PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Pitanje, ćemu task bar na vrhu? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=161028)

media_plejer 30.09.2009. 11:48

Pitanje, ćemu task bar na vrhu?

Onak iz čiste radoznalosti me zanima zašto si ljudi stavljaju task bar na vrh, ok MAC-ovci to imaju po defaultu, a viđam sve češće da "MS-ovci" bacaju task bar na vrh.
U čemu je štos? Izgled i estetika, funkcionalnost, efikasnost?

Ja osobno nisam primijetio neke prednosti (nit neke nedostatke), pa ako me netko može prosvijetliti:lol2:

EDIT: može promjena naslova u Čemu :D

Apacer ft Bozja 30.09.2009. 12:21

Koja tema e :D
Zasto netko ima 100 ikona na desktopu, a netko samo njih par? Zasto ici biciklom, kad mozes pjeske i slicno :D
Znas kako se kaze, 100 ljudi, 100 cudi..dalje nastavi sam ako bas hoces ^^

Mad_Duke 30.09.2009. 12:22

Citiraj:

Autor media_plejer (Post 1443699)
Onak iz čiste radoznalosti me zanima zašto si ljudi stavljaju task bar na vrh, ok MAC-ovci to imaju po defaultu, a viđam sve češće da "MS-ovci" bacaju task bar na vrh.

Ja osobno nisam primijetio neke prednosti (nit neke nedostatke), pa ako me netko može prosvijetliti:lol2:

EDIT: može promjena naslova u Čemu :D

Zbog isto razloga zbog kojeg stavljaju desno ili lijevo. because they can.
A sa psihološkog aspekta taskbar gore je najprirodnije imati. Dok razmišljaš i pokušavaš se sjetiti imena, izgleda nekog programa koji tražiš oči ti po defaultu idu gore. Mislim, zanemarivo je to za produktivnost, ali opet, nekim ljudima i 4 sekunde brži boot znaci nekaj ovdje pa... :P

Rain Man 30.09.2009. 12:22

Ja ga vec imam vise 3 godine tako, kroz 3 sistema (XP, Vista, 7). Apsolutno nemam neko objasnjenje zasto ga drzim gore. Jedanput ga stavio i tako ostalo. :)

Rebbit 30.09.2009. 13:01

svaka budala ima svoje veselje :)

media_plejer 30.09.2009. 13:04

Ma mislio sam da ima možda neki dubok i važan razlog, sad mi je lakše jer je moj i dalje dolje :lol2:

dalje dolje:roller:

Dawar 30.09.2009. 14:37

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1443733)
Zbog isto razloga zbog kojeg stavljaju desno ili lijevo. because they can.
A sa psihološkog aspekta taskbar gore je najprirodnije imati. Dok razmišljaš i pokušavaš se sjetiti imena, izgleda nekog programa koji tražiš oči ti po defaultu idu gore.

A neznam baš, ako koristiš godinama taskbar dolje onda ti je prirodnije dolje, eventualno možda za nekoga ko se prvi put susreće sa PCom

mujica 30.09.2009. 14:37

Citiraj:

Autor media_plejer (Post 1443770)
Ma mislio sam da ima možda neki dubok i važan razlog, sad mi je lakše jer je moj i dalje dolje :lol2:

dalje dolje:roller:

s lijepim se hvalis

Drift_King 10.12.2009. 20:29

Probao sam sa gore stavljenim i malo je lakse nego sa dolje postavljenim,...jedino je problem sto svi oko mene imaju po def. dolje pa je malo cudno :D, inace bi bio gore postavljen.

tomek@vz 10.12.2009. 21:06

Ajme majko čime se vi zamarate...:hitthewal:

Drift_King 10.12.2009. 21:15

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 1508289)
Ajme majko čime se vi zamarate...:hitthewal:

Nije bas da me to zamara ali eto pitao je pa rekao sto da mu ne odgovorim :D

^SuperUnknown^ 10.12.2009. 21:35

Citiraj:

Onak iz čiste radoznalosti me zanima zašto si ljudi stavljaju task bar na vrh, ok MAC-ovci to imaju po defaultu

Ono sto je kod Mac OS-a gore, nije taskbar, niti nista slicno, vec menubar, koji sluzi kao jedinstveno mjesto za sve "File, Edit, View i ostale menije", te sat, spotlight i jos kojesta. Blize pojmu taskbara iz Windowsa je Dock, koji je pak na dnu ekrana :)

Visage 10.12.2009. 23:57

Citiraj:

Onak iz čiste radoznalosti me zanima zašto si ljudi stavljaju task bar na vrh, U čemu je štos? Izgled i estetika, funkcionalnost, efikasnost?

Pa mozda zato sto im je zivot zapoceo upravo na tim visinama :) Dok su PARC-ali odluke, vec onda je odluceno da je intinutivnije da izbornici padaju odozgore. Taj model su pratili skoro svi, a Stevini momci su ga finalizirali. No Amiga mu je dala prvi pravi sjaj :)

Citiraj:

Nakon Win3x kad sam prvi period radio sa 9x windoserima, zbilja sam pokusao postovati defaultni polozaj. Ali nakon par mjeseci vidio sam da mi je to mucenje. Jednostvno mi je prirodnije da mi pada odozgore. Previse OS-ova i "OS-ova" me je naviklo na takav ustroj prije susreta sa Winkom, da bi uopce mogao revidirati tu naviku. Sramota je jedino ako saznam da Jelc trenutno drzi task dole :)

http://img689.imageshack.us/img689/410/picht.th.png
...

Codiac 12.12.2009. 11:17

na windowsima mi je dole na linux distrama gore koristim defoltne polozaje i dobro mi je :)

McG 12.12.2009. 15:33

Citiraj:

Autor Drift_King (Post 1508269)
jedino je problem sto svi oko mene imaju po def. dolje pa je malo cudno :D, inace bi bio gore postavljen.

Znači tebi okolina diktira na koji način budeš koristil svoj desktop.:)

Baja 001 12.12.2009. 17:46

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1508314)
Ono sto je kod Mac OS-a gore, nije taskbar, niti nista slicno, vec menubar, koji sluzi kao jedinstveno mjesto za sve "File, Edit, View i ostale menije", te sat, spotlight i jos kojesta. Blize pojmu taskbara iz Windowsa je Dock, koji je pak na dnu ekrana :)

Upravo to, ali kad mi je gore onda imam "spotlight" start search, a na dnu mi je dock. Taman mi je gore nekako jednostavnije, jednostavno pogledam gore automatski. Uglavnom već dosta vozam tako, pa sam se navika :kafa:

Dawar 12.12.2009. 18:04

Prirodnije mi je dolje, da imam gore sigurno bi mi se desilo da pri prebacivanja na neku drugu aplikaciju slučajno zgasim postojeću :)

domy_os 12.12.2009. 18:36

Ne držim ga gore zato što mi onda gornji dio ekrana bude pretrpan barovima:

1. task bar
2. title bar
3. tool bar

i onda na dnu ostane samo status bar. :)

Ovako kad je task bar dole, imam raspoređeno - title i tool bar su gore, a status bar i task bar su dole.

Osim toga, kod zatvaranja prozora (ukoliko ne stisnem ALT+F4) imam naviku samo odvući miš u gornji desni kut i zatvoriti program, a da mi je task bar gore, kliknuo bih na show desktop tipku (kod Windowsa 7).

Uglavnom, sto ljudi, sto ćudi. :)

operation 12.12.2009. 18:37

Citiraj:

Autor Drift_King (Post 1508269)
Probao sam sa gore stavljenim i malo je lakse nego sa dolje postavljenim,...jedino je problem sto svi oko mene imaju po def. dolje pa je malo cudno :D, inace bi bio gore postavljen.

moj mozda nije debeo,ali je zato kratak :D

media_plejer 12.12.2009. 22:30

ok, očito je sve stvar navike
usputno rečeno meni je task bar dolje, a dock desno :fiju:

http://i49.tinypic.com/10yfghw.jpg

Citiraj:

1. task bar
2. title bar
3. tool bar

i onda na dnu ostane samo status bar
baš to :care:

danij3l 12.12.2009. 22:53

meni je najbolje kad vidim taskbar od novijih windoza (vista i 7) od 80px :D i onda josh na vrhu ima onaj meklajk lanč bar, a sve to zajedno na 16:9 monitoru. predivno. ostane 500px za aplikaciju :S

edit: meni je taskbar ili iskljucen ili max 20-25px - pozicija nevazna - gore/dolje (premda kad malo razmislim manje razmisljam kad je gore)

Baja 001 13.12.2009. 00:15

Citiraj:

Autor media_plejer (Post 1509708)
ok, očito je sve stvar navike
usputno rečeno meni je task bar dolje, a dock desno :fiju:
http://i49.tinypic.com/10yfghw.jpg
baš to :care:

http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_8d28c743.png

Tako je kod mene, dock je fixan (tj ima svoju poziciju i preko njega ne idu prozori).
Citiraj:

Autor danij3l (Post 1509723)
meni je najbolje kad vidim taskbar od novijih windoza (vista i 7) od 80px :D i onda josh na vrhu ima onaj meklajk lanč bar, a sve to zajedno na 16:9 monitoru. predivno. ostane 500px za aplikaciju :S

edit: meni je taskbar ili iskljucen ili max 20-25px - pozicija nevazna - gore/dolje (premda kad malo razmislim manje razmisljam kad je gore)

Da ja uvijek stavim na male ikone, još kad sredim onaj mali start orb, odma se dobije koji pixel.

svebee 13.12.2009. 00:41

preferiram dolje zato što kod 24'' monitora kada gledam gore više/jače mi se oči naprežu nego kada samo gledaju (vise :D) dolje :D jer mi nikad glava ne stoji ravno pod 90 naspram monitora već visi lagano, i onda taman oči mogu ciljat dolje u taskbar :) + što domy_os kaže - onda je gore prevelik bunt svega, a dolje ništa

:beer:

agm7007 13.12.2009. 01:14

e filozofije :D
Meni je gore otkad imam dock dolje.

estugarda 13.12.2009. 03:10

Ja preferiram taskbar lijevo, a dock gore.
Taskbar je lijevo uglavnom zbog štednje prostora i preglednosti u masivnom multitaskingu. Kako uglavnom radim u softverima (CAD 2D&3D) koji imaju po 4 (ili vise) view prozora, na 16:10 monitorima mi uvijek fali "visine". Zato mi je logičnijie staviti taskbar sa strane. Tako je već par godina i nema šanse da se vratim na taskbar gore ili dolje.

No, muku mučim s dockom. Nema idealne pozicije u mojem slučaju. Gore smeta za naslove aplikacija. Lijevo smeta taskbaru. Dolje smeta nekim opcijama u nekim aplikacijama, a desno ne može zbog "multiple displays". Uglavnom ništa ne paše 100%. Čini mi se da je gore najmanja šteta. Iako se često ulovim kako pomičem dock da bih vidio kako se file zove...

PS Meni je diskusija zanimljiva. Fetish skoro.

McG 13.12.2009. 03:18

Složi (ako već nisi) dock na autohide i onda ne bude smetal otvorenim aplikacijama.

domis 13.12.2009. 03:58

što je bilo prije? kokoš ili jaje? :lol2:

Viperus 13.12.2009. 09:17

Citiraj:

Anatomija ljudske ruke, ako se ne varam, isto kao što ti je lakše navigirati net kad je menu na lijevoj strani (ili desnoj ako si ljevak) tj. lakše ti je savijat zglob prema unutra nego prema van. Isto tako je lakše izdužit prste nego ih skupit.

Citiraj:

Autor Apacer ft Bozja (Post 1443732)
Koja tema e :D
Zasto netko ima 100 ikona na desktopu, a netko samo njih par? Zasto ici biciklom, kad mozes pjeske i slicno :D
Znas kako se kaze, 100 ljudi, 100 cudi..dalje nastavi sam ako bas hoces ^^

Jesi i ti protiv mene, ha, HA? Jel češ mi i ti o biciklu pametovat! :lol2: (Sad se vozikam po zimi na FER i gotovo da mi ni jedna osoba nije komentirala XD)

media_plejer 13.12.2009. 12:21

Rješenje svih ovih "problema" bio bi jedan dodatni 10" touchscreen na kojem bi bili shortcutsi, dock i taskovi, a na "glavnom" ekranu bi se imala stopostotna površina za aplikacije. Tako bi se tim dodatnim ekranom upravljalo kontra rukom od miša i eto efikasnosti da boli glava.

Ova ideja je pod kopirajtom :lol2:

-POP- 13.12.2009. 17:29

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1509570)

1. task bar
2. title bar
3. tool bar

i onda na dnu ostane samo status bar. :)

Ovako kad je task bar dole, imam raspoređeno - title i tool bar su gore, a status bar i task bar su dole.

Osim toga, kod zatvaranja prozora (ukoliko ne stisnem ALT+F4) imam naviku samo odvući miš u gornji desni kut i zatvoriti program, a da mi je task bar gore, kliknuo bih na show desktop tipku (kod Windowsa 7).

Uglavnom, sto ljudi, sto ćudi. :)

1. task bar
2. title bar
3. tool bar

Se to maže na kruh, šta je to?!?!??!? :wtf2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:31.