PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD i civilizacija IV (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=218573)

Eukariot 04.08.2011. 16:59

SSD i civilizacija IV

Kako igran civilizaciju na giant mapu loadanje turnova mi dosta traje pa bi volija znat bil kupnja SSD diska išta značajno promijenila, ako bi civilizacija išla 10% brže ja zadovoljan :). Ako bi kupnja i koje druge komponente koristila može i za to preporuke

Moja sadašnja konfiguracija
Procesor E5300 2,60GHz
5GB rama DDR2
Matična EP43-S3L
Grafička ati radeon 4600 512mb
Hard disk samsung HD501LJ i HD502IJ

Deathclaw13 04.08.2011. 17:19

na ssd bi zadnje ulozio u tvom slucaju
ni sam sebi nebi uzimao ssd jer je preskupo a imam podosta bolji komp

kod tebe ili neki upgrade proc ili grafa ovisi kolko para
ili nova konfa sveukupno takodje ovisi kolko para
a ssd je kad vec imas zesce opak komp pa zelis jos malo

edit:
civ5 je zahtjevnija za proc nego za grafu zaboravih reci

edit duo:
a jesi li overclockirao mozda procesor da vidis kolko ti utjece

Eukariot 04.08.2011. 17:30

A nisan provava overclockirat, u to se ne razmunim baš pa ne bi eksperimentira. A ako nema koristi od ssd-a onda će se morat ulagat u novi kompjuter :(

Deathclaw13 04.08.2011. 17:55

Citiraj:

Autor Eukariot (Post 1951701)
A nisan provava overclockirat, u to se ne razmunim baš pa ne bi eksperimentira. A ako nema koristi od ssd-a onda će se morat ulagat u novi kompjuter :(

nema koristi bas od ssd-a koliko bi od neke druge komponente kao naprimjer procesora
a za cijenu ssd-a mozes komotno uzet procesor ili graficku, a mozes cak uzeti i oboje ako ides na nesto starije polovno.

a ako imas novaca za cijelu novu konfiguraciju onda je to super rijesenje

ako si u banani s novcima kao i svi, mozes uzet nesto polovno i ubacit u komp
npr graficku 4850 ili 4870 mozes za 500ak kuna naci, a to je od toga sto imas deset puta bolje i osjetit ces razliku sigurno

mamutarka 04.08.2011. 17:57

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 1951695)
edit:
civ5 je zahtjevnija za proc nego za grafu zaboravih reci

mislim da čovjek pita za civ 4, što se može igrat na starom pentiumu 4 1.8ghz :)

Sn4k3 04.08.2011. 18:05

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 1951710)
nema koristi bas od ssd-a koliko bi od neke druge komponente kao naprimjer procesora
a za cijenu ssd-a mozes komotno uzet procesor ili graficku, a mozes cak uzeti i oboje ako ides na nesto starije polovno.

a ako imas novaca za cijelu novu konfiguraciju onda je to super rijesenje

ako si u banani s novcima kao i svi, mozes uzet nesto polovno i ubacit u komp
npr graficku 4850 ili 4870 mozes za 500ak kuna naci, a to je od toga sto imas deset puta bolje i osjetit ces razliku sigurno

O kakvoj ti to tocno razlici pricas, jer koliko ja vidim covik je pita iskljucivo za loadanje u igri. Moze on uzeti ne znam kakvu grafu i nece osjetiti razliku u loadanju, jer je ono prvenstveno vezano uz hdd i ram. A naravno da bi sa ssd-om osjetija razliku u loadanju kako igara, tako i svega ostalog. Sad, koliko je ssd isplativ - to je druga prica.

Deathclaw13 04.08.2011. 18:15

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 1951717)
O kakvoj ti to tocno razlici pricas, jer koliko ja vidim covik je pita iskljucivo za loadanje u igri. Moze on uzeti ne znam kakvu grafu i nece osjetiti razliku u loadanju, jer je ono prvenstveno vezano uz hdd i ram. A naravno da bi sa ssd-om osjetija razliku u loadanju kako igara, tako i svega ostalog. Sad, koliko je ssd isplativ - to je druga prica.

koliko sam ja razumio njemu ono end turn traje jako dugo i to ga nervira, dok on pocne opet igrati svoj turn

znaci nije problem do ucitavanja tekstura i ostalog, nego je problem u tome sto komp, kad je njegov turn, on dugo razmislja sta ce napraviti, pa to traje i traje

znam kako je to meni izgledalo kad sam igrao heroje 5 na slabom procu i samo zamjenjivanje proca je ucinilo cudesa.

dakle ako je to, onda je proc u pitanju bez pogovora

edit:
a ovo s grafom sam samo naveo za primjer sta bi se moglo uzet polovno za cijenu jeftinijeg ssd-a
da, trebao sam navest procesor posto za civ IV (isprika i na tom sto sam procitao civ V, koja je takodjer orjentirana procesoru a ne grafi) treba procesor prije nego graficka
edit2:
a i iskreno ako bi uzimao samo novi intelov procesor ne znam koji bi mu trenutno preporucio za socket 775

domina 04.08.2011. 19:06

Za loudanje mapa bilo koje igre najvecu ulogu ima proc, pa disk, pa ram...
Neka si uzme neki E8xxx i nakloka ga na 4ghz i bit ce miran, a fala bogu svi idu na 4ghz s malo ili čak ništa zafrkancije.
Sjecam se dok sam imo p4 northwood na @3.3ghz i kako mi je fino loudao heroese 3, a kad sam isprobao loudat na e8500... to je bilo jedno 5x brze...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:35.