![]() |
Statistika- pomoć trebam
Evo, trebao bih pomoć pri rješavanju jedne statističke zavrzlame od zadatka.
Glasi ovako: U generaciji od 100 učenika od kojih je 60 djevojčica i 40 dječaka opaženo je da 24 djevojčice i 16 dječaka nosi naočale. a) Kolika je vjerovatnost da slučajno odabrani učenik nosi naočale pod uvjetom da je dječak? b) Jesu li događaji "biti dječak" i "nositi naočale" neovisni? Zašto? Ako je moguće postupak malo obrazložiti, pogotovo za ovo pod b) ; pod a) si nešto kontam da je rješenje 16% (ili 0.16) čisto "zdravo logički" :D , no pošto mi statistika i izračuni nisu baš jača strana ( a treba mi baš računska procedura), bio bih zahvalan kada bi neko izdvojio malo svoga vremena da mi pomogne oko ovoga... Hvala unaprijed! :chears: |
ovdje ima nekih sličnih primjera, možda čak i isti kao tvoj, pogledaj...
|
a) koristi formulu potpune vjerojatnosti(nemrem ti ju tu napisati pa proguglaj)
Označi kaj ti je H1 i H2 te kaj ti je P(A|H1) i P(A|H2) i kad to napraviš samo uvrsti u formulu b) neovisni su jer može biti i da je dječak i ne nosi načale....a sad ti za to treba formula koju baš i neznam |
Zahvaljujem na odgovorima.
:) |
Uvjet za nezavisnost dogadjaja ti je P(AB)=P(A)*P(B)...
|
Citiraj:
M=biti djecak P(N x M)= P(N) * P(M)= 40/100 * 40/100 = 0,16 Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.imagesforme.com/upload/a86cc728.jpg Ono gore rjesenje bi bilo za cijelu skupinu od 100 ucenika. EDIT : pa ja sam tek sad skontao da si to ti Sale :D Buduci kolega, mogli ste me ispraviti odmah :D |
hehe.. ovako je bolje.. naucis nesto.. a ja se ne obrukam ako krivo rjesim nes.. jbg-a, cim upisem labuda, dobijem amneziju, a statistiku sam upisao jos prije dve godine...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:27. |