PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD dual core optimizer (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=42323)

Mailman 05.07.2006. 00:17

AMD dual core optimizer

Citiraj:

AMD Dual-Core Optimizer - The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core or multiple processor systems.
http://www.reghardware.co.uk/2006/07...re_tweak_tool/
http://www.amd.com/us-en/Processors/...1_9706,00.html

PointDexter 05.07.2006. 00:36

sta je to onaj reverse Hyper-threading ili... ???

Fleks 05.07.2006. 00:58

Ima kaj slicno za intel?

Zvijerko 05.07.2006. 01:02

Nije anti-HT, ali je nešt što prethodi tome.

PointDexter 05.07.2006. 01:36

a i taj anti-HT, sta ce biti samo softverski rijesen?

nicko 05.07.2006. 10:31

Citiraj:

Autor Fleks
Ima kaj slicno za intel?

LOOOOOOOOOL....skoro Fleks :D to ti je tak kad si na intelu i stalno se hvalis s njim ;)

Citiraj:

Autor PointDexter
a i taj anti-HT, sta ce biti samo softverski rijesen?

pa da...ne treba tu nista fizicko...

Thoroughbred B 05.07.2006. 10:36

Citiraj:

Autor nicko_029
LOOOOOOOOOL....skoro Fleks :D to ti je tak kad si na intelu i stalno se hvalis s njim ;)

pa da...ne treba tu nista fizicko...

"fizicko" je vec tu,procesor :)

ante2 05.07.2006. 11:46

ko je bio vidovit ko ko aaaa ?

a kada sam ja prije par mjeseci pitao jel mi trebaju driveri za proc ekipa mi se smijuljila : roller : aaaaaaaaa ko je sada u pravu aaaaaaaaaa!!!

ja jos nisam stigao isprobat doticni komad softwarea pa ako je ko nek javi kako radi ja cu veceras malo testirat pa se cujemo sutra sa rezultatima : cheers2

McG 05.07.2006. 13:10

AMD-ov Anti-HT je u fazi ispitivanja i ako je vjerovati onom kaj piše na raznim AMD-u namijenjenim portalima dual-core procesor na radnom taktu od 2.0GHz i s 1MB L2 cachea (po jezgri), nakon uključivanja Anti-HT-a postaje single-core procesor na radnom taktu od 3.0GHz i s 2MB L2 cachea. Navodno bi s Anti-HT-om performanse dual-core procesora porasle za kojih 60%. Intel ima sličnu foru pod nazivom CMT (Core-Multiplexing Techonology). CMT isključuje jednu jezgru dual-core procesora i stavlja na raspolaganje čitavi L2 cache jezgri koja je ostala u funkciji. Kaj bu od svega toga i dal je kaj od toga istina....to znaju samo inžinjeri AMD-a i Intela.

Ozy 06.07.2006. 00:45

Sve je to lijepo McG,ali nije bash da kužim...jer ako jezgra radi po na recimo 2Ghz,pa ako se sa Anti-HT-om jedan core zagasi,kako sa te (fizički odvojene jezgre) prebaciti 1MB tog drugog l2 cache-a na prvu jezgru...? A kako tek onda napraviti da ta prva jezgra radi odjednom na 3Ghz,tek mi to nije jasno... :confused: :rolleyes: : stoopid

Ili se ta druga jezgra u biti "ne zagasi"...? :confused:

Zvijerko 06.07.2006. 01:38

Kod AMD-a se ništa ne gasi, već taj anti-HT driver dijeli posao na dvije jezgre. Nešto slično SLI-u. A za ovu intelovu foru nisam siguran pa neć ništ reć :D

Ozy 06.07.2006. 01:53

Jel ti to kužiš josh manje od mene ili...?

Pa eto mene konkretno zanima kako onda ova jedna jezgra "ide" u tom slučaju na 3Ghz...

Vuco 06.07.2006. 02:19

Mene više zanima kako se ponaša taj anti-HT kad je jedan X2 OC-an na nekih 2.6-2.8Ghz :)...

Samo, kaj to donosi poboljšanja samo u igrama ili?

McG 06.07.2006. 03:56

Citiraj:

Autor Ozy
Pa eto mene konkretno zanima kako onda ova jedna jezgra "ide" u tom slučaju na 3Ghz...

Citiraj:

It is like doubling the pipelinening of a single CPU upon both CPUs, which would than on theory enable for doubling the performance but again it is like any other thing - although a normal program can profit a lot more often from this as an usual proram can profit from a dual core - it still needs to be somewhat optimized.
Na koju foru točno postižu viši radni takt...ne znam. Možda je neka fora ko ove Tritium konfiguracije, pa se automatski clocka....ma ko bi ih znal. Navodno da i Intelov CMT podiže radni takt jezgre koja ostane u funkciji, prilikom uključivanja spomenute tehnologije. Kak sam i napomenul u ranijem postu....pitanje je kaj je od svega toga istina i dal budu krajnji korisnici imali prilike koristiti/isprobati AMD-ovu i Intelovu tehnologiju.

http://www.imagesforme.com/thumbs/2861Intel.JPG

nicko 06.07.2006. 09:34

Citiraj:

Autor Ozy
Sve je to lijepo McG,ali nije bash da kužim...jer ako jezgra radi po na recimo 2Ghz,pa ako se sa Anti-HT-om jedan core zagasi,kako sa te (fizički odvojene jezgre) prebaciti 1MB tog drugog l2 cache-a na prvu jezgru...? A kako tek onda napraviti da ta prva jezgra radi odjednom na 3Ghz,tek mi to nije jasno... :confused: :rolleyes: : stoopid

Ili se ta druga jezgra u biti "ne zagasi"...? :confused:

Intel ima shared L2 cache izmedju jezgara...tako da jednostavno se iskljuci jedna jezgra a druga okupira cijeli L2 :)
ali ko zna kaj ce od toga bit...

FERRYS 06.07.2006. 10:51

kak sam ja skuzil kad je taj anti-ht ukljucen kao da imas jednu jezgru na 3.0, nis se ne gasi neg kao funkcionira kao kaj je neko napisal poput sli-ja

Zvijerko 06.07.2006. 10:58

O kakvom OC vi ljudi trabunjate pobogu? Nitko ništa ne OC-a. To tamo je značilo da radi ekvivalentno jednom single-core procu koji radi na 3GHz i ima 2MB cachea, a ne da netko nešt OC-a

tOta 06.07.2006. 11:22

Mozda je i AMD shvatio kako im se dobro OC-aju procesori pa kad se jedna jezgra "izgasi" druga ode gore :smoke:

nicko 06.07.2006. 11:31

Citiraj:

Autor FERRYS
kak sam ja skuzil kad je taj anti-ht ukljucen kado da imas jednu jezgru na 3.0, nis se ne gasi neg kao funkcionira kao kaj je neko napisal poput sli-ja

ja govorim o intelu!!!

Citiraj:

Autor tOta
Mozda je i AMD shvatio kako im se dobro OC-aju procesori pa kad se jedna jezgra "izgasi" druga ode gore

ajde molim te ne baljezgaj

mrtvi 06.07.2006. 12:23

znači današnje aplikacije imaju tolike zahtjeve za dual-core procesorima da je AMD odlučio pomoći svojim korisnicima da ih pretvore u jednojezgrene ?

Zvijerko 06.07.2006. 12:34

Točno to. Nema puno aplikacija/igara koje su optimizirane za multicore pa je ovako nešt jako jako dobro. Samo da dođe više :D

Crais 06.07.2006. 12:37

Meni je tu najlogičnije da taj driver napravi da proc SIMULIRA jednu jezgru na 3 ghz, a u biti obe rade normalno, samo ne mogu napraviti da se taktovi jezgri zbrajaju (što je i normalno..). Čisto sumnjam da se jedna jezgra samo tako zgasi, nema mi tu logike.

ante2 06.07.2006. 13:38

evo ovakva su moja iskustva nakon stavljanja optimizer-a

1 nisam primjetio da iskljucuju 1 jezdru tj rade obe
2 definitivno igre rade bolje tj nema stucanja koje se zna javit kod npr NFS MW sada sve radi tecno i ljepo: cheers2
3 3dmark score je isti ko i prije tako da tu nema nekog napredka (steta)

4 kod rada sa koverzijom videa npr iz divx-a u dvd, imam osjecaj da ima napretka ali kolikog ne mogu jos tocno rec nisam stigo usporedit stara vremena sa novim (ali budem) plus nisam stigo ripnit dvd u divx

da zakljucim izgleda da ima poboljsanja na bolje, ali treba jos malo pricekat tj jos malo radit ili se igrat da mogu sa vecom sigurnoscu rec je sam li u pravu ili ne :D

Zvijerko 06.07.2006. 13:56

Sam da podsjetim (da ne bi bilo zabune), ovaj optimizer nema veze s anti-HT koji bi trebao kasnije doći. Kao što je netko već napisao, ovo je samo AMD-ova verzija dualcore fixa.

Helix 06.07.2006. 14:05

Citiraj:

Autor Vucko
Mene više zanima kako se ponaša taj anti-HT kad je jedan X2 OC-an na nekih 2.6-2.8Ghz :)...

e uzeo si mi rijeci iz usta.... :D

hrvojezg00 06.07.2006. 14:07

hm, znaci to je prakticki korak prije nego se SMP pocne razvijat vise u svim segmentima inf.da li to znaci dobitak na brzini recimo renderiranja, jer dok recimo stavim nesto u maxu da se renda u vrayu 4 jezgre, svaka obavlja svoj posao sa 1.8 ghz, sa optimizerom bi se to prikazalo kao 2 jezgre od koje svaka radi na oko 3ghz?

Ozy 06.07.2006. 14:33

Ako ti recimo taj 3D Max upošljava sve 4 jezgre,onda ćesh veći posao napravit tako nego kad su dvije jezgre na po ta 3Ghz...jer ako su ti sve 4 jezgre u pogonu neće ono biti ništa brže... ;) :)

Zvijerko 06.07.2006. 14:45

Kad taj driver(anti-HT) prepozna aplikaciju koja može iskoristiti sve jezgre, neće se koristiti anti-HT, u suprotnom hoće

Vuco 06.07.2006. 14:58

Ja opet napominjem, mene zanima koja će biti "ekvivalentna" brzina kad je neki X2 OC-an na 2.6-2.8Ghz.

Jer tu se spominje da će jedan X2 3800+ na taktu od 1.8Ghz u jednojezgrenim aplikacijama imati sličnu "brzinu" kao proc na 3Ghz i 2MB L2 cache-a.
Kolko je onda ta brzina kad je proc OC-an na npr. 2.8Ghz? :)

McG 06.07.2006. 15:11

Citiraj:

Autor Vucko
Kolko je onda ta brzina kad je proc OC-an na npr. 2.8Ghz? :)

5.0GHz?:D A kad stigne quad-core....kaj pa bu onda na stvari?:)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:48.