![]() |
Flashao BIOS i nestalo struje
Pozdrav !
Evo mi se jucer desilo sranje pa da vidim ima li spasa. Sinoć sam isao flashati BIOS i po samom završetku flashanja je pisalo da ce se komp sam resetirati. Po njegovom restartu istog trena je nestalo struje. E sad kad je struje dosla komp se upali i sve se vrti uredno ali komp neće da uđe ni u BIOS ni u windowse.Samo crni ekran,ne puca vga signal monitor ali a čini mi se ni u usb jer se ne pale lampice na tastaturi. Ima li tu spasa jer sad ne znam dali nije update dobro prošao ili je neki drugi klinac. Radi se o ploči MSI H55-E23 socket 1156. Samo da napomenem da je stavljen ispravan bios. Ima li sad neka opcija za opet puknuti BIOS da proradi ili prodajem ostatak kompa u djelove. Nikad klokano i slicen radnje zbog ploče koja to i ne podržava.. Hvala na pomoći ! |
Da se riješiti na pločama sa dual bios opcijom no tvoja to nema. Druga opcija je u servisu programatorom.
|
Ili je dati na reklamaciju ako još uvijek imaš važeću garanciju. Naravno, ne spominjati nestanak struje.
|
Mislim da ova gore izjava nije u duhu pce foruma. Radije neka bude pošten i kaže što se desilo te da ploču pošalje na reprogramiranje. Ipak prilikom flashanja piše lijepo upozorenje što i kako...
|
Upravo tako. Makar kad razmislim, ako je flash prosao pa je tek onda nestalo struje, trebalo bi to radit....
|
www.msi.com/page/bios-note
Probaj dole recovery sa USB.a, možda upali. Ne bi li trebale sve novije ploče imati onaj bios boot blok zaštičen tako da ploča može sama na slijepo sa usb.a ili flopya učitat bios? Ili ovaj link: service.msicomputer.com/msi_user/TechFAQdetail.aspx?formid=3046 |
Za početak izvaditi bateriju na 10 min, iskopčati napajanje ili prvo probati clear CMOS?
|
Citiraj:
|
samo provjeri da taj sa programatorom nudi i opciju lemljenja pošto nije baš sam tak odlemit taj čip bez adekvatne opreme.
|
Probaj maknuti bateriju od biosa na koju minutu i isključi računalo iz struje, možda se samo "malo" zblesao, ako ne rade USB-i znači da ne pali SB a to znači da definitivno ne POST-a BIOS, ako ne uspije resetiranje BIOS-a onda što su kolege rekli, pokušati reprogramirati ili poslati upit proizvođaču ako ti mogu poslati drugi čip. :chears:
|
Najgora stvar od svega je što je čip zalemljen za ploču i nije ga moguće zamijeniti drugim.
Ako ti se tako nešto desi na ASRock pločama, makar bila stara 10 godina, van jamstva itd, pošalješ mail EU sjedištu ASRocka, i za cca 10ak dana dobiješ novi čip besplatno poštom. To bi trebali nuditi svi proizvođači ploča. No jeftinije je zalemiti čip na ploču nego staviti podnožje za sam EEPROM. |
Ima ekipe koja to lemi bez greške :D samo dali se isplati to je pitanje.
|
Bojim se da to nema veze s flešanjem biosa, jer ne nestaje struja samo tako, ajmo reći - na dnevnoj bazi...
|
ako mu pogledaš lokaciju i pogledaš novosti od zadnjih par dana i velikom nestanku struje u slavoniji - sve će ti biti jasno ;)
|
Vidim da je matičnu već proda na tržnici - tako da je problem "RIJEŠEN" :D
|
For fjučr refrens :D
Ja sam dvije ploce uspio spasiti s floppy-em (s478 ploce) koje mogu automatski procitati image biosa i flashati na slijepo ako je sve nazvano i stavljeno kako treba na medij, kao sto je kolega Forace rekao. Tako da prije slanja na reprogramiranje, najbolje pogledati manual ploce i viditi jel moguce flashanje naslijepo pomocu floppy ili USB sticka, mozda je moguce spasiti bez ekstra troskova. |
ja sam tako jednom asus-icu spasio isto... vidiš skroz zaboravio na tu stonehenge metodu :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:04. |