PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows firewall idiotarija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=322498)

vacs 14.04.2025. 21:23

Windows firewall idiotarija

Windows defender na W11 sam od nikud odluci blokirati neke stranice poput:

- asus.com
- yelp.com
- aliexpress.com (ucita samo pola stranice, nema search ni login)
- app.clickup.com
- speedtest.ht.hr

cim ga iskljucim prorade, cim ga upalim nazad opet ih blokira, ako resetiram firewall prorade, ali za cca pola sata opet ih pocne blokirati

sto mi ciniti? drzati firewall iskljucen?

od piratskih programa i blokiranog hosta imam samo adobe servere

e da, ista tj potpuno identicna idiotarija mi se dogada i na laptopu s istim stranicama
na mobu radi sve normalno preko istog wifi

Nikky 14.04.2025. 22:46

Sad gledam i prvo provjeri jeli u pitanju (po novom) Microsoft Defender ili Windows Defender ?
Podešavanje FW pravila (ako se o njima radi u tvom slučaju) > https://spca.education/defender-firewall-in-windows-11/
Za svaki slučaj provrti sa Malwarebytes da nemaš kakvo smetje u pozadini.

vacs 14.04.2025. 22:56

Microsoft Defender je da. Skenirao sam MB, defenderom i adwcleanerom, sve cisto

Debilana je ako moram podesavati pravila svaki put kad naletim na stranicu koju ne zeli otvoriti. Jasno bi mi bilo da tipa treba programu dozvoliti, ali da nasumicno neke stranice nece mi nije jasno.

btw ista stvar i u Edge

Edit: nasao fix

s HT dns ne radi
s Google dns ne radi
s Cloudflare dns radi
s NordVPN radi

Edit2: prestalo raditi s vpn

Nikky 15.04.2025. 22:39

Jesi provjerio hosts file, da nije neki nadobudni alat prčkao po njemu ?
To je jedan od načina blokiranja pristupa nekom site - u.

vacs 15.04.2025. 22:50

Jesam, samo adobe serveri su blokirani

Ali da je u hosts blokirano ne bi onda proradilo ni sa cloudflare dns-om. Cudno je da se dogada i na kompu i na laptopu i na strancima koje veze nemaju sa icim instaliranim.

To mi traje mozda tjedan dana, ne sjecam se tocno kad je dosao update za w11, ali mozda je on krivac

Jos jedna stvar, imam otvorenu smetnju na ht-u jos od 28.3., upload mi skoro dva mjeseca prepolovljen sa 20 na 10 mbit, linija nikad stabilnija i cisca od errora, ali uploada fali, tehnicari ne znaju sto je, sve zivo su probali i nikako vratiti na 20mbit...sad da li su oni sto smrdali dok su to cackali i da li to moze biti uzrok zasto mi firewall divlja

Uglavnom, sve stranice rade:
- prvih pola sata nakon reseta firewalla
- dok je iskljucen firewall
- dok sam na cloudflare dns

Prestanu raditi ove gore navedene:
- pola sata nakon reseta firewalla
- s ukljucenim firewall
- na ht dns
- na nordvpn-u

Jos sve te stranice mi nisu od neke vaznosti osim clickup, on mi treba za posao non stop

tomek@vz 16.04.2025. 05:41

A da se tebi nije slucajno neko govno nakotilo na oba kompa? Sigurno nisi u zadnjih mjesec dana instalirao nesto "sumnjivog porijekla" na jedan ili oba racunala?

domy_os 16.04.2025. 09:08

A što ping vraća? Probaj isključiti IPv6 na interfaceu i staviti IPv4 kao preferred pomoću reg keya.

https://learn.microsoft.com/en-us/tr...pv6-in-windows

Imam Win 11 i Defender Firewall, normalno sve otvara na više DNS-ova i VPN-ova.

vacs 16.04.2025. 10:57

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3799591)
A da se tebi nije slucajno neko govno nakotilo na oba kompa? Sigurno nisi u zadnjih mjesec dana instalirao nesto "sumnjivog porijekla" na jedan ili oba racunala?

Na laptopu inace imam svasta, na kompu za posao sve orginal osim adobe kojeg sam tek prije par tjedana instalirao na komp.

Na laptopu vec duze imam isti taj adobe master collection 2025 v2 i nije do sad nikad stvaralo probleme.

U zadnjih mjesec dana od promjena osim adobe (na kompu dodan, na laptopu stoji bar tri mjeseca ova verzija):
- prijava smetnje na liniji zbog malog uploada
- zamjenio asus ac58u za be92u
- komulativni update za w11
- azurirani driveri

Isti nordvpn sam koristio godinu dana na ac58u, tako koristim i sad na be92u, ali i dok je iskljucen vpn isti problem imam

Velim, sve bi razumio da su to neke povezane stranice, asus.com, speedtest, clickup, yelp...niti jedna nema veze sa nijednim instaliranim programom i ne radi sa nijednim osim cloudflare dns-om

Sinac 16.04.2025. 11:06

Jesi provrtio nešto tipa Malwarebytes da provjeriš nije li ti se nešto neželjeno naselilo na računalo?

vacs 16.04.2025. 11:18

Jesam, sve cisto

medo 16.04.2025. 11:27

Iako se to ne čini tako ja bi za svaki slučaj provjerio koje DNSove koriste browseri na kompu i lapu. Možda firewall radi redirect DNS upita na DoH ili nešto slično ili radi neki DNS filtering…

vacs 16.04.2025. 11:34

Na kompu i laptopu je stavljeno na automatski, nemam ni staticni lokalni ip nariktan na njima. Nego na ruteru riktam, prebacujem sa auto na google pa na cloudflare pa ukljucujem/iskljucujem vpn

Probao sam i auto dns iskljuciti u chrome, isto nije pomoglo. Ali nije samo do chrome, edge iste te stranice ne otvara

mkey 16.04.2025. 16:59

Možda da probaš latpop preko mobile data? Čisto da eliminiraš taj mogući HT problem.

vacs 16.04.2025. 17:08

e da, zaboravio sam na to, probao sam sa hotspotom preko tomata, ista stvar

dakle, ht i ruter nisu krivci

wifi drivere isto ne krivim jer u laptopu je intel, u kompu mediatek

medo 16.04.2025. 17:24

Ima lintaj firewall neki log? Što tamo piše?

vacs 16.04.2025. 18:24

clear sam sve iz njega, cackao po chrome, otvarao sve redom koje rade i ne rade, u logu se nista nije pojavilo

prije cleara zadnji entry je bio prije pola sata gdje je blokiran adobe pop-u i druga ispod njega gdje asus armory crate pristupio internetu

dyas 17.06.2025. 11:46

Citiraj:

Autor vacs (Post 3799314)
, ako resetiram firewall prorade, ali za cca pola sata opet ih pocne blokirati

Napravi powershell skriptu koja prati firewall promjene u realnom vremenu. Resetiraj firewall (da proradi na pola sata :) ) pokreni skriptu kao admin i prati output u powershellu ili dodaj sejvanje rezultata u log file pa ces vidjet sto tocno dovodi do problema...
Wimdows je retardirani sustav. Svasta je moguce

BinaryJesus 17.06.2025. 12:20

Šta ti kaže nslookup za te domene koje ti ne rade?
https://www.swhosting.com/en/blog/ns...-investigation

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:32.