![]() |
Ventilator na USB?
prije koju godinu sam kupio 120mm ventilator te ga spojio preko USB-a
to radi iako ne radi na full brzini, te ne hladi najbolje što može pa me zanima ako bi bilo bolje/brže da spojim ventilator preko Y usb kabela ili će biti isto ? ima li neki način da se spoji tako da dobijem punih 12V za vent preko usb (ogranićen sam konektorima jer spajam na laptop) |
Neznam dal taj Y kabel daje na izlazu 5 ili 10v za napajanje, nisam siguran koliko je tocno, mozes ga kupiti i multimetrom provjeriti koliko daje na izlazu...
Nasao sam na netu i ovo, pa ako ti se da, igraj se... Citiraj:
|
Standardni Y usb kabel je spojen u pararelu kako bi usb potrošači koji traže više od 500 mA (npr. usb hdd) mogli radit jer tako imaju 1 A "na raspolaganju".
Tebi vent radi na naponu usb - a (5 V) i zbog toga na manje rpm. Jasno ti je da trebaš pazit šta i kako spajaš jer ako pogrješiš možeš spalit usb portove i/ili mobo. |
hvala na info
da, i mislio sam da je paralela :( a sad se nebi baš htio upuštati u to da spalim usb ili matičnu, toliko nije važno :) a google-ao sam i ovo Citiraj:
|
spoji na punjač od laptopa :D ventilator će raditi ko lud :D i još staviš neki potenciometar i super :)
naravno ovo ti preporučam samo ako ti se da eksperimentirati |
hehe, bolje ne na laptop adapter, ima 19V tj 6.32A a i cijena novog je oko 500 kn :D
|
|
@Pupo
što sa tim ? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:00. |