PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   HP 6730b - VGA izlaz problem (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223399)

daxxx88 04.11.2011. 23:23

HP 6730b - VGA izlaz problem

Prvotno sam svoj problem objasnio u podforumu Monitori, no nakon malo istraživanja zaključio sam da bi problem mogao ležati u samom laptopu/ njegovom VGA izlazu/ grafičkoj kartici (4500MHD).

Dakle, copy-paste iz teme:

Citiraj:

Imam problem - spojio sam monitor (Dell U2312HM) na laptop (VGA ulaz) i sad imam "smetnje" - titranje, kao da valovi prolaze preko slike (ne mogu bolje opisati).
Sad se smirilo i samo su paralelne prugice po cijelom ekranu (no još uvijek titraju).
Citiraj:

Dogodi se svaki put kad se monitor nanovo upali.
Prvo je dosta intenzivno, i "valovi" idu u svim smjerovima.
Potom se pomiče prema paralelnom-horizontalnom, da bi na kraju gotovo potpuno nestalo - tad više niti ne primjećujem.
Kao da mu treba da se zagrije..

Evo ovdje sam uploadao video (nisam pri ruci imao kameru, pa sam snimio mobitelom).
Mislio sam da će se tako bolje vidjeti o čemu se radi, no nije baš najbolje..
"Titraji" se ipak i ovako primijete kad približim mobitel monitoru, izdaleka baš i ne (golim okom je puno izraženije).
Citiraj:

Evo nešto bolje slike, ovo je kad se situacija recimo "smiri", nakon 10-ak minuta što je uključen.
A ovdje je i još jedan video, u trenucima kad je zbilja vidljivo (golim okom, ovako snimljeno možda i ne toliko).

Na trenutke zaista ne primjećujem ništa, slika potpuno čista, pa se onda malo vide sitni horizontalni paralelni titraji, onda se ponovo iz nekog razloga krene pojavljivati jače i opet nestajati (evo trenutno pišem na "čisti" ekran).
Moram isprobati na drugom kompu, a potom možda i sa drugim kabelom na ovom istom, svojem laptopu, samo dok dođem do njih..

edit: Dok sam ovo napisao, eto ih opet - slika

edit2:
Situacija je sljedeća:
* probao sam s cimerovim kabelom - ista situacija
* probao sam svoj lap na njegov monitor - ista situacija
* probao sam spojiti cimerov komp na svoj monitor - slika je savršena, bez ikakvih "artefakata"
Zaključak: Monitor je ispravan, problem je u laptopu/grafičkoj/VGA-izlazu laptopa.
Ima li tko ideju, osim savjeta "Kupi novi laptop"? :)
Evo u ovom trenu je slika potpuno čista. Ne shvaćam zbilja..

daxxx88 06.11.2011. 14:21

Sad sam otkrio još jednu karakteristiku:
kad su linije međusobno paralelne, no "deblje" i pod kutem od cca 5-10 stupnjeva -->
desni klik na desktopu (otvaranje onog izbornika opcija), bilo na samom monitoru ili na monitoru laptopa (dual screen sam namjestio), uzrokuje promjenu u "tanje" i horizontalne linije (podnošljivije za gledanje).
Uzastopno klikanje alternira pojavu iz jedne u drugu.

Sve to skupa liči na pojavu interferencije nekakvih valova.
No ne znam što se događa.
Izgleda da se nitko nije susreo s ovim problemom, niti guglanje ne nalazi ništa pametno.

Probat ću posuditi kolegin docking station, pa spojiti preko DVI outputa, da vidim je li problem u grafici ili u samom VGA output laptopa.

syss 06.11.2011. 14:29

ti nesretni hp-ovi imaju jako loše riješeno hlađenje i skuplja prašinu ko sauger, pa nerijetko da i intel i amd verzije imaju cpu na 70-80c idle... uzevši to u obzir skupa sa činjenicom da isti heatpajp dijeli i grafa/čipset, može biti da je vga pod napadom temperature dala svoje.

temeljno očišćeni finovi i vent sa zamijenjenom pastom ne bi trebalo ni paliti vent na sobnoj temperaturi u office radu, tj. cpu temp se skidaju i za 40-50c.

daxxx88 06.11.2011. 14:36

Citiraj:

Autor syss (Post 2018935)
ti nesretni hp-ovi imaju jako loše riješeno hlađenje i skuplja prašinu ko sauger, pa nerijetko da i intel i amd verzije imaju cpu na 70-80c idle... uzevši to u obzir skupa sa činjenicom da isti heatpajp dijeli i grafa/čipset, može biti da je vga pod napadom temperature dala svoje.

temeljno očišćeni finovi i vent sa zamijenjenom pastom ne bi trebalo ni paliti vent na sobnoj temperaturi u office radu, tj. cpu temp se skidaju i za 40-50c.

Hvala na informaciji.
Probat ću ga otvoriti i očistiti, pa vidjeti ima li promjene.
Ali prema ovom što si napisao, zvuči mi kao trajno "oštećenje".
Ako je tako, misliš li da bi dock uopće pomogao?

Laptop je star 3+ godine, i prilično sam ga pazio (nisam ga držao po dekama i sl. :)), nikad nisam imao problema s pregrijavanjem.

Evo pogledao sam baš u Everest, trenutna temp (browser + winamp samo; Balanced battery mode) iznosi 44-47C, na obje jezgre (sam CPU je na 39C).

syss 06.11.2011. 14:39

moraš rastaviti lap do zadnjeg šarafa kako bi došao do rashladnog sistema, tako da gud lak ;)

oke su temp, ne bi trebalo to biti problem, ali eto izgleda ko da je grafa dala svoje.

daxxx88 06.11.2011. 23:40

grafa nije problem, evo preko docka frendovog smo spojili, i VGA i DVI rade bez mane
dakle neki vrag sa VGA izlazom/odvodom/ očito ne valja

nakon "zagrijavanja" laptopa (10-15min rada), slika je čista - evo već par sati bez linije na ekranu

evo naletio sam i na ovo, možda ima veze s tim

također - ovo zvuči kao sličan problem mojem
driveri su updateani, i nisam overclocko GPU (integruša :))
sad idem isprobat ovaj artifact tester koji spominju
edit: ništa od toga

smrdi na neku interferenciju (tu bi feritni kabel trebao pomoći? no to već imam) - ovdje kaže da je stvar u tome što je strujni priključak preblizu VGA priključku - kao i kod mene.
drugi problem može biti ground loop

sad ne mogu testirati jer je slika ok, moram čekati sutra ujutro :)

Alvin 07.11.2011. 00:40

Po mom skromnom iskustvu nisam niti jedan slučaj imao s neispravnom intelovom grafikom
Činjenica je da imaš smetnje logično na analognom izlazu jer je jasno podložniji tome
Probaj malo bez punjača sutra pa će bit puno toga jasnije

daxxx88 07.11.2011. 08:07

Uf, ništa, i bez punjača su linije tu, kao i ranije. :(
Udaljio sam koliko god sam mogao VGA kabel od svih ostalih (pa tako i napajanja samog monitora), no ništa..

"Zagrijavanje" opet popravlja situaciju (manje vidljive linije, s vremenom i nestanu) --> možda bi se dalo zaključiti da je neki spoj grafička-VGA slab, pa se radi topline re-balla?
Je li tako nešto uopće moguće? :D

domy_os 07.11.2011. 14:57

Probaj spojiti neki kvalitetniji D-SUB kabel, možda pomogne...

daxxx88 07.11.2011. 16:57

Citiraj:

Autor domy_os (Post 2019715)
Probaj spojiti neki kvalitetniji D-SUB kabel, možda pomogne...

a ne znam baš što trebam tražiti (pozlaćeni? :)), moj je ovakav sa "čvorovima" (feriti) na oba kraja.
jest da su nešto manji no što sam inače viđao, no ne znam koliko veličina igra ulogu (u ovom slučaju :D).
nov je, došao s monitorom.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:20.