PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Kako smanjiti mpeg video file? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=46637)

jacobbb 12.09.2006. 15:43

Kako smanjiti mpeg video file?

Pozdrav...

Kako što više smanjiti mpeg file (u koji format) a da slika bude što bolja? Znam da se kvaliteta slike mora izgubiti kada smanjujem velićinu fajla, ali kako najviše izvući iz njega a opet ga smanjiti. Primjerice, 1h na mojoj DVB-T kartici nosi 1,8Gb... ja bi to htio smanjiti do 300mb, kako bi mogao uploadati na net. Koji program koristiti, format .. itd? Kako najviše izvući iz njega...

Flood 12.09.2006. 16:41

Imas ovdje ukratko opisano i nekoliko linkova za programe.Treba ti jos xvid codec(25022006),VirtualDub,za audio kodiranje BeSweet.Kako namjestiti postavke xvida-klik.Sve sta ti treba mozes naci ovdje

jacobbb 12.09.2006. 21:29

Citiraj:

Autor flood (Post 520858)
Imas ovdje ukratko opisano

Ali to što je tamo opisano nije ono što ja tražim. Meni su slika i zvuk odlični, i sve što trebam je samo smanjiti taj mpeg fajl na neku pristojnu veličinu. :confused:

alimilano 12.09.2006. 21:42

ili u divx ili u xvid...programa za konverziju imaš raznih ..ako hoćeš baš jednostavan onda dr.divx

BrunoZG 12.09.2006. 22:01

Autogordian knot

Flood 12.09.2006. 22:04

Citiraj:

Autor mathmos (Post 521086)
Ali to što je tamo opisano nije ono što ja tražim. Meni su slika i zvuk odlični, i sve što trebam je samo smanjiti taj mpeg fajl na neku pristojnu veličinu. :confused:

Tamo sam napisao:
Probaj odvojeno kodirati audio i video,kasnije Nandub-om spojis *.avi i *.mp3.Video i audio razdvojis
DGIndex-om,koji se nalazi unutar DGMPGDec.*.d2v file koji si dobio importas u AviSynth skriptu pomocu DGDecode.dll koji se takodjer nalazi unutar DGMPGDec.Skriptu otvoris u VDub-u i skodiras.*.mpa audio file takodjer skodiras u koji format hoces,ja koristim Cool Edit Pro 2.0 za kodiranje u *.mp3...

Xvid je dokazano bolji od Divx-a,pa njega koristi.Sad ovisi koliko se zelis zezati i kakovu finalnu kvalitetu fajla zelis-o tome ovisi sa cime i kako kodirati...Primjeri tutoriala:1 i 2

jacobbb 12.09.2006. 22:33

Citiraj:

Autor flood (Post 521111)
Tamo sam napisao:
Probaj odvojeno kodirati audio i video,kasnije Nandub-om spojis *.avi i *.mp3.Video i audio razdvojis
DGIndex-om,koji se nalazi unutar DGMPGDec.*.d2v file koji si dobio importas u AviSynth skriptu pomocu DGDecode.dll koji se takodjer nalazi unutar DGMPGDec.Skriptu otvoris u VDub-u i skodiras.*.mpa audio file takodjer skodiras u koji format hoces,ja koristim Cool Edit Pro 2.0 za kodiranje u *.mp3...

Xvid je dokazano bolji od Divx-a,pa njega koristi.Sad ovisi koliko se zelis zezati i kakovu finalnu kvalitetu fajla zelis-o tome ovisi sa cime i kako kodirati...

Pa to se imaš cijeli dan zezat sa time. Ja trebam nešto jednostavno i efikasno... : nono :

Anyway, hvala ti puno na pomoci ...
@alimilano - budem probao kako taj xvid šljaka, pa javim rezultate ... : CoolRambbtw. koristim "SUPER@" program, freeware ...

nicko 12.09.2006. 23:09

Citiraj:

Autor BrunoZG (Post 521109)
Autogordian knot

Ponavljam...

jacobbb 12.09.2006. 23:32

Probao sam upravo xvid i nisam zadovoljan.
1.) predugo je trajala konverzija
2.) file je ispao veci nego sto sam dobivao sa drugim opcijama (a ista kvaliteta)

Primjerice, smanjivanjem bitrate-a mpeg fajla od 278mb (8 minuta) ja sam dobio mpeg fajl od 60mb, a konverzija ja bila gotova za 5 minuta. Konverzija istog fajla u .xvid format je trajala 20minuta, a dobio sam fajl od 68mb. Dakle, neisplativo. Kvaliteta je ista u oba slučaja (i sa njom sam zadovoljan) no veličina mi je problem. Želim fajl od 1,8Gb smanjiti na maksimalno 300mb : CoolRamb

BrunoZG 14.09.2006. 01:12

U teoriji ne moe bit ista kvaliteta kad degradiras nesto sa manjim bit rateom i istom vrstom kompresije, ili kad komprimiras u xvid (mpeg4)koji je kvalitetniji puno kod jače kompresije tj manjeg bit rate-a.
zato jedan film na xvidu na 700 mb izgleda odprilike ko mpeg2 od 3 GB..

Citiraj:

Autor mathmos (Post 521202)
2.) file je ispao veci nego sto sam dobivao sa drugim opcijama (a ista kvaliteta)

Primjerice, smanjivanjem bitrate-a mpeg fajla od 278mb (8 minuta) ja sam dobio mpeg fajl od 60mb, a konverzija ja bila gotova za 5 minuta. Konverzija istog fajla u .xvid format je trajala 20minuta, a dobio sam fajl od 68mb. Dakle, neisplativo. Kvaliteta je ista u oba slučaja (i sa njom sam zadovoljan) no veličina mi je problem. Želim fajl od 1,8Gb smanjiti na maksimalno 300mb : CoolRamb

Flood 15.09.2006. 00:50

Citiraj:

Autor mathmos (Post 521202)

Po tvojoj logici,probaj smanjiti bitrate na 5 Kb/s:).Ili si malo daj truda...

alimilano 15.09.2006. 00:59

ako želiš šta više smanjit....divx

Flood 15.09.2006. 11:43

Citiraj:

Autor alimilano (Post 523089)

Utrka codeca:1.,2.,3.
Sam odluci sta je bolje...

jacobbb 15.09.2006. 15:02

Citiraj:

Autor alimilano (Post 523089)

koristio sam onaj divx converter sa www.divx.com, i slika je stvarno odlična ALI pošto imam problema sa izgubljenim frame-ovima zbog slabog DVB-T signala onda mi slika kasni za tonom ... :( :mad:

Flood 15.09.2006. 16:07

Citiraj:

Autor mathmos (Post 521086)

Citiraj:

Autor mathmos (Post 523446)
koristio sam onaj divx converter sa www.divx.com, i slika je stvarno odlična ALI pošto imam problema sa izgubljenim frame-ovima zbog slabog DVB-T signala onda mi slika kasni za tonom ... :( :mad:

Ajd se vise odluci u vezi svojih problema,koji su to...Kad budes dovoljno siguran sta te muci,probaj ovo procitati i isprobati ono sta ti se predlaze,od promjene programa kojim snimas,antene koju imas....

jacobbb 15.09.2006. 16:43

Slika i zvuk su mi odlični preko mpeg formata zato jer on ne preskače te izgubljene frame-ove već na tom mjestu zamuti sliku, pojave se kockice, i nakon pola sekunde to prođe... ALI u divx formatu slika se ne muti već jednostavno preskoči taj dio gdje je izgubljen frame, i onda to izgleda (zvuči) iritantno ... slika ide prije a zvuk kasnije ...

Dakle, preko mpeg-a NEMAM problema sa slikom i zvukom, dok u .divx formatu IMAM!

Flood 15.09.2006. 16:59

Sorry,odustajem...

BrunoZG 15.09.2006. 17:25

AG knot

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:43.