PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Oprema za DVB-S (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=46121)

Vasili 05.09.2006. 20:36

Oprema za DVB-S

Zanima me što je sve prtrebno za DVB-S iliti digitalnu satelitsku na kompu?
Naravno kartica, jel je ova ok?
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra...30856436754752
Jel je kolko tolko ok?
Zatim mi valjda treba tanjur : bonker :

E sad:
1. ono na tanjuru što prima signal i gdje je kabel ukopčan ( ne znam kak se to zove), jel treba biti neki posebni ili je dobar onaj za analognu satelitsku?

2. jel također treba neki posebni kabel ili je dobar onaj coax za običnu satelitsku?

Nakon svega ovoga, da li se uopće isplati imati DVB-S? Jel ga ima tko, kakvi su dojmovi, kvaliteta slike, ponuda programa :D

fudo9 05.09.2006. 21:32

skystar...

Ponosni sam vlasnik DVB-S kompleta i o njemu ti mogu reci samo najbolje...Idemo ispocetka.Da treba ti ta kartica,i imas srece sto si nasao verziju sa daljinskim.Bez premca je najbolja. Treba ti tanjur promjera 90 cm(za bolji prijam) koji ce ti netko morati postaviti i okrenuti ga na 13 stupnjeva istočno. Dalje, trebaju ti 2 LNB glave za prijam sa 2 satelita,Hotbird i Astra, te Diseq uredjaj koji signal sa te dvije glave spaja u jedan. Obicni koaksijalni kabel je dovoljan,ne znam koja ti duzina treba... Kada instaliras karticu u komp,rijesi drivere i spoji je sa antenom. E sada softver...preporucam ProgDVB,po meni najbolji i najjednostavniji softver. Buduci da o onom sto te konkretno zanima,tj. sivim aktivnostima :eek: ne mogu pisati na ovom forumu zbog pravila, mozes mi poslati mail,ili odi usenet ,na grupu o sat tv na pc-u,nisam sto posto siguran kak se zove...eto,pozdrav.
p.s. kvaliteta slike ti ovisi od kanala do kanala,ali recimo filmski programi poput Multivisiona i Taquilla imaju DVD kvalitetu,a glazbeni imaju bolji zvuk...al u globalu je bolja nego na obicnoj tv,cak i od dvb-t

Vasili 05.09.2006. 22:16

A jel može i jedna LNB glava ili trebaju 2? Koliko sam skužio, s jednom glavom imaš manje programa i ne treba ti Diseq uređaj...
Našao sam dvostruki LNB, tj. sa dva izlaza. Jel on može hvatati dva različita signala?
Jel kvaliteta LNB-a varira ili su svi tu negdje?
Jel dolazi do gubitka signala, tj. utječe li duljina kabela na njegovu kvalitetu?

I hvala na postu, sve što me je zanimalo :beer:

Haba 05.09.2006. 22:37

Citiraj:

Autor Vasili (Post 515265)
A jel može i jedna LNB glava ili trebaju 2? Koliko sam skužio, s jednom glavom imaš manje programa i ne treba ti Diseq uređaj...
Našao sam dvostruki LNB, tj. sa dva izlaza. Jel on može hvatati dva različita signala?
Jel kvaliteta LNB glava varira ili su sve tu negdje?
Jel dolazi do gubitka signala, tj. utječe li duljina kabela na njegovu kvalitetu?

I hvala na postu, sve što me je zanimalo :beer:

ovako, kao prvo u nazivu LNB glava, ovo glava ti je nepotrebno.
Sto se DISEqC-a tice, vrlo dobra investicija. Istina na jedan tanjur mozes staviti i do 16 LNB-ova ali onda se vise isplati rotor.

DISEqC ti je switch koji ti prebacuje izmađu LNB-ova....
npr. imas 3 komada zakrenuta pod 3 stupnja i preko jednog kabla i s jednom antenom hvatas npr astru, eutelsat i hotbird jel su i ta 3 satelita 'zakrenuta' pod 3 stupnja a tako se i njuhovi signali odbijaju od parabole.

Sto se tice LNBa sa 2 konektora to ti sluzi tome da spojis 2 neovisna receivera na njega (recimo ss2 u tvojoj sobi i receiver kod starog u dnevnom boravku) i on hvata signal sa samo jednog satelita.

Kvaliteta LNB-a varira i to ti je na njemu napisano., Napisani su gubitci u dB (decibelima). ima ih od 0.9 do 0.2.... uglavnom sto ti je taj broj manji to ce ti kvaliteta signala biti veca.

Na gubitak signala ti sva utjece, koji je LNB, dali ima diseqc i koliko kabla imas, pa cak i koji je, ali to ti je uglavnom zanemarivo....

toliko od mene....

Vasili 05.09.2006. 22:57

Jel su to veliki gubici signala ko na wirelessu ili skoro pa zanemarivi?
Koliko ima odprilike programa po satelitu i koji po vašem osobnom mišljenju ima najkvalitetniji i najbolji sadržaj, u slučaju da se odlučim za opciju s jednim LNB-om pošto su dosta skupi?
Imam osjećaj da je ovo malo preopćenito pitanje ali...

Vasili 05.09.2006. 23:06

Citiraj:

Autor Haba (Post 515296)
ovako, kao prvo u nazivu LNB glava, ovo glava ti je nepotrebno.

Više nikad neću. Znači LNB, bez glava, ok : hitthewa

leonardo 10.09.2006. 00:38

1. kartica

2. antena (tanjur) - preporuka 90cm, kada se sve precizno namjesti ide i 60cm

3. LNB (Low Noise Block Converter) sa jednim izlazom
- na LNB sa 2/4/8 izlaza možeš spojiti više prijemnika i kartica
- dva LNB-a za gledanje programa sa dva satelita bez okretanja tanjura (*)
+ DiSEqC sklopka kojom zapravo kombiniraš signal sa dvd LNB-a u jedan kabel
4. koaksijalni kabel (bilo kakav) + 2 F-konektora (1 kn/kom) (**)

5. dvije pive (žlica Vegete) : goood :

(*) Dakle stisneš X na daljinskom i pratiš program s jednog satelita, nakon toga stisneš Y i pratiš drugi program na drugom satelitu. Svi sateliti se inače nalaze u tzv. Clarkovoj putanji u razini Ekvatora na stalnoj visini i stalnim pozicijama. Idealno za svaki satelit je inače potrebno posebno namjestiti specifični horizontalni i vertikalni kut antene zbog zakrivljenosti zemlje. Međutim budući da antena dopušta vertikalno odstupanje od par stupnjeva (horizontalno nešto manje) moguće je bez promjene vertikalnog kuta pratiti satelite koji se nalaze nekih 6° (10-tak u najboljem slučaju) udaljeni jedan od drugog ali to sve još ovisi gdje se nalaziš. Za Hrvatsku (~16°E) je zgodno što se nalazi između po broju programa dva najpopularnija Europska satelita: HotBird-a na 13°E i Astre na 19.2°E tako da nebi trebao imati problema s prijemom sa oba satelita istovremeno sa istom antenom (na tim pozicijama nalazi se zapravo sasvim blizu nekoliko satelita - 5 satalita kod HotBirda i isto tako nekoliko satelita kod Astre). Svi LNB-ovi koji se nalaze izvan centra antene signal hvataju samo dijelom antene pa je stoga potrebna veća 90cm antena za sisteme sa dva satelita.

(**) preporuka je da dužina kabela od LNB-a do prijemnika nebi trebala biti duža od 30m zbog neminovnog gubitka jačine signala kroz kabel.

@ Haba DiSEqC ne DISEqC :beer:

P.S. nešto više o temi možeš pogledati pod http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36508 i http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=35755

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:50.