|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
LAN to coax
Pozdrav ljudi! Mjenjam ISPa i prelazim na optiku. Problem je što mi je po stanu razvučen koaksijalac pa bi mi najjednostavnije bilo to iskoristiti. Gledam ovako nešto https://www.amazon.com/Ethernet-Adap.../dp/B0C3MFZ99X Volio bi čuti iskustva nekoga tko je tako nešto koristio. Koliko je stabilna veza s tim? Vidim da postoje i aktivni uređaji s napajanjem koji navodno podržavaju brzine do 2,5 Gbps. Koliko su realne te broje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ne pratim... kompjutere imaš spojeno na internet preko coax kabela? e sad, nije da ne postoje, ali coax hubovi su izumrli tamo negdje 1995. da se vratimo u realnost: štagod da si sa coax kabelom naumio, nemože. ono sa linka su video baluni za analogne kamere, veze nema sa ethernetom osim estetske. također konverteri iz coaxa u lan i obrnuto su bolesno skupi, više nego cijena provlačenja utp kabela po stanu. i za kraj - operater stiže optikom do routera. tehničari operatera će ti nekuda provući optički kabel od ulazne točke u stan do krajnje točke - pozicije routera. tako da ne vidim gdje bi postojeći coax uopće mogao iskoristiti čak i da je to tehnički izvedivo. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Tebi treba ovo. To je pakung od dva uređaja, jedan ide pored routera od ISP-a i kopča se na koaksijalac koji imaš provučen po stanu/kući a drugi se kopča na željenom odredištu u stanu/kući, pa dalje u kompove/APove. Ima i jeftinijih modela ako ti ne treba ovolika propusnost. Skupi jesu, ali ako ne možeš provlačiti bilo kakve kablove onda i nisu skupi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Po linku koji si stavio, u potrazi si postavio krivo / obrnuto, trebaš Ethernet to Coax adapter. Naravno da to postoji, radi se o MoCA Network standardu, samo primjer sa minimalno potrebnih 2 kom (od točke A do točke B): https://www.amazon.com/Hitron-Ethern...2CZXGKNMDKGL7/ Kako vidiš nije baš jeftin sport, a logično da bi morao / trebao uzeti takav sa GB Lan portom. Računaj da bi coax kabele koje iskoristiš za to morao odvojiti od antene ili A1 coax signala. Bolje i jeftinije je da gledaš kako ćeš ipak provući Lan kabele kamo trebaš, eventualno PowerLine ako je el. instalacija ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Hvala dečki na odgovorima! Nažalost ni razvlačenje kabela ni optike mi nije moguće, jednostavno previše bušenja i štemanja. Ovu opciju s PowerLine sam totalno zaboravio, mogao bi to prvo probati. Ako ne ide onda opcija s koaksijalnim. Kako je Matta rekao, kad nema drugog izbora onda i nisu toliko skupi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
neznam da li shvaćaš da ti operater NEĆE spojit njihovu opremu na coax? ako ideš na ftth uslugu, uvjet je spajanje optike u router. tako da oćeš nećeš moraš dovuć optiku do routera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
El Mattador
|
Ja sam ga razumio da optika do ulaza u stan nije problem, nego da je problem od ISPovog routera pa dalje po stanu. U tom slučaju operater nema nikakve veze s time. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
a samo to može bit problem. šta drugo? mislim kakav crni coax u 21. stoljeću za spajanje ičega? jedino gdje coax uopće može biti u igri je od isp-a do routera. dalje mora bit lan, ne postoji mrežna oprema u ovo današnje vrijeme koja ima coax konektore. ok nikky je izvukao moca adaptere ali OP bi znao da ih ima već sada i da ih koristi za spajanje opreme po stanu - ergo nema coax za tu funkciju. meni ovo smrdi da je neka zgrada u pitanju gdje su 1981. provukli coax, onda došao neki kabel operater , precvikao ulazni kabel i spojio se na zgradu. od onda imaju internet preko coaxa. sad kad je smjena tehnologije - jebiga ne ide optika kroz pola stoljeća stari bužir. moguće da samo ja ne vidim problem u tome da se montira novi kabel koji će biti u funkciji narednih 30 godina i da se malo uloži para u to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
El Mattador
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Ma jasno za tv. Naravno. Zemaljska i satelit su još uvijek u igri. Odnosio sam se na internet i mrežu. Ja sam sad zidao kuću pa sam povukao uz utp i coax za antene. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
A gdje si ovo pročitao majketi ![]() Citiraj:
U redu je da ne vidiš, ni ne trebaš vidjeti ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Jan 2010
|
Ja koristim skoro svakodnevno crni koax geti 5mm (po potrebi koristim i od 7mm ako je veća udaljenost) za spajanje satelitskih i zemaljskih antena. https://www.geti.eu/en/products/cabl...door-100m-reel Nije šala. Morao sam replicirati na ovo. ![]() Ako će se koristiti ti MoCA adapteri ja bih prvo provjerio u kojem stanju su ti postojeći kabeli i koliki gubitak imaju.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|