![]() |
Kako pojacati 3g signal
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu a i po pitanju 3g mreze pa bi vas molio da mi pomognete. Evo ovako:u prizemlju kuce mi je los signal,nekih 200 kbps. Na katu od 2 do 4 mbps dl i do 3 mbps upload.(mjereno speed testom na mob.) Razmisljam o dvije mogucnosti: 1.Kupiti USB modem sa mogucnoscu prikljucka vanjske antene koju bi postavio u podrucje dobrog signala(kat,krov) s tim da bi u prizemlju imao bezicni 3g ruter u koji ide USB. 2.bezicni 3g ruter sa USB-om staviti na kat i u prizemlju imati wi-fi signal. Da li su ove opcije uopce moguce i ako jesu koja je bolja i u kojoj bi se signal manje gubio od rutera do laptopa/PC-a? Koji bi mi USB modem i bezicni 3g ruter preporucili? Sva razmisljanja i sugestije dobrodosli! Hvala! |
Te i takve teme su vec objasnjene na odjelu "Internet > ISP" dijelu ovog foruma, ali evo ti najbitnijih dijelova.
1. Kupi 3G USB modem koji ima prikljucak za vanjsku antenu. Huawei E3131 ga ima i to je provjereno vrlo dobar modem. 2. Kupi 3/4G router koji podrzava tvoj modem. Provjereno dobar (podrzava i N wireless) je Airlive Air4G. Podrzava spomenuti Huawei USB modem, kao i 500tinjak drugih. 3. Smjesti router na mjesto gdje imas najbolji 3G signal, ili kupi vanjsku antenu sa min 10dB pojacanja i potrebni kabel (ne dulji od 10m radi gubitka u kabelu) i prijelaz (pigtail) za prikljucak na USB modem. Huawei modemi imaju CRC9 konektor, pa o tome trebas vodit racuna pri kupnji pigtail-a. S vanjskom antenom imas puno vise mogucnosti za najpodesniji smjestaj routera glede rasprostiranja wifi signala po kuci, ali prvo probaj bez nje, jer je antena mozda nepotreban dodatni trosak |
Hvala puno na odgovorima!
Javim rezultate kad sve nabavim i stavim u pogon. |
Evo da javim rezultate moje avanture sa 3g signalom.
Kupio sam airlive 4g ruter i huawei e 372 modem.(@prezime hvala na preporuci,nisan nasa 3131,a ovi je jos jaci cini mi se) Nakon dva dana i jedne noci borbe uspio sam dobiti vrlo zadovoljavajucu bzrinu. Stavio na kat na poviseno mjesto modem i router koji odlicno salje signal u prizemlje. Ping 30-ak,dl od 8mbps pa sve do 12mbps,dl do 3mbps,sve skupa odlicno! zasto je ovo sve toliko trajalo? Zato sta mi nikako nije poslo za rukom promjenit SSID i Wi-Fi signal osigurat lozinkom. Stalno stoji open. Bio sam na onoj njihovoj ip str 192.168.1.254 ali nece pa nece. Googla na sve strane i opet nisam uspio naci nista sta bi mi pomoglo. U connection manageru isto probao. Ljudi pomozite da zakljucan mrezu.Kače se susjedi i prolaznici! :) Hvala! |
Nije mi bas jasno gdje zapnes, jer se to na Air4G vrlo jednostavno podesava...
Jesi skinuo user manual za taj router? U njemu je sve detaljno objasnjeno |
Je,skinuo sam i pratio uputstva.
E sad di zapnem neznam ni sam. Jednom mi se pojavilo kod spajanja na wi fi da upisem SSID a ne lozinku,nije ni SSId pomogao. probat cu jos jednom. Problem je sta uopce nisam ni nasao mjesto gdje bi se mogla upisat odgovarajuca lozinka. |
1 privitaka
Na ovom ekranu se sve podesava. To naravno mozes podesavat samo kad se kablom spojis na router, ne preko wifi-a.
|
Po uputama sa videa tu sam samo upisao novi SSId i stavio kvacicu na disable
siid broadcast. Probam jos pa javim. |
Prvo stavi SSID Broadcast na "Enable", postavi zastitu WPA2 i stisni "Save". Kad ti se svi uredjaji mogu provjereno uredno spojit, onda mozes natrag u taj setup i stavit SSID Broadcast na "Disable"
|
konacno mi de pojavilo ime mreze koju sam stavio.
reci mi gdje cu lozinku upisati? Jeli mozda pod radius shared key ili? |
Tamo gdje ti na onoj slici pisu brojevi: 123456789 na routeru.
Ako mislis na uredjaju s kojim se spajas, onda valjda tako kako si napisao "radius shared key" |
konacno sam uspio rijesit problem,metodom pogesaka i pokusaja :)
greska je bila sto sam sve radio u podrucju slabog signala i postavke koje bi unio u ruter nebi se na kraju "sejvale" @prezime hvala na pomoci! |
Jel ima ovo čudo negdje za nabaviti kod nas? Znači adapter za CRC9 adapter za 3g stick da mogu uštekati normalnu antenu... stalno mi je signal između edga i 2 crtice HDSPA i lagano me već to sekira....
|
Citiraj:
Naruči i strpi se 2 tjedna. Mislim da ćeš i tracking broj dobit :D |
Znam da ima po "ebayevima" kolko hoćeš, mislio sam neko brže rješenje kod nas :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:35. |