nForce 4 Vista (x64) sound driver
Otvaram novu temu jer znam da dosta ljudi ima problema sa zvukom pod Vistom. Konkretno ja sam na x64 verziji ali mislim da je jednako i na x86.
Jedno rješenje je instalacija realtek drivera, koji se meni osobno ne sviđaju. Drugo rješenje, koje sad koristim i radi već dosta dugo stabilno je driver za nForce zvuk preko Windows updatea-a. Problem sa tim driverom je što je po defaultu stereo a i zna srušiti Vistu.
Surfajući netom naletio sam na unified remix 11.10 neslužbene drivere, od kojih sam uzeo samo nvmixer. Nakon njegove instalacije, mogao sam prebaciti u 5.1 (ili kakve već zvučnike imate) mod.
Da rezimiram, nakon instalacije Viste, odete na update, skinete NVIDIA Corporation - media - NVIDIA(R) nForce (TM) Audio Codec Interface i restartate računalo. Nakon toga pokrenete instalaciju unified drivera i kad se raspakiraju prekinete instalaciju. Na C:\NVIDIA\nForceWinXP64\11.10\AudioUtl\ imate instalaciju nvmixera, pokrenete je, restart. Kad se opet podigne Vista odete u C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\NvMixer\ desni klik na NvMixer->Compatibility i stavite WinXP ili Windows server 2003. Dalje vjerojatno znate, u taskbaru se imate iconu, dvoklik i nvmixer je tu :) Nakon toga prebacite u recimo 5.1 i onda obavezno odete u Playback Devices i tamo selektirajte taj 5.1 iako je već selektiran! Nakon toga će se pojaviti svih 6 zvučnika, proći će Vistin test kao i onaj u nvmixeru.
U novijim igrama radi 5.1 (rainbow six) tj. onima koje podržavaju OpenAL, EAX ne radi zbog Viste. Jedino što nikako ne mogu dobiti je AC3 i DTS na S/PDIF, dok stereo radi.
Još bih dodao da možete koristi i drivere za zvučnu iz ovih unuficiranih drivera, nešto su noviji od onih iz update-a a također rade stabilno već dugo kod mene.
|