PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   preporuka linuxa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=44471)

blozer 12.08.2006. 22:37

preporuka linuxa

jel mi možete preporučiti neki linux koj da si nabavim..Suse ili kaj već :D NOOB
Na jednom bug DVDu imam bootabilni linux .. s dvd a se digne OS. .Meni to sve super ljepo izgleda , ali je komplicirano... napravio bi dualboot.. XP za igre, muzika, filmovi linux za net ,office ..
Dosta mi je virusa i inih sranja.. pa bi zato surfao preko linuxa..Možete mi prporučiti neki jednostavan.. I objasniti malo to.. Tražio sam tu ali ko da je sve nestalo.. ?
I jel ima linux podršku za 64bit?
Jel bi mi bilo brže neg XP..
Thx

MetallicA 12.08.2006. 22:40

imam ti ja ubuntu 64 bitne linuxe nisam nikad inst

mann 12.08.2006. 22:51

Ja bi ti preporucui da se neigras sa dual bootom asim ako nemas dva diska. Tolko puta su mi se win i linx poklali da ono... Istina ja sam uvijek nes kenjao al i dalje...

Ubuntu je dosta popularan i dosta ono friendly za preci sa windowsa. Baci pogled na njihov site.

blozer 12.08.2006. 22:52

Metallica io bih ti zahvalan ;)
Od kud si?

Tomo 12.08.2006. 22:59

ubuntu (GNOME sucelje) , kubuntu (KDE) ili xubuntu (XFCE)

ako trebas pomoc, MSN, ICQ, PM, e-mail.... ;)

Zond 12.08.2006. 23:11

Slackware :D

MasterX 13.08.2006. 17:41

Citiraj:

Autor Zond (Post 496972)
Slackware :D

hehehehe, sto ne kazes istinu :D

Gentoo za pocetak :)

MDT 13.08.2006. 18:02

Da, i ja sam par puta sebi pokusao sredit dual-boot sa xp-om ali mi ni fedorina ni ubuntuova instalacija nije prepoznala windowse na hardu, par puta sam s***************ao i Master Boot Record pa je srecom tu bio Hiren's Boot CD i utility koji je to popravio, nisam mogao dignuti windoze uopce... Moja preporuka je da instaliras sebi VMware ako imas dovoljno rama (min. 512 MB, pozeljno 1 GB) i onda sebi stavis Fedoru Core 5 ili Ubuntu 6.06 na virtualni disk (IDE) tako da ih mozes pokrecat iz windowsa, i namjesti u VMware-u NAT tako da se spojis u XP-u na net, a preko linuxa surfas (automatski ti prepozna konekciju kad se boota)... VMware ti instalira svoje "hardverske" drivere i sve ti sredi, jako je jednostavan za koristenje, a i mnogo elegantnije/jednostavnije rjesenje od konfiguriranja GRUB/LILO boot loadera...

Zond 13.08.2006. 18:09

Citiraj:

Autor MDT (Post 497468)
Da, i ja sam par puta sebi pokusao sredit dual-boot sa xp-om ali mi ni fedorina ni ubuntuova instalacija nije prepoznala windowse na hardu, par puta sam s***************ao i Master Boot Record pa je srecom tu bio Hiren's Boot CD i utility koji je to popravio, nisam mogao dignuti windoze uopce... Moja preporuka je da instaliras sebi VMware ako imas dovoljno rama (min. 512 MB, pozeljno 1 GB) i onda sebi stavis Fedoru Core 5 ili Ubuntu 6.06 na virtualni disk (IDE) tako da ih mozes pokrecat iz windowsa, i namjesti u VMware-u NAT tako da se spojis u XP-u na net, a preko linuxa surfas (automatski ti prepozna konekciju kad se boota)... VMware ti instalira svoje "hardverske" drivere i sve ti sredi, jako je jednostavan za koristenje, a i mnogo elegantnije/jednostavnije rjesenje od konfiguriranja GRUB/LILO boot loadera...

Ja sam radio svakakve gluposti, pusio podatke ko veliki ali stvarno ove novije distribucije srede boot loader i MBR bez ikakvih problema. Poslije ako zeznes/maknes linux sam stavis windows cd, dignes recovery console i sam utipkas:

"fixmbr"

Casa vina i curica fina, i svaki problem je rijesen. Tko vina ne pije, a cure ne ljubi, taj skoro ziv da i nije.

Zond 13.08.2006. 18:10

Citiraj:

Autor MasterX (Post 497452)
hehehehe, sto ne kazes istinu :D

Gentoo za pocetak :)

Cujem da OpenBSD ima super kewl instalaciju sa 3d fade efektima. U skoro 3 klika imas sve setupirano i instalirano!

immortal 13.08.2006. 18:15

Citiraj:

Autor MDT (Post 497468)

Kad sam ja instalirao linux (ubuntu) pokrenuo sam live cd i od tamo pokrenuo instalaciju, sve prošlo super. Sad imam dual boot i sve radi ok.

danij3l 13.08.2006. 19:03

Ako si novi definitivno Ubuntu ili SuSE. ili Gentoo
Za pocetak se igraj sa live cd-om (tu preporucam Ubuntu 6.06). Mozes na net, mozes office i ostale pizdarije radit i sa live cd-om :D
Kada se odlucis na instalaciju Dual Boot. Kada vidis sto su windowsi, a sto linux onda ce znat sto trebas ucinit :D

MDT 13.08.2006. 19:20

Citiraj:

Autor Zond (Post 497471)
Ja sam radio svakakve gluposti, pusio podatke ko veliki ali stvarno ove novije distribucije srede boot loader i MBR bez ikakvih problema. Poslije ako zeznes/maknes linux sam stavis windows cd, dignes recovery console i sam utipkas:

"fixmbr"

Casa vina i curica fina, i svaki problem je rijesen. Tko vina ne pije, a cure ne ljubi, taj skoro ziv da i nije.

hehe, ma znam ja to, ok su instalacije (pogotovo fedorina anaconda), ali iz nekog razloga mi nisu prepoznale windowse xp pro instalirane na kompu (???) pa i nisam mogao napravit dual-boot da sam htio... a fixmbr iz recovery consolea nije pomogao (GRUB mi se nije uspio pravilno instalirati nakon instalacije fedore recimo, pa je usrao MBR...) vec jedan MBR recovery utility sa Hiren's Boot CD-a koji je instalirao standardni MBR kod na disk tako da su mi se windowsi uspili dignuti, nisam izgubio nista podataka... sad imam vmware i on mi je sasvim dovoljan jer mi linux vise sluzi za za*ebanciju i proucavanje nego neko redovito koristenje...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:34.