PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Kako si olakšati život (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=41585)

mat 21.06.2006. 20:36

Kako si olakšati život

evo ovako jedan mali tutorial za... olakšavanje života. u kojem smislu? informatickom dakako...
dakle ovo pisem kako bi svi ljudi koji to procitaju na neke vrlo jednostavne nacine si olaksali rad na racunalu, na internetu, brze rijesili svoje probleme te na kraju krajeva, dobili vise vremena. kazu vrijeme je novac, ja to citam u ovim kipucim danima, vrijeme je jos jedan 120mm vent. :)

pa ajmo lagano

Microsoft Windows XP

]Keyboard shortcuts

ctrl +

c = copy => tekst, slika, folder, file. u kratko, sto god zelite kopirati, to mozete s ovom kombinacijom tipki

x = cut => sve gore navedeno samo sto ova funkcija nakon sto kopira tekst/sliku/file/folder/bilo sto, obrise na mjestu s kojeg ste kopirali

v = paste => sve gore navedeno sto ide uz opciju copy i paste, ako ste na pravom mjestu (ne mozete napraviti paste mp3-ce u tekst boxu jel), vrijedi i za opciju paste

d = delete => obrisite takoder sto god vam je pod rukom. NO, ako ste u npr. firefoxu, ctrl + d je dodjeljeno "bookmark this page" pa vise nema tu funkciju

n = new => u kojem god programu se nalazite u kojem postoji opcija "new" (document, page, bilo sto)

o = open => u kojem god da ste programu koji nesto moze OTVORITI, to je to

z = undo

y = redo

a = select all => bile to ikone u folderu, na desktopu, sav tekst u wordu, tekst boxu, u photoshopu cijeli okvir trenutnog layera... select all :)

s = save

Windows button +

sam po sebi sluzi za otvaranje start menua. ali u biti je tu jer pruza odlicne shortcute...

e = Windows explorer

l = Lock desktop => zakljuca desktop i moze biti otkljucan jedino userom i passom trenutnog korisnika, ili administratora. neznam sto se dogodi ako na silu ugasite PC pa opet upalite, nikad nisam probao

f = Search for files and folders

r = Run...

d = Show desktop

m = Minimize

F tipke

F1 = Help => u svakom programu, na desktopu otvara Help and support center. Vrlo korisno. Ako Google nema rijesenje, F1 ima.

F2 = Rename => Rename fajla ili foldera trenutno selektiranog

F3 = Search => razlika izmedu F3 i "Win+f" je u tome sto F3 radi u svim programima (isto kao u svim programima "ctrl + f") a "Win+f" ce uvijek otvorit "Search for files and folders"

F4

F5 = refresh => gdje god je “refresh” moguc (pa I u folderu), F5 obavlja taj zadatak

F6

F7

F8

F9

F10 = alt tipka => kada stisnete alt ili F8 u svakom programu biti cete na tipkovinici prebaceni na “Menu bar” (to je ono di je “File”, “View” itd.)

F11 = Full screen => koji god program podrzava “Full screen” na ikakav nacin, F11 to radi

F12 = Save as

]Google

Google is your friend, remember that!
It’s the Google, that drives us…
I google, therefore, I exist.

Google je najveci prijatelj svakog korisnika interneta danas. Nemojte ga se bojati. Nemojte misliti da je search bar sve sto Google ima. Jer ima puno vise! Pocnimo njegovom prvobitnom namjenom, pretrazivanjem weba.

Pretrazivanje

unos: Intel Pentium 4 review
rezultat: sve stranice koje je Google uspio naci koje sadrze jedno od navedenog:
• Intel
• Pentium
• 4
• review
• Intel Pentium
• Intel 4
• Intel review
• Pentium 4
• Pentium review
• Pentium Intel
• 4 review
• 4 Intel
• 4 Pentium
• review Intel
• review Pentium
• review 4
• Intel Pentium 4
• Intel Pentium review
• Intel 4 review
• ………………

Kuzite otprilike? E sad, vecina ovog gore se ili ne odnosi uopce na ono sto vi trazite, ili se odnosi na nesto preko cega cete se mozda, ako imate zivaca, vremena i srece, dokopati onog sto trazite. Kako izbjeci evidentan problem? Najjednostavniji nacin je koristenjem IZRAZITE FRAZE. Kako? Navodnicima.

Unos: “Intel Pentium 4 review”
Rezultat: sve stranice koje je Google uspio pronaci u svom indexu koje sadrze:
• Intel Pentium 4 review

E sad, sto I toga ima puno? Ili toga nema uopce. Jednostavno niste pogodili naslov. Probajmo ovako:

Unos: “Pentium 4” review
Rezultat: sve stranice koje je Google uspio pronaci u svom indexu koje sadrze:
• Pentium 4
• Review
• Pentium 4 review
• Review Pentium 4

E ovo je sad vec ljepse, slazete se? No recimo da jos uvijek niste zadovoljni a HITNO vam treba recenzija navedenog procesora. Ajmo razmisliti malo. Na kakvoj stranici ce biti kvalitetna recenzija jednog procesora? Vjerojatno na nekoj koja se bavi hardwareom! Znate jednu? Super. Neznate? Ajmo ju naci.

Unos: “hardware e-zine”
Rezultat: puno portala, internet magazine, casopisa I sl. Koje se bave hardwareom. Ako ste mislili da cu predloziti koristenje search bara na svakoj od njih, necu. :)
Ali cu predloziti sljedeci tip pretrage. Nakon sto ste odabrali stranicu koja vam se cini vjerodostojna, probajte ovako.

Unos: “Pentium 4” site:http://linknavasustranicu.com
Rezultat: svaka html stranica na domeni I njenim poddomenama “http://linknavasustranicu.com”

sve kombinacije su moguce. Mozete pretrazivati I ovako

Unos: “Pentium 4” review site:http://nekastranica.com
Rezultat: sve html stanice na domeni I poddomeni koje sadrze:
• Pentium 4
• Review
• Pentium 4 review
• Review Pentium 4

Dakako da pojam i odvojena rijec ne moraju biti skupa. Navodnici lijepe vise rijeci jednu za drugom. Ako vam je npr. Professor na faksu malo sumnjiv. Upisivanjem njegovog imena ‘Pero Peric’ necete bas puno dobiti. Ali upisivanjem ‘“Pero Peric” PMF’ cete vec suziti izbor.

Uz tekst box na Google stranici imate mali link “napredno pretrazivanje”. Use it :)

Nadalje.
Sjecam se prije nekih godinu dana, nisam znao sto znaci internet kratica “EOD”. Vrlo brzo I vrlo jednostavno sam to saznao.

Unos: define: EOD
Rezultat: web definicije za “EOD”.

Jednako se odnosi na sve sto si mozete zamisliti. Upisete li “IBM PC”, “Redhood” ili mozda “sex”. Svega ima. Kako funkcionira necu stavljati ruku u vatru da znam ali koliko sam do sada shvatio postoji meta tag koji oznacava dio teksta kao “Web definiciju” pa ju Googlov crawler tako I grabi I svrstava tamo.
Ne nadete li odgovor medu web definicijama, bez okljevanja upišite ovako.

Unos: What is EOD
Rezultat: Web je prestar I ako vam je to jos tako, izbite si to iz glave da je to nesto novo I nesto velicanstveno. NIJE. Web je dio nase svakodnevnice I tko ga se ne nauci koristiti SAD kao mlad, propao je u buducnosti. Poanta ovog mini-monologa je – to pitanje je SIGURNO vec netko postavio nekada negdje. I dobiti cete svoj odgovor medu prvih 20 rezultata, obecajem, bez klikanja na link uopce. Za hrvatske pojmove bez razmisljanja mozete napisati I “Što je EOD” ili “Sto je EOD”.

Greške koje Windowsi izbacuju

POTRAŽITE IH!
Primjer
http://www.interaction-design.org/im...ancy-check.jpg

nemorate odmah otici na 15 foruma na kojima ste aktivni I postaviti pitanje u stilu
“AAAAAAAAAA STO JE TO MOLIM VAS POMOZITE SKIDAO SAM DVD NA FAKSU 3 TJEDNA I SAD NEMREM DOMA SKOPIRAT NA KOMP?!?”
smirite se malo. Znate citat ne? Sto pise?

”Cyclic redundancy check”

prepisite to u Google. Pod navodnicima. Ponavljam, koju god gresku ste dobili, garantiram da ju je netko dobio prije vas. Puno puta. I da je veoma detaljno objasnjena na puno stranica, pa I foruma. Uzmite samo ovaj primjer I isprobajte. Vrijedi za svaku gresku koju vam Windowsi izbace. Vecina toga je objasnjena I na www.microsoft.com. Razmisljajte svojom glavom.

Treba vam program za tv karticu? Sto mislite o ovome?
http://tinyurl.com/pz88m
Primjetite da nisam niti navodnike stavio.
Vidite link ovaj gore? Nije bezveze sa www.tinyurl.com. Link je predugacak da ga stavim na forum. Srecom postoji fenomenalan alat poput tinyurl-a koji ce ga skratiti. Takoder je odlican za skrivanje pravog linka, tako da osoba kojoj dajete link moze biti iznenadena. :)

mat 21.06.2006. 20:38

ovo je za pocetak. sutra jos natipkam do kraja o Googlu i onome sto nudi pa predem na ostalo. Mcg me potaknuo kada mi je rekao da napisem sticky o PS-u. iscupo sam staro predavanje i poceo prebacivat u php naslove i to al onda sam naletio na 500. pitanje o necem negdje tu pa natipkao ovo.

PS ce bit tu, izmedu ostalog :)

pava 21.06.2006. 20:49

Pa jel ima tu sta a da za to netko nezna?

BmwMPower 21.06.2006. 21:54

Bravo- svaka čast za trud :)

frANZi 21.06.2006. 22:02

Svaka čast. :beer:

@pava: ima puno onih koji to ne znaju... :gringo:

Domi 21.06.2006. 22:34

Citiraj:

Autor pava
Pa jel ima tu sta a da za to netko nezna?

Naravno da se većina ovoga zna i koristi u svakodnevnom radu, ali ipak, trebalo je to sve objediniti i potruditi se oko toga.

Svaka čast mat : goood :

Overvide 21.06.2006. 22:39

Sto se tice keyboard shortcuts ima veci popis na Start--> Help and Support--> u Search upisati "Windows keyboard shortcuts overview".

U vezi Googla - ovo bi moglo biti zgodno. Ili ovo.

TomG 21.06.2006. 22:42

S T I C K Y...swaka casht na trudu...

Smarty 22.06.2006. 00:06

Odlicno svaka cast na trudu :beer: neke stvari sa google-om nisan zna ;)

pava 22.06.2006. 00:21

Citiraj:

Autor Smarty
neke stvari sa google-om nisan zna ;)

Za google i kako se sluziti s njim postoji i cijeli prirucnik a zove se google hacks u njemu stvarno ima sve od onih jednostavnijih fora npr 345€ to hrk ili google kao digitron (moze izvoditi i slozenije rac.operacije) a ima i boljih fora npr kako doci tocno na download stranicu itd. itd...

McG 22.06.2006. 02:03

Citiraj:

Autor mat
McG me potaknuo kada mi je rekao da napisem sticky o PS-u.

Pa nije baš da sam ti rekel: stoopid... Ja sam te nakon par izjava na ovoj temi, očekival i tu, da udijeliš koju toplu riječ:cool:....a tebe nema i nema.: nono :

domy_os 22.06.2006. 09:24

Zaboravio si na Win + D, Win + M...

zippo 22.06.2006. 09:40

Dobro si poceo Mat, nastavi nadopunama. Zavredjuje sticki. Puno ljudi ne zna sve te stvari

mat 22.06.2006. 10:16

@Mcg nisam ni vidio to :)

@domy m nisam ni ja znao a d zaboravih. evo editirao sam.

@svi navecer nastavak...

niksy 22.06.2006. 10:20

Mat, super stvar.
Ako treba kakva pomoc oko PS-a, mogu se i ja pridruzit, radim s njim vec duze vrijeme.

crn 22.06.2006. 10:57

Svaka čast na trudu ali ... IMHO ovo bi ipak trebalo biti mjesto gdje se diskutiraju malo naprednije teme pod pretpostavkom da smo svi već savladali osnove. Toliko ima tutoriala na netu o ovome a da ne govorim o tome kako svaki program ima vlastite upute. 'Hoću interenet' generacija bi trebala prvo naučiti koristiti F1 a ova tema bila bi primjerenija nekoj stranici tipa PCdummys ... NHF : cheers2

pava 22.06.2006. 11:08

Citiraj:

Autor crn
Svaka čast na trudu ali ... IMHO ovo bi ipak trebalo biti mjesto gdje se diskutiraju malo naprednije teme pod pretpostavkom da smo svi već savladali osnove.

Tako sam i ja mislio al cini se da sam u krivu

Delta S4 22.06.2006. 11:09

Hvala, mat, ima tu toga dosta što nisam znao, a korisno je :beer: : goood :

Polako se iskupljuješ za onaj A4 kao podmetač za matičnu :D

pava 22.06.2006. 11:12

Citiraj:

Autor Delta S4
Hvala, mat, ima tu toga dosta što nisam znao, a korisno je :beer: : goood :

Polako se iskupljuješ za onaj A4 kao podmetač za matičnu :D

A za ono da toplina lasera kruzno grebe dvd-e ili da svi bacaju svoje STARE pcx grafe i prelaze na novi agp?:D

mat 22.06.2006. 11:20

molio bi moderatora... da radi svoj posao... hvala...

MRKONJA 22.06.2006. 11:53

Kao prvo fulo si podforum. Kao drugo takav sticky sa shortcutsima postoji već godinu dana na forumu tako da ovo nema smisla: nono :

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:18.