PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Preporuka RAID kontrolera. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=31138)

Veki-os 08.01.2006. 01:58

Preporuka RAID kontrolera.

Evo razmišljam o raidu pa bi si kupio neki kontroler.Treba mi samo Raid 0 pa me zanima da li bi ovo bilo dovoljno http://snipurl.com/ldk4 ,ne trebam da bude neki posebni,sa 100 điđa miđa koje i ne kužim što rade :D nego samo da napravim najjednostavniji Raid 0.

Roller 08.01.2006. 02:59

Cijena: 0 kuna.
Ne košta te ništa da probaš;)

ww.techimo.com/articles/index.pl?photo=149

Roller 08.01.2006. 03:00

dodaj još jedno w ispred

Bubba 08.01.2006. 11:11

Citiraj:

Originally posted by Roller
Cijena: 0 kuna.
Ne košta te ništa da probaš;)

ww.techimo.com/articles/index.pl?photo=149

Da, ali onda mora pretvoriti diskove u dinamicke, pa na njima ne moze imati OS.

@Veki-os

Buduci da RAID 0 nije neka pamet, i ovo ce ti biti dosta. Sad, koliko si spreman dati kredita nekakvom no name kvazi kontroleru, ovisi o tebi.

Veki-os 08.01.2006. 12:26

Citiraj:

Originally posted by Bubba

@Veki-os

Buduci da RAID 0 nije neka pamet, i ovo ce ti biti dosta. Sad, koliko si spreman dati kredita nekakvom no name kvazi kontroleru, ovisi o tebi.

Da,mislio sam na to.Nazvat ču HG-spot sutra pa pitati koji je to proizvođač i model uopče pa ču vas pitati jer to valja što jer ja se u to baš i ne kontam:)

domy_os 08.01.2006. 21:31

Citiraj:

A zašto ne? Kolko se sjećam, i nVidijin RAID kontroler isto dopušta samo dinamičke. Ja sam na njima uredno instaliro OS.

Tooma 08.01.2006. 22:15

Citiraj:

Originally posted by Bubba
u Microsoftu spominju da se na dinamickim diskovima ne mogu imat win 95, 98, ME, NT i XP Home

za win xp professional kazu da moze

Veki-os 08.01.2006. 22:16

Zanima me kad ja spojim taj kontroler,gdje ču ja birati to da namjestim raid i kad to napravim i jednom budem reinstalirao windowse hoče li svi podaci nestati ili ču moči normalno staviti windowse a da mi druge particije ostanu netaknute?

domy_os 08.01.2006. 22:33

Citiraj:

Originally posted by Tooma
u Microsoftu spominju da se na dinamickim diskovima ne mogu imat win 95, 98, ME, NT i XP Home

za win xp professional kazu da moze

Može bit, ja sam instaliro upravo XP Pro.

Tooma 08.01.2006. 22:37

Citiraj:

Originally posted by domy_os
Može bit, ja sam instaliro upravo XP Pro.

ma nije ista stvar disk stavit u raid kojim upravljaju windowsi i raid kojim upravlja "hardwerski" kontroler

Veki-os 09.01.2006. 13:14

Citiraj:

Originally posted by Veki-os
Zanima me kad ja spojim taj kontroler,gdje ču ja birati to da namjestim raid i kad to napravim i jednom budem reinstalirao windowse hoče li svi podaci nestati ili ču moči normalno staviti windowse a da mi druge particije ostanu netaknute?
Jel zna netko?

Tooma 09.01.2006. 16:34

Citiraj:

ako mislis na onaj spomenut u prvom postu onda ces konfiguraciskom sucelju raida pristupit pritiskom na odredjenu kombinaciju tipki prije nego pocme podizanje os-a (slicno ka bios cu)

windowsi ne bi trebali imat nista sa raidom, oni polje vide kao jedan disk i tako se prema njemu ponasaju
znaci sto se windowsa tice oni bi se trebali identicno ponasat bez obzira radi li se o polju ili jednom disku (tako barem rade sata raid kontroleri a ni ovi "pata" ne bi trebali bit ista drugaciji)
jedina razlika moze bit ta sto ces windowsima za vrijeme instalacije morat dat disketu s driverima za kontroler

Veki-os 09.01.2006. 16:40

Hvala,to me zanimalo.Najvažnije mi je da reinstalacijom windowsa ne gubim cijelo polje.Znači taj kontroler "održava" to polje i kad reinstaliram windowse druga particija ostaje netaknuta,odnosano ostaje raid?Sorry što gnjavim ali želim biti siguran prije nego što se upustim u sve to:)

Tooma 09.01.2006. 16:45

tako to radi sa svim raid kontrolerima s kojima sam ja do sad radija

znas da su projektanti hardwarea i software po defaultu jako komplicirani tako da me ne bi zacudilo da je nekad neko to sve zamislija nekako drugacije pa ti niko nista ne moze garantirat 100% ali cisto sumnjam u ovom slucaju

Veki-os 09.01.2006. 16:52

OK,hvala puno :)

Veki-os 10.01.2006. 13:23

Evo nabavio sam raid kontroler,sad me zanima pošto imam pata diskove i jedan je s jumperom na master a drugi na slave kako da namjestim jumpere kad budem pravio raid:confused: ?
EDIT:1. Koliki stripe size da stavim,komp je namjenjen igranju pa bi prema tome odredio,koliko je za igre najbolje?

2.Da li spojim diskove na jedan ide kabel pa njega u jedan kanal na kontroleru ili svaki disk na poseban kabel pa svaki u jedan kanal na kontroleru?

Bubba 10.01.2006. 14:00

Citiraj:

Evo nabavio sam raid kontroler,sad me zanima pošto imam pata diskove i jedan je s jumperom na master a drugi na slave kako da namjestim jumpere kad budem pravio raid:confused: ?
Sasvim svejedno.

Citiraj:

EDIT:1. Koliki stripe size da stavim,komp je namjenjen igranju pa bi prema tome odredio,koliko je za igre najbolje?
Vidis, bas bi trebao pitati u IBM-u, oni jamacno imaju case studyje o tome koliki je stripe size najbolji za igre. Sigurno su ga testirali u Doomu (jeli to bio Doom?) na AIX-u. :p

32kb ili 64kb, ionako IRL radis vecinom s manjim fileovima, a vjerojatno je i kontroler preslab da pravilno upravlja s vecim blokovima.

Citiraj:

2.Da li spojim diskove na jedan ide kabel pa njega u jedan kanal na kontroleru ili svaki disk na poseban kabel pa svaki u jedan kanal na kontroleru?
Ako se radi o paralelnim suceljima, uvijek je bolje spojiti na sto vise kanala, pogotovo kod ATA, buduci da ne podrzava disconnect i slicne "sitnice" kao SCSI, recimo. U teoriji (a i praksi), ako i igdje nabasas na neki ozbiljniji ATA RAID sustav, obicno ces vidjati konfiguraciju s diskom po kanalu odnosno kontrolere s 6 i vise kanala.

Veki-os 11.01.2006. 00:54

Hvala domyu i svima na pomoči,evo napravio sam danas,zasad je average read oko 93 al moram još sve srediti,potwikati pa ču vidjeti:)
E da,ono zauzeče procesora u HD tachu gdje sam testirao je 22%,to mi se čini nekako puno?

Veki-os 11.01.2006. 18:09

Evo i slike:)
http://img377.imageshack.us/img377/9...aid06rh.th.jpg

domy_os 11.01.2006. 18:20

Bolji sam. :D A sad ono najvažnije: dojmovi? :)

Veki-os 11.01.2006. 19:08

Citiraj:

Originally posted by domy_os
Bolji sam. :D A sad ono najvažnije: dojmovi? :)
A jbga,ti imaš SATA:) A dojmovi,hm,pa sviđa mi se,sve se brže učitava,programi se brže instaliraju,sve je nekako življe:)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:12.