PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Slanje novca ljudima u drugim državama? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59711)

Vuco 08.02.2007. 14:24

Slanje novca ljudima u drugim državama?

Zdravo fakini :D

Kako se može poslati novac osobama koje žive u drugim državama (Velika Britanija, Njemačka, Europa uglavnom) ? Ima li neki sistem sa poštom (osim slanje u kuvertama :rolleyes:)?

Pošto ja nemam paypal niti ikakve druge kerefeke, imam samo Maestro karticu i onu Electronic Visu brijem (koje se dobiju kada se otvori konto u Zagrebačkoj banci, student model).

Koje su moje opcije. Hitno mi trebaju neke stvari izvana, a ja osobno ne vidim riješenje. Tu sigurno ima pametnih ljudi, koji su imali iskustva sa time nećime. Molim Vas da uzmete u obzir moje mogućnosti plaćanja.

P.S. Ako već baš ja nemam nikakve šanse da nekome pošaljem novce, ima li moj stari (on ima pak više mogućnosti sigurno i više kartica od mene, ili čega već što bi mi trebalo)

Fala puno, unaprijed.
Lijepi pozdrav,
Vuco

marko.m 08.02.2007. 14:32

imas vise opcija jedna ti je u postama western Unionom i onda ti oni zaravunavaju neke provizije ,daju ti sifru (broj ) koji ti mailas poseiljatelju i on to
s tim brojem podize vani
ili
u banci s tim da banka naplacuje proviziju i moras imati njegov broj racuna
i swift
najbolje ti je otici do banke i poste i pitati na sateru

s.u.l.e.l.u.s 08.02.2007. 14:34

Jesi probo pitat u banci,ako postoji kakva fora,transakcije sa računa(tvog) na račun(njihov)???
Dali je tako nešto uopće moguće neznam,trebalo bi ić u banku i pitat.

Vuco 08.02.2007. 14:46

Citiraj:

Autor marko.m (Post 639082)
imas vise opcija jedna ti je u postama western Unionom i onda ti oni zaravunavaju neke provizije ,daju ti sifru (broj ) koji ti mailas poseiljatelju i on to
s tim brojem podize vani
ili
i swift

E pa tako nešta sam i mislio. Ja uplatim negdje (tipa taj Western Union koji valjda i kod njega postoji), dam mu neki kod ili šta god već (da se raspozna transakcija) i on to podigne ili dobije na kućnu adresu.

Provizije sigurno nisu neke velike, jer to ide sve preko računa nekakvih.

Znam da mi je najbolje pitat u pošti ili u banci, ali sam prvo htio ovdje vidjet dal ima tko koju pametnu za reć.
Hvala Marko ;)

EDIT:
A i mogao bih pitat staru isto kada dođe. Ona dela u Zagrebačkoj, valjda ima neka saznanja o tome...

spawn 08.02.2007. 15:23

Provizija za Western Union je minimum 100kn. Na 2000 kn sam platio oko 150-200 kn ne sjecam se vise.

Vuco 08.02.2007. 16:00

Ovo prvo, dal to znači da moram poslat minimalno 100kn da bi mi naplatili proviziju ili da moram poslat minimalno 100kn da bi oni uopće razmišljali o prebacivanju tih para? : stoopid

mat 08.02.2007. 16:25

Citiraj:

Autor marko.m (Post 639082)
s tim brojem podize vani
ili
i swift

ne ne ne kakva sifra
vise puta sam to radio
western union uzima proviziju mislim 10%. das kompletne podatke o primaocu i on podize sa osobnim dokumentom. vrlo jednostavno. moras napisati kamo saljes ali moze podici u bilo kojoj poslovnici u cijelom svijetu.

tigman 08.02.2007. 16:33

http://www.paypal.com/

naravno ako imaš love na VISA Elektronki ...

trenutno...ne blokira račun, i slične nepodobštine itd...ja tako plačam večinu stvari

E.T. 08.02.2007. 16:49

Osim paypala mozes slati i vrijednosno pismo.
Mi smo servere u sloveniji placali tako da smo slali dogovorenu cifru kao vrijednosno pismo osigurano na tu vrijednost (osguranje je oko 35 Kn na 1000Kn) na danu adresu, a oni su nama servere digli cim smo im poslali skeniranu potvrdu od poste za poslano vrijednosno pismo. Ta posiljka zatim u roku od 7 dana dode na navedenu adresu.

spawn 08.02.2007. 20:52

Citiraj:

Autor Vuco (Post 639198)
Ovo prvo, dal to znači da moram poslat minimalno 100kn da bi mi naplatili proviziju ili da moram poslat minimalno 100kn da bi oni uopće razmišljali o prebacivanju tih para? : stoopid

Na sumu do 1000 kn cini mi se,provizija je 100 kn, na vecu sumu provizija se dize. Znaci posaljes 100kn ili 1000kn tipu,100 kn platis proviziju. Tako je bilo prije godinu dana kad sam zadnji put slao.

Citiraj:

Autor mat (Post 639234)
ne ne ne kakva sifra
vise puta sam to radio
western union uzima proviziju mislim 10%. das kompletne podatke o primaocu i on podize sa osobnim dokumentom. vrlo jednostavno. moras napisati kamo saljes ali moze podici u bilo kojoj poslovnici u cijelom svijetu.

Slao sam WU bezbroj puta jer nisam imao bank account. Oni ti daju sifru i ti bez sifre ne mozes podignuti pare, Ne znam kako je tvoj kolega/prijatelj dignuo ali inace ne mozes podignuti pare bez sifre. I osobne naravno.

Vuco 08.02.2007. 20:57

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 639488)
Na sumu do 1000 kn cini mi se,provizija je 100 kn, na vecu sumu provizija se dize. Znaci posaljes 100kn ili 1000kn tipu,100 kn platis proviziju. Tako je bilo prije godinu dana kad sam zadnji put slao.

Ma, onda im nedam. Ja bi ono, trebao do max. 500kn slat (čak puno manje), a ovim plaćam onda puno previše tu proviziju. Ako sam dobro skužio...

Pitao staru, ona nema veze sa time. Tako da, brijem da ću sutra skoknut u banku ili poštu ili ako još ovdje ima netko nešta za reći.

Ali kako mi se čini, Paypal mi se nekako čini kao najbolja opcija. Valjda ovi Britanci imaju Paypal...

Mah, ili ću morat old fashion way - novce u kuvertu i šalji na kućnu adresu. I ako se to još može osigurat, superiška...

Emissary 10.02.2007. 17:26

paypal - http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49021

Vuco 10.02.2007. 17:36

Citiraj:

Autor Emissary (Post 641133)

Da, bio u banci za taj paypal i žena me gledala tak zbunjeno...sirota neka, novu ju stavili na šalter za informacije. Da joj skratim muke sam rekao da ću doći kada bude netko sa dužim stažem za informacijskim pultom :)

EDIT
@ E.T.
E, što se tiče vrijednosnog pisma, moguće je slati to u državu u koju bi trebao slati.
Bio na stranici od pošte i vele da je na 200kn ukupno 55kn (valjda cijena slanja + to osiguranje). Samo, dal ja to mogu platiti u eurima npr. ? Ili ja dam kune, a on dobije toliko u njegovoj valuti ?

coconut 10.02.2007. 17:39

WU imaš u Erste banci i u poštama

Vuco 10.02.2007. 17:48

Citiraj:

Autor coconut (Post 641146)
WU imaš u Erste banci i u poštama

WU je dosta skup => http://www.posta.hr/main.aspx?id=52

Do 650kn uzimaju 100kn za transakciju, to mi je relativno puno ;)

A za paypal ću se morat još educirat ^^
Ćuo sam da su ekipi po vani ukidali račune i da su izgubili novce samo tako (neki i skoro pa propali zbog toga)

marko.m 11.02.2007. 01:26

evo malo o paypalu iz iskustva iamo sam otvoren racun kada radili sa hrvatskim
bankama, tako da sam otvorio na adresu neke gospode u londonu i imao sam paypal england. tako sam kupovao cd,nesto za compove preko amazon-a,
sada kada imaju i 'hrvatski' paypal zatvorio sam racuna na engleskom i otvorio na
hrvatskom (ali davno ga nisam koristio).
jedino bi bio problem ne znam dali primaju visu ili szo ti ono imas(ja sam imao american), te sam stavio max koji mogu potrositi na paypalu (npr 100$).
u principu sam ga korstio za internet trgovine koje nisu primale american a jesu paypal.
najbolje odes na stranicu i procitas ....

Mikeyy 11.02.2007. 02:47

Paypal ti je najbolje što se tiče provizije.
WU dere sa provizijom. SWIFT isto plaćaš dost. Oba sam koristio prije.
Po onome što sam pročitao o PayPalu najbolje bi ti to bilo, napraviš račun, par dana da aktiviraš potpuno i ideš.

Vuco 11.02.2007. 12:44

Mikeyy,
SWIFT ? Ne shvaćam baš? Vrijednosno pismo ?

Mikeyy 11.02.2007. 14:14

SWIFT ti je prebacivanje novaca iz banke u banku. Trebaš SWIFT broj banke onoga kome plaćaš, trebaš ime/prezime/broj računa... davno sam to radio pa se nesjećam dal još nešto treba, odeš u poslovnicu i provjeriš. Uglavnom samo banci nalog da prebaci novac, al se plaća neka provizija. Najbolje da na šalter odeš i sve pitaš jer se vjerovatno razlikuje od banke do banke.

Ili za PBZ banku 0800 365 365 i priupitaš ih sve što te zanima. :)

EDIT: Mogao bi PBZ nazvati i ako ne koristiš njihove usluge, čisto da vidiš šta sve trebaš nabaviti i kolke su otprilike provizije.

Vuco 11.02.2007. 14:38

E fala Mikeyy. Najvjerojatnije ću slati preko banke. WU je skup, novac u kuverti je rizično (iako najjeftinije)...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:36.