PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux Mint 8 Helena: ATI Driver Error (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=180693)

Hari 02.03.2010. 18:11

Linux Mint 8 Helena: ATI Driver Error

Bok svima.

Nakon stavljanja novih 'proprietary' drivera za svoju ATI Mobility Radeon HD 4330 dogodi se sljedeće:
1.reboot
2.BIOS prođe dobro
3.Vidim LM logo
4.Crn ekran
5.Loading disk cache nesto...bla ne znam točno
6.Crn ekran sa nekoliko bijelih pixela u vrhu ekrana
7.Neodgovoran sustav

Lijek:
1.Uštakaj USB sa boot-abilnim LM-om
2.Resetaj komp(u ovom slučaju laptop) nasilno, znači držati 5 sec power dok se ne ugasi i potom ponovno stisnuti power da se upali
3.sa F2 uci u BIOS i staviti USB kao first boot device
4.Linux Mint se podiže; dalje ima 2 puta:

5.a. Reinstall Linux Mint-a (relativno dugotrajno i loše po podatke na disku)

ili jednostavnije

5.b.1. Odeš u /etc/X11/ (ili tak nešt) i obrišeš xorg.config
5.b.2. napišeš reboot
5.b.3. Ištekaš USB ili neki drugi bootabilni device
5.b.4. Stisneš

Eto, to sam radio tako već tjedan dana. Nekad korak a kasnije b. I sad moje pitanje glasi:
1.Zašto ATI mrzi Mint?
2.Postoji li neki zaobilazni put da se stave bolji driver za ATI-ja? Naime, pokušavao sam pokrenuti Team Fortress 2 na njemu i sve se lijepo instalira, Steam, TF2, i kad probam pokrenuti TF2 nakon Valveovog Logo-a dobim crn neodgovorni ekran.

Over and out.

tomek@vz 02.03.2010. 18:39

Citiraj:

Autor Hari (Post 1584125)
Bok svima.

Nakon stavljanja novih 'proprietary' drivera za svoju ATI Mobility Radeon HD 4330 dogodi se sljedeće:
1.reboot
2.BIOS prođe dobro
3.Vidim LM logo
4.Crn ekran
5.Loading disk cache nesto...bla ne znam točno
6.Crn ekran sa nekoliko bijelih pixela u vrhu ekrana
7.Neodgovoran sustav

Lijek:
1.Uštakaj USB sa boot-abilnim LM-om
2.Resetaj komp(u ovom slučaju laptop) nasilno, znači držati 5 sec power dok se ne ugasi i potom ponovno stisnuti power da se upali
3.sa F2 uci u BIOS i staviti USB kao first boot device
4.Linux Mint se podiže; dalje ima 2 puta:

5.a. Reinstall Linux Mint-a (relativno dugotrajno i loše po podatke na disku)

ili jednostavnije

5.b.1. Odeš u /etc/X11/ (ili tak nešt) i obrišeš xorg.config
5.b.2. napišeš reboot
5.b.3. Ištekaš USB ili neki drugi bootabilni device
5.b.4. Stisneš

Eto, to sam radio tako već tjedan dana. Nekad korak a kasnije b. I sad moje pitanje glasi:
1.Zašto ATI mrzi Mint?
2.Postoji li neki zaobilazni put da se stave bolji driver za ATI-ja? Naime, pokušavao sam pokrenuti Team Fortress 2 na njemu i sve se lijepo instalira, Steam, TF2, i kad probam pokrenuti TF2 nakon Valveovog Logo-a dobim crn neodgovorni ekran.

Over and out.

Kratko i jasno...ATi ima loše drivere za Linux...i točka. Da, može se to složit da fino radi...al jednostavno zaboravi na igre... kako radi sa radeonhd?

Mad_Duke 02.03.2010. 18:44

Kratko i jasno. ATi ima užasno loše drivere za starije kartulje (čitaj ne podržava ih više). Ali sadašnji driveri za linux su odlični!

tomek@vz 02.03.2010. 18:52

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1584168)
Kratko i jasno. ATi ima užasno loše drivere za starije kartulje (čitaj ne podržava ih više). Ali sadašnji driveri za linux su odlični!

Ma i za nove...jednostavno puni potencijal ATI kartica na Linuxu nije iskorišten. Pa pred 2 mjeseca posudio sam od frenda HD4870 jer sam htio vidjeti kako se ponaša u odnosu na moju 9800GT i...užas...ak 3D radi onda nešto u 2D ne radi ka spada...katastrofa. Sa wine-om igre nikad nisu tak glatko radile ko sa bilo kojom nvidia karticom...jednostavno je tak...nažalost...:nono:

Hari 02.03.2010. 19:40

ok, hvala. šteta što to nisam znao prije kupnje laptopa ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:28.