju pa zato...
Ako čovjek oće još koristii svoj s939 (ja ga još mislim imati) svakako tvoja preporuka stoji oko rama - minimalno još 1GB mu treba, ja mislim da je (za XPe) dosta čak i 2GB a za Vistu x64 3GB rama za bar 1-1.5g - tako da na to cilja (naravno govorim o zahtjevima za igranje i jake aplikacije za word je dosta i anje) a procesor, tja teško su nabavljivi ali ako mu se ne žuri da se ubosti za 500ak kn sa garancijom...

da ljepo si stavis jos 1GB rama i x2 procesor i komp ce ti puno ljepse radit. to sam i ja napravio. nisam tio prelazit na neku novu platformu. sad sam si ljepo stavio x2 i jos 1GB rama a sad bi ubrzo trebo i novu grafu uzet. i ljepa zvijer od kompa :D
samo sto treba prvo jedinice u skoli isparavit :D

yedwy 26.11.2007. 20:55

Da istina zaboravio sam da ima i običnih Toleda u opticaju, u svakom slučaju Opteroni obično idu bolje, 3GHz bi trebao potegnuti ali kako rekoh sa životinjskim coolerom...

Zlik 27.11.2007. 10:18

A bumo vidli kaj sonic tower može ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:25.