PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   nForce 4 Vista (x64) sound driver (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=66175)

LAcy 09.04.2007. 16:50

nForce 4 Vista (x64) sound driver

Otvaram novu temu jer znam da dosta ljudi ima problema sa zvukom pod Vistom. Konkretno ja sam na x64 verziji ali mislim da je jednako i na x86.
Jedno rješenje je instalacija realtek drivera, koji se meni osobno ne sviđaju. Drugo rješenje, koje sad koristim i radi već dosta dugo stabilno je driver za nForce zvuk preko Windows updatea-a. Problem sa tim driverom je što je po defaultu stereo a i zna srušiti Vistu.

Surfajući netom naletio sam na unified remix 11.10 neslužbene drivere, od kojih sam uzeo samo nvmixer. Nakon njegove instalacije, mogao sam prebaciti u 5.1 (ili kakve već zvučnike imate) mod.

Da rezimiram, nakon instalacije Viste, odete na update, skinete NVIDIA Corporation - media - NVIDIA(R) nForce (TM) Audio Codec Interface i restartate računalo. Nakon toga pokrenete instalaciju unified drivera i kad se raspakiraju prekinete instalaciju. Na C:\NVIDIA\nForceWinXP64\11.10\AudioUtl\ imate instalaciju nvmixera, pokrenete je, restart. Kad se opet podigne Vista odete u C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\NvMixer\ desni klik na NvMixer->Compatibility i stavite WinXP ili Windows server 2003. Dalje vjerojatno znate, u taskbaru se imate iconu, dvoklik i nvmixer je tu :) Nakon toga prebacite u recimo 5.1 i onda obavezno odete u Playback Devices i tamo selektirajte taj 5.1 iako je već selektiran! Nakon toga će se pojaviti svih 6 zvučnika, proći će Vistin test kao i onaj u nvmixeru.
U novijim igrama radi 5.1 (rainbow six) tj. onima koje podržavaju OpenAL, EAX ne radi zbog Viste. Jedino što nikako ne mogu dobiti je AC3 i DTS na S/PDIF, dok stereo radi.

Još bih dodao da možete koristi i drivere za zvučnu iz ovih unuficiranih drivera, nešto su noviji od onih iz update-a a također rade stabilno već dugo kod mene.

SniperWolf 23.05.2007. 21:57

Odlicna stvar, puno pomogla.
Btw meni ti driveri od realteka uopce nisu radili, tj radili su ali su zastajkivali a pogotovo pod loadom nije bilo slusljivo.
Ovo je zgodan trik za dok ne dobijemo kvalitetnu gotovu alternativu koja radi.
hvala lacy:respekt:

LAcy 23.05.2007. 22:14

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 730117)
Odlicna stvar, puno pomogla.
Btw meni ti driveri od realteka uopce nisu radili, tj radili su ali su zastajkivali a pogotovo pod loadom nije bilo slusljivo.
Ovo je zgodan trik za dok ne dobijemo kvalitetnu gotovu alternativu koja radi.
hvala lacy:respekt:

Nekako mi se čini da nećemo dobiti pravu podršku od nVidie, ako je vjerovati glasinama na njihovom forumu. Inače i sam sam imao sličnih problema sa Realtekom, neki dan sam ih opet probao u nadi da je stanje bolje ali zvuk je užasno loš sa njima.

SniperWolf 25.05.2007. 14:33

OT:
na koje zvucnike imash spojeno? Ti koristis spdif?

LAcy 25.05.2007. 14:39

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 730489)
OT:
na koje zvucnike imash spojeno? Ti koristis spdif?

Na zvučnike u sigu (5.1), koristim S/PDIF ali pod Vistom mi radi samo stereo. Na zvučnike mi se normalno dekodira AC3 i DTS.

SniperWolf 25.05.2007. 14:46

Pa onda normalno da cujes razliku, ja na ovim creative prdilicama ne cujem razliku izmedju 192kbps i lossless"!:)

LAcy 25.05.2007. 14:52

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 730496)
Pa onda normalno da cujes razliku, ja na ovim creative prdilicama ne cujem razliku izmedju 192kbps i lossless"!:)

!? I ovi 5.1 su onako, ok za igranje ali za slušanje glazbe su koma. No dobro čuje se razlika između nvidia i realtek drivera jer ovima drugima fali basa.

SniperWolf 25.05.2007. 14:57

Ma morat cu ja to provjerit iz prve ruke, stavit zadnje nevidijine pa onda probat slusat.
zvucnici su koma za mjuzu a ja stlano slusam mjuzu na tome :D

editirat cu post kad isprobam

LAcy 25.05.2007. 15:07

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 730505)
Ma morat cu ja to provjerit iz prve ruke, stavit zadnje nevidijine pa onda probat slusat.
zvucnici su koma za mjuzu a ja stlano slusam mjuzu na tome :D

editirat cu post kad isprobam

OT: Za slušanje glazbe se kupi dobro pojačalo i dobri zvučnici, ovi računalni mogu imati dopadljiv zvuk ali daleko je to od hi-fi-a.

SniperWolf 25.05.2007. 15:55

aj nov aj nov.. :)
btw evo stavio nvidijine.
Yes, malo je bolji zvuk vijerojatno bi i cuo vecu razliku da su kvalitetniji zvucnici. i equaliser sa treble itd nije loš.
anyway, evo sad radi sorround pod vistom nikako nije htio raditi.. :D

LAcy 26.05.2007. 20:56

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 730541)
aj nov aj nov.. :)
btw evo stavio nvidijine.
Yes, malo je bolji zvuk vijerojatno bi i cuo vecu razliku da su kvalitetniji zvucnici. i equaliser sa treble itd nije loš.
anyway, evo sad radi sorround pod vistom nikako nije htio raditi.. :D

Ako imaš sub, uključi LFE crossover frequency pod Surround settings.

SniperWolf 26.05.2007. 21:25

Čitam o tome na wikipediji, na koliko ti držiš? To je zapravo preusmjeravanje niskotonskog singala iz satelita u sub right?

LAcy 26.05.2007. 21:29

Citiraj:

Autor SniperWolf (Post 731257)
Čitam o tome na wikipediji, na koliko ti držiš? To je zapravo preusmjeravanje niskotonskog singala iz satelita u sub right?

Da, držim na defaultu, 64Hz.

LAcy 04.06.2007. 20:21

Napravio sam malu ispravku u prvom postu, koju sam upravo primijetio:
Nakon toga prebacite u recimo 5.1 i onda obavezno odete u Playback Devices i tamo selektirajte taj 5.1 iako je već selektiran! Nakon toga će se pojaviti svih 6 zvučnika, proći će Vistin test kao i onaj u nvmixeru.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:55.