PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Reklamacija HDD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47100)

MRKONJA 17.09.2006. 23:46

Reklamacija HDD

Hitachi iz siga dobio bad sectore pa me zanima ima nekakva granica za reklamaciju kolko disk mora biti u banani da bi priznali reklamaciju?
Također pošto mi je ovo prvi put da reklamiram disk jel zna neko dali se defektni hardovi šalju u tvornicu ili kako to ide?

domy_os 18.09.2006. 01:35

Garancija mora proć i za najmanji bad sektor ili krivu SMART vrijednost tak da...

^SuperUnknown^ 18.09.2006. 12:09

Upravo tako. No, kod Hitachija postoji jedna fora: ako npr. disk pri radu padne na pod i dobije bad sector, SMART atribut "Unallocated sectors count" se promijeni i Hitachi Drive Fitness eksplicitno navodi da je disk pretrpio preveliki udarac, pa bi u tom pogledu moglo biti problema pri reklamaciji. Ako disk nije opal na pod, nemas se sto brinuti, reklamaciju ti moraju uvaziti. Sretno :beer: Btw, koliko ti je star disk?

MRKONJA 18.09.2006. 16:54

Disk je star oko godinu i pol, a smart status je good, dok drive fitness test javlja da je defektan disk i da jedan ili više sektora su oštećeni

^SuperUnknown^ 19.09.2006. 10:10

Onda nemas frke. Bitno da ne javlja:

0x73
Device damaged by shock.
This device was damaged by an excessive shock

Javi kak je proslo :)

BrunoZG 19.09.2006. 12:34

nekad bad sektori nastanu a da i nije hardwareski problem. Npr meni su jednom davno nastali kad sam instalirao win i kad je usred instalacije doslo do toga da cd nije bio dobro očitan i doslo do problema pisanja na disk.

taj disk u principu nije bio za reklamaciju, radio je tako 2 godine dok nisam uhvatio vremena da ga prebrišem nulama. I od onda radi jos 4 godine bez ijednog bad sectora.

kaj veli hitachi diagnostic tool?

domy_os 19.09.2006. 13:43

Bruno, to su logički bad sectori. ;)

MRKONJA 19.09.2006. 18:46

Sad sam ga nosio na reklamaciju i frajer veli da je potrebno 7 bad sectora da bi išo disk na reklamaciju, a dok sam mu reko da je potrebno 1kb bad sectora onda ga je ipak zaprimio(nakon toga je počeo muljat da nezna jel garancija 1 ili 3 godine) i reko da će vidjet dok kontaktira dobavljača

BrunoZG 19.09.2006. 19:07

pa i a velim da su logički sektori, čista logika:)

tak da mi je malo cudno da smart veli OK i da nije bilo nekih drugih simptoma koji bi upočivali na provjeru bad sectora.

trebal si pokrenut hitachi diagnostic tool da vidis kaj ti veli, ak ga oni pokrenu i usopiju low formatirat buju ti ga vratili bez bad sectora.

MRKONJA 19.09.2006. 22:22

Citiraj:

Autor BrunoZG (Post 527451)
trebal si pokrenut hitachi diagnostic tool da vidis kaj ti veli, ak ga oni pokrenu i usopiju low formatirat buju ti ga vratili bez bad sectora.

Citiraj:

Autor MRKONJA (Post 526374)
drive fitness test javlja da je defektan disk i da jedan ili više sektora su oštećeni

Nisam se htio zahebavat s tim čisto iz razloga što je disk pod garancijom i to ne znači da disk u roku nekakvih godinu dana neće opet počet njatke(makar tvrde suprotno na diskove sa 8mb cache-a je garancija i u to vrijeme bila 3god a i sa serijskim brojem sam provjeravo garanciju na hitachijevoj stranici)
Po nekoj logici trebo bi dobiti novi hard e sad kako to funkcionira kod nas nemam pojma sutra ću znat više.

^SuperUnknown^ 20.09.2006. 11:26

O kojem se to mutavom ducanu radi i kakva je to idiotarija da se disk reklamira nakon 7-og bad sectora?! Dobit ces novi, ako ista pocnu muljat opskrbi se prethodno informacijama sa Hitachija i digni galamu :beer:

SalvadorStaniol 20.09.2006. 12:41

ako hitachijev dijagnostički alat javlja da je disk u banani, a pod garancijom je - trebao bi dobiti ispravan uredjaj. tu bi trebao biti kraj diskusije.

a ovo da je potrebno 1kb bad sectora je najobičniji dućanski bulšit. reci im da ne seru.

MRKONJA 20.09.2006. 21:31

Za sad neću još komentirat dućan ali danas sam ih zvao i vele da sutra nose disk u asbis i da će vidjet za garanciju jer ipak mi nismo u sloveniji i europi nego u hrvatskoj pa da je garancija ipak 1godinu i da se oni orijentiraju prema američkoj garanciji(di je rma onda:D) i da hitachi mora javit jel šalju novi disk ili šta već če biti s njim.

Old Iggy 21.09.2006. 15:10

Citiraj:

Autor MRKONJA (Post 528600)
Za sad neću još komentirat dućan ali danas sam ih zvao i vele da sutra nose disk u asbis i da će vidjet za garanciju jer ipak mi nismo u sloveniji i europi nego u hrvatskoj pa da je garancija ipak 1godinu i da se oni orijentiraju prema američkoj garanciji(di je rma onda:D) i da hitachi mora javit jel šalju novi disk ili šta već če biti s njim.

Daj, majke ti, reci koji to servis valja te gluposti...

Da "americko jamstvo", "1 godina"... K'o da smo u Uzbekistanu. : bonker2

Codiac 21.09.2006. 22:13

hitachi ima 3 godine jamstvo i mozes im ga nabiti komotno u guzicu ako pocnu nesto srati ...

JEDINI hard koji je kod nas imao po godinu dana je bio samsung i to oni prvi modeli.... Iako nekuzim taj potez linksa jer je u svim ducanima bilo 3 god al nema veze tako da hitachi ima 3 god.
A uvjek mozes poslati hard direktno hitachiju i dobiti ces novi vjerovatno cak i vecega kapaciteta :)

domy_os 21.09.2006. 22:25

Velika većina starih diskova s 2 MB cachea su imali 1 god. garancije. Ne znam koja im je to politika bila, al eto...

MRKONJA 21.09.2006. 23:26

Čim ga je distributer zaprimio očito ima garanciju a ovi ni sami neznaju koji su im jamstveni uvijeti. U ponedjeljak ću znat točno šta je sa hardom.

Old Iggy 22.09.2006. 09:58

Citiraj:

Autor domy_os (Post 529605)
Velika većina starih diskova s 2 MB cachea su imali 1 god. garancije. Ne znam koja im je to politika bila, al eto...

Još od devedesetih sve što je izašlo iz IBM/Hitachi pogona imalo je 3 godine jamstva (5 za SCSI).

Druga stvar je što su kod nas posojale "firme" koje su nudile samo godinu dana pod smiješnim izlikama (kao ova, "gledamo kako stoje stvari u Americi"). Mo'š mislit. :smoke:

Iggy

domy_os 22.09.2006. 12:52

Pa o tome pričam, 1 god. su imali kod nas, vani je naravno bilo više kao i uvijek. Ista stvar je recimo s memorijama: kod nas Kingmax ima 3 god. garancije, a vani je Life Time Warranty...

Old Iggy 22.09.2006. 13:01

Citiraj:

Autor domy_os (Post 529952)
Pa o tome pričam, 1 god. su imali kod nas, vani je naravno bilo više kao i uvijek. Ista stvar je recimo s memorijama: kod nas Kingmax ima 3 god. garancije, a vani je Life Time Warranty...

Pa ja i govorim _kod nas_. Samo treba znati gdje kupovati.

Najniža cijena nije ujedno i najbolja.

Visage 22.09.2006. 18:58

Citiraj:

Autor MRKONJA (Post 527684)
to vrijeme bila 3god a i sa serijskim brojem sam provjeravo garanciju na hitachijevoj stranici) Po nekoj logici trebo bi dobiti novi hard e sad kako to funkcionira kod nas nemam pojma sutra ću znat više.

Upravo tako. Provjera serial/garancija : GST

Stavio sam na PCE prije koju godinu jednu takvu Hitachi SCSI epizodu kad su meni isto mudrovali. Doduse moj je kupljen vani ;)

Ali problem je bio da zemja slanja nije mogla biti HR. Puno tezi problem od tvog i normalno sam obavio. Nekoliko SCSI HDD-a ipak usprkos tome je ostvarilo reparaciju = novi HDD.

Kad se nasi "predstavnici" (dileri >distributera) pocnu bezobrazno loptati na ovaj nacin. Onda fino nazovem GST i kazem da je firma od koje sam kupio propala i da mi oni ostaju jedini izvor i tu zavrsava prica.

Hvala bogu na propalom Polarisu jer upravo sam se na njega pozivao nekoliko puta :)

Zapravo, njima je to nebitno, nemaju oni tebe vremena provjeravati. Nemaju oni vremena ni tvoj HDD provjeravati i usporavati proceduru. Samo popisu RA naloge i tebi odma salju zamjenu. Ne zato sto si im drag, vec sto im je to brze.

Najbolji provjereni izgovor je "kolebanje HDD-a" nakon toga nikad ne pitaju (izgovor za elektroniku)

MRKONJA 14.10.2006. 13:47

Eto nakon skoro mjesec dana dobio sam novi disk:) isti model i kapacitet samo je proizveden u 7mj ove godine

Dr.Gonzo 14.10.2006. 18:21

Citiraj:

Autor MRKONJA (Post 543661)
Eto nakon skoro mjesec dana dobio sam novi disk:) isti model i kapacitet samo je proizveden u 7mj ove godine

Isss... Mjesec dana?? Daj reci koji je to ducan da nikad u njemu nista ne kupim slucajno...

^SuperUnknown^ 14.10.2006. 18:23

Daj stvarno mrki, reci konacno koji je to chobanski ducan :D

MRKONJA 14.10.2006. 18:32

http://www.adm.hr/:D
I jedna ispravka nije isti model ovaj je 7k160 i dosta je tiši od 7k250 i ne vibrira tolko

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:59.