PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   LAN to coax (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=321876)

henri_007 18.01.2025. 19:55

LAN to coax

Pozdrav ljudi!
Mjenjam ISPa i prelazim na optiku. Problem je što mi je po stanu razvučen koaksijalac pa bi mi najjednostavnije bilo to iskoristiti.
Gledam ovako nešto
https://www.amazon.com/Ethernet-Adap.../dp/B0C3MFZ99X

Volio bi čuti iskustva nekoga tko je tako nešto koristio. Koliko je stabilna veza s tim? Vidim da postoje i aktivni uređaji s napajanjem koji navodno podržavaju brzine do 2,5 Gbps. Koliko su realne te broje?

jp_rv 18.01.2025. 20:30

ne pratim... kompjutere imaš spojeno na internet preko coax kabela?

e sad, nije da ne postoje, ali coax hubovi su izumrli tamo negdje 1995.

da se vratimo u realnost: štagod da si sa coax kabelom naumio, nemože.

ono sa linka su video baluni za analogne kamere, veze nema sa ethernetom osim estetske.

također konverteri iz coaxa u lan i obrnuto su bolesno skupi, više nego cijena provlačenja utp kabela po stanu.

i za kraj - operater stiže optikom do routera. tehničari operatera će ti nekuda provući optički kabel od ulazne točke u stan do krajnje točke - pozicije routera. tako da ne vidim gdje bi postojeći coax uopće mogao iskoristiti čak i da je to tehnički izvedivo.

Matta 18.01.2025. 20:39

Tebi treba ovo. To je pakung od dva uređaja, jedan ide pored routera od ISP-a i kopča se na koaksijalac koji imaš provučen po stanu/kući a drugi se kopča na željenom odredištu u stanu/kući, pa dalje u kompove/APove.
Ima i jeftinijih modela ako ti ne treba ovolika propusnost.
Skupi jesu, ali ako ne možeš provlačiti bilo kakve kablove onda i nisu skupi.

Nikky 18.01.2025. 20:45

Po linku koji si stavio, u potrazi si postavio krivo / obrnuto, trebaš Ethernet to Coax adapter.
Naravno da to postoji, radi se o MoCA Network standardu,
samo primjer sa minimalno potrebnih 2 kom (od točke A do točke B):
https://www.amazon.com/Hitron-Ethern...2CZXGKNMDKGL7/

Kako vidiš nije baš jeftin sport, a logično da bi morao / trebao uzeti takav sa GB Lan portom.
Računaj da bi coax kabele koje iskoristiš za to morao odvojiti od antene ili A1 coax signala.

Bolje i jeftinije je da gledaš kako ćeš ipak provući Lan kabele kamo trebaš, eventualno PowerLine ako je el. instalacija ok.

henri_007 18.01.2025. 22:32

Hvala dečki na odgovorima! Nažalost ni razvlačenje kabela ni optike mi nije moguće, jednostavno previše bušenja i štemanja.
Ovu opciju s PowerLine sam totalno zaboravio, mogao bi to prvo probati. Ako ne ide onda opcija s koaksijalnim. Kako je Matta rekao, kad nema drugog izbora onda i nisu toliko skupi :lol2:

BlackDwarf 18.01.2025. 22:42

Nije powerline sretno rjesenje jer je osjetljiv na smetnje u mrezi.

Darko150 19.01.2025. 12:15

Mreži... kojoj? Električnoj?

jp_rv 19.01.2025. 12:30

Citiraj:

Autor henri_007 (Post 3784720)
Hvala dečki na odgovorima! Nažalost ni razvlačenje kabela ni optike mi nije moguće, jednostavno previše bušenja i štemanja.

neznam da li shvaćaš da ti operater NEĆE spojit njihovu opremu na coax? ako ideš na ftth uslugu, uvjet je spajanje optike u router. tako da oćeš nećeš moraš dovuć optiku do routera.

BlackDwarf 19.01.2025. 12:43

Citiraj:

Autor Darko150 (Post 3784786)
Mreži... kojoj? Električnoj?

Da, upali na toj fazi masazer, udarnu...

Matta 19.01.2025. 15:10

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3784789)
neznam da li shvaćaš da ti operater NEĆE spojit njihovu opremu na coax? ako ideš na ftth uslugu, uvjet je spajanje optike u router. tako da oćeš nećeš moraš dovuć optiku do routera.

Ja sam ga razumio da optika do ulaza u stan nije problem, nego da je problem od ISPovog routera pa dalje po stanu. U tom slučaju operater nema nikakve veze s time.

jp_rv 19.01.2025. 15:25

a samo to može bit problem. šta drugo?

mislim kakav crni coax u 21. stoljeću za spajanje ičega? jedino gdje coax uopće može biti u igri je od isp-a do routera. dalje mora bit lan, ne postoji mrežna oprema u ovo današnje vrijeme koja ima coax konektore.

ok nikky je izvukao moca adaptere ali OP bi znao da ih ima već sada i da ih koristi za spajanje opreme po stanu - ergo nema coax za tu funkciju.

meni ovo smrdi da je neka zgrada u pitanju gdje su 1981. provukli coax, onda došao neki kabel operater , precvikao ulazni kabel i spojio se na zgradu. od onda imaju internet preko coaxa.

sad kad je smjena tehnologije - jebiga ne ide optika kroz pola stoljeća stari bužir.

moguće da samo ja ne vidim problem u tome da se montira novi kabel koji će biti u funkciji narednih 30 godina i da se malo uloži para u to.

Matta 19.01.2025. 15:32

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3784803)
mislim kakav crni coax u 21. stoljeću za spajanje ičega?

Za spajanje TV-a sa antenom/multiswitchem ? :stoopid:

Ja u svim sobama imam provučen koaksijalni kabel a nemam svugdje provučen mrežni kabel (pošto je kuća rađena 1996.).

jp_rv 19.01.2025. 16:44

Ma jasno za tv. Naravno. Zemaljska i satelit su još uvijek u igri.
Odnosio sam se na internet i mrežu. Ja sam sad zidao kuću pa sam povukao uz utp i coax za antene.

henri_007 19.01.2025. 17:42

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3784789)
neznam da li shvaćaš da ti operater NEĆE spojit njihovu opremu na coax?

A gdje si ovo pročitao majketi :roller:

Citiraj:

moguće da samo ja ne vidim problem u tome da se montira novi kabel koji će biti u funkciji narednih 30 godina i da se malo uloži para u to.

U redu je da ne vidiš, ni ne trebaš vidjeti :lol2:

driftwood 21.01.2025. 02:44

Citiraj:

mislim kakav crni coax u 21. stoljeću za spajanje ičega?

Ja koristim skoro svakodnevno crni koax geti 5mm (po potrebi koristim i od 7mm ako je veća udaljenost) za spajanje satelitskih i zemaljskih antena.
https://www.geti.eu/en/products/cabl...door-100m-reel
Nije šala. Morao sam replicirati na ovo.:D

Ako će se koristiti ti MoCA adapteri ja bih prvo provjerio u kojem stanju su ti postojeći kabeli i koliki gubitak imaju.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:04.