PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   DVB-T i smetnje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=153263)

Demonio 14.07.2009. 18:37

DVB-T i smetnje

Imam Lg 37lg3000, antena riblja kost, signal 60% i kada prođe skuter pored kuće ili stariji auto, odma imam smetnje (gubi se signal ili pojavljuju se kockice na slici) prilikom gledanja digitalnih programa...Ima li tko takva iskustva i ima li rješenja za to??

suba 14.07.2009. 20:09

Ja imam istih iskustava, ali nažalost nemam rješenje, meni su savjetovali da antenu stavim na krov (a to nije bilo moguće u tom trenutku).. Na kraju sam prešao na maxtv, a digitalni signal više uopće ne mogu ni ulovit, tako da na kompu nema televizije :(

nino_z 14.07.2009. 20:21

Ista stvar i kod mene, ali srećom imam DVB-S i HRT karticu

doublev 15.07.2009. 09:47

Koliko metara žice je između antene i TV-a? Kakvi su spojevi i koliko ih ima? Postoji li neki spliter ili pojačalo na putu do TV-a i ako da, gdje se nalazi (kod antene ili kod TV-a)?

Nikky 15.07.2009. 10:06

"signal 60%" je malo za stabilan i dobar prijem. Pokušaj smontirat bolju antenu (duga uhf antena = veće pojačanje same antene), usmjerena prema Papuku bez prepreka. Loviš 23 kanal (490 Mhz).

Demonio 15.07.2009. 22:38

Citiraj:

Autor doublev (Post 1385271)
Koliko metara žice je između antene i TV-a? Kakvi su spojevi i koliko ih ima? Postoji li neki spliter ili pojačalo na putu do TV-a i ako da, gdje se nalazi (kod antene ili kod TV-a)?

Oko 7 metara žice, spojeno direktno iz antene do tv-a, između nema nikakvih spojeva. Na anteni F konektor, a na tv-u konektor kao i za svaki tv

stuc 16.07.2009. 04:13

Vjerojatno loše pozicionirana antena, jeftin kabl, još jeftiniji konektori. Riblja kost sa F konektorom je slabija od obične riblje kosti
u koju stavljaš kabl jer ima jedan spoj više na uštrb kupaca koji se više ne moraju "patiti" sa uvlačenjem kabla u antenu.

Nadalje, antenu tj. stup treba uzemljiti i to ne mislim sada zbog groma ( iako je to naravno glavna svrha uzemljenja ) nego zbog
odvlačenja industrijskih smetnji u zemlju kako nebi po televizoru "skakale" razne crtice, šarene krivulje i slično...

Šta trebaš za Belišće/Valpovo:

1. Kvalitetna antena ako si u kući, ako živiš u zgradi riblja kost je obično dovoljna.
2. Donekle kvalitetan kabl.
3. Konektori + izolirka.
4. Uzemljit antensku instalaciju.

Antena se ne postavlja: e tu ću je stavit, tu mi paše jer je cijev rđava pa da se ne vidi toliko... Antenu treba malo nositi,
tražit idealnu poziciju zbog recimo 20-30km udaljene šume jablanova između Pribiševaca i Lađanske ili velikog dvorca grofa
Pejačevića u Našicama koji izbjegneš pomjeranjem za 2-3 metra svoje antene. Ako živiš skroz uz dravu u onim ulicama od
Belišćanskog groblja prema Valpovu čak i silos zna pravit probleme, po azimutu nije na putu ali pravi nekakvu hebenu "sjenu".

Potraži si negdje ( mislim da ima kod Mrce u valpovu ) Iskra UHF 92X što je kao navodno pobošana vezija starije UHF 91X
koju imam evo već 11 godinu, ako je ne nađeš ili ti je puno para možeš uzet nešto jeftinije kopije Iskrinih antena.
Kopija 1., YAGI UHF 91
kopija 2., YAGI UHF MAXI

Nije da će durati preko 10 godina te izdržati sve oluje koje su prošle ovuda kroz to vremensko razdoblje ali ako ju vjetar ne
slomi ili deformira narednih 5 godina si miran. Nije da su loše ali Iskrinu sam platio današnjih 100€ i još radi ko urica... 3 selidbe preživjela.

Kabl obavezno uzmi RG 6 Tri-Shield, oko 2kn je metar a ono đubre po 0,90lp zaobiđi. Tri-Shield znači da kabl ima bakrenu žicu u sredini,
PE Dielectric, aluminijsku foliju, aluminijski oplet pa opet aluminijsku foliju te sam omotač kabla. Tog imaš kod Mrce, danas ja kupio 20m.

Pošto ove kopije iskrinih antena te i sama ta nova iskrina dolaze sa F konektorom obavezno poslje montaže kabla na antenu izolirkom
omotaj par krugova okolo konektora. Vlaga, voda se najlakše preko konektora uvuče u kabl i onda dolazi do oksidiranja samog kabla.
Uzemlji stup, ako nikako drugačije na stup od 6m navariš još 2-3m stupa te ga zabodi u zemlju negdje uz kuću, za industrijske smetnje biće dovoljno.

Ja imam gore spomenutu Iskra UHF 91X antenu i ravno je 7m od zemlje uz kuću, na pašniku 50m od kuće strši orah koji mi je preblizu da ga mogu
zaobić pomicanjem stupa, ( već sam ga krenio sasjeć motorkom ali sam odustao jer je moj cucak cica maca spram komšijinog kera ubice ) sa krova kuće
se vidi nekakva šuma iza Karašice no nije visoka jako, ide mi prvo 6m kabla sa antene pa pod krov, onda razdjelnik za 3 tv-a, pa još 10m do kompa gdje gledam DVB-T.

WinFast PVR2 ima 7 točkica/crtica za jakost signala, ja imam 6 90% vremena dok gledam, kad je kiša ili snjeg onda padne na 4 ali samo ako je oluja ili gusti snjeg.
Ispod 4 nikad nije bilo, slika ne trza, možda 1-2 puta na dan ako zatrzne ali to nije do prijema jer se dogodi bez obzira na jakost signala.
Nikakvo pojačalo ti ne treba niti ćeš imati koristi od njega, evo moj Hirschmann od 30 decibela stoji u ladici, koristio sam ga za gledanje slovenskog POP tv-a
koji sam lovio sa pohorja, te pinka i bg2 sa fruške gore, bg1 sa avale i tko bi se sve sjetio čega još... znao sam navečer uhvatit tv romanija no stanovao sam
iznad Šavrića ( PBZ ) i imao 6m stup montiran na krov od ulaza na krovu zgrade, vidio se od nogometnog igrališta već kako strši na zgradi :D

doublev 16.07.2009. 09:11

:dobar:

Bottom line je da se sve može srediti sa dobrom instalacijom.

domy1 16.07.2009. 09:51

Hmm. Ja sam si nabavio yagi antenu. I jednostavno na nekom programu nekad šteka. Nema pomoći i nije do instalacije. Svih programa imam na 4 kanala. Pa za primjer 2. mi je ZG, al kad je nevrijeme k ne dela. Prebacim na Čakovec i sve 5 i sl. Jednostavno se nalazim podno prda i optička vidljivost s sljemenom je NULA. Sad sam se bar preporodio, za vrijeme analognog signala, nema tog kome je nova bila ok, jednostavno signal preslab i bok.

Demonio 16.07.2009. 15:31

@stuc
Živim blizu druge rijeke u Belišću; Karašice
Sjajan pogled na Papuk. Konektori omotani izolirkom. Probao sam s antenom koja ima F konektor, a i s onom kroz koju moram provlačiti kabel.
Naravno kabel je šit od 1kn/m :-D
Kada uhvatim vremena i kada nađem ovu antenu i kebel, pa ču probati namontirati to:chears:.. Slika je dobra sve dok mi neprođe neki skuter pored kuće, e onda nestaje slike :-(

stuc 16.07.2009. 16:30

Dolac ili novo Belišće ? Gdje si ? "Sjajan pogled" ne znači nužno dobar prijem...
Ja sam 100m od bile na glavnoj cesti, ulaz u Valpovo i imam 15m možda do ceste,
nemam takvih smetnji tako da mislim da je kod tebe najveći problem loš kabl koji prima
sve živo i neživo na sebe, pogotovo ako stup ili antena nema nigdje doticaja sa zemljom.

Ovdje prolaze auti, skuteri, busevi, traktori, maltene sve osim kamiona koji većinom idu obilaznicom i nemam takvih smetnji.
Probaj prvo malo premjestit stup i uzemlji ga te zamjeni kabl, antenu uvjek stigneš kupit i naknadno montirat.

Demonio 16.07.2009. 17:24

kod oštrog ćoška,
antena nema doticaj s zemljom :-(

stuc 17.07.2009. 20:44

Valpovo-Belišće-Baranja

Ako slučajno neznate odašiljač Belje je počeo emitirati u DVB-T standardu.
Kanal na kojem emitira je 42-gi., 642MHz, UHF područje. Prijem odličan spram prijema sa odašiljača Papuk,
programi se brže prebacuju, nema trzanja ni pod razno za evo od 13h kako sam se prebacio na njega.

Približni Azimut za usmjeravanje antene je 11-00 prema zapadnoj podjeli ( 64-00 ) ili 10-31 u Ruskoj podjeli ( 60-00 ).
Otprilike smjer kontra Papuka...

stuc 18.07.2009. 23:11

Još malo dobrih novosti.., također sa Belja ide i DVB-T sa 47 kanala ! 682MHz, nigdje nema službene obavijesti ali proskenirajte, signal odličan.

blackened 19.07.2009. 14:08

stanujem u Belom Manastiru, znači odašiljač belje mi je cca 10 km od mene, al signal je katastrofa... 56%. riblja kost okrenuta prema istom odasiljacu na vrhu kuce, analogija je odlicna slika al digitalija sucka...jucer kad je vjetar pirio nije ga uopce ni bilo...ne kontam jel do spojeva a ne bi trebalo biti jer je analogija ok....

stuc 19.07.2009. 17:12

Ja imam ~26km zračne linije do odašiljača, sad sam baš mjerio jačinu i kvalitetu signala sa
DVBViewer-om i MyTheatre-om te su mjerenja ovakva:

Odašiljač Papuk_490MHz

DVBViewer: Strenght/Quality--97%
MyTheatre: Strenght--100% Quality--89-99%

Odašiljač Belje_642MHz i 682MHz

DVBViewer: Strenght/Quality--97%
MyTheatre: Strenght--100% Quality--92-98%

Mjereno u trajanju od 1h i kao što se vidi Belje ima malo manje varijacije u kvaliteti signala
spram Papuka no razlika je tako mala da DVBViewer eto prikazuje isto...

Koliko sam uspio saznati snaga odašiljanja sa Belja je svega 500W tako da se to ne može
uspoređivat sa analognim signalom koji ide minimalno 5-10kW i gleda se na ekser maltene.

@blackened

Riblja kost je loša antena, iako popularna ta antena ima vrlo široki kut zračenja i vrlo je osetljiva na bilo koje prepreke.
Sama antena doslovce prima signal i "na guzicu" ako se fino naštima zbog ne postojanja reflektora na sebi. Kako si ti
ipak svega 10km od odašiljača vjerojatno ti nešto smeta, neka prepreka u vidu šume, zgrade, tko zna čega već...
Visina DVB-T odašiljača na Belju nije ista kao visina odašiljača za analogiju ( 250m ) pa je moguće da si doslovce
preblizu te prepreke ( u njenoj si sjeni) a ja koji sam još 15km dalje nemam problema jer sam van te sjene.

Kažeš kad vjetar piri signal nestaje, kako znamo da se zgrade na vjetru ne mrdaju :D vjerojatno je u pitanju neko
drvo ili šuma. Meni je jučer malo Papuk serkio ali nije nestajao nego je signal padao u naletima vjetra na ~80%
no Belje mi je bilo stabilno, nikakvog utjecaja zbog vjetra nije bilo.

Demonio 23.07.2009. 16:10

Citiraj:

Autor stuc (Post 1386449)
Probaj prvo malo premjestit stup i uzemlji ga te zamjeni kabl, antenu uvjek stigneš kupit i naknadno montirat.

premještao stup i mjenjao kabel, međutim imam iste smetnje kao i prije :fuming:

thopok 23.07.2009. 16:13

Pa onda dotični vjerojatno nije dovoljno visok…:kafa:

stuc 23.07.2009. 20:15

Citiraj:

Autor Demonio (Post 1391282)
premještao stup i mjenjao kabel, međutim imam iste smetnje kao i prije :fuming:

Pa okreni sad na Belje kad već radi, što da se tlačiš sa Papukom koji je dalje.
Probaj sa Belja, možda neće biti smetnji.

Demonio 23.07.2009. 20:18

okretao prema belju, ali mi smetaju kuće koje su na višem terenu, pa mi smetaju

mijalic 12.06.2012. 23:50

@stuc molim pomoć oko pojašnjenja "uzemljenja antene"
Kako bi se to izvelo na ovom primjeru:

http://img6.imagebanana.com/img/bj9z...ection_035.png

http://img6.imagebanana.com/img/yv91...ection_036.png

Usput, cijev na koju je montirana antena je također aluminijska, da li to pomaže ili odmaže, ima li vrsta materijala uopće kakve veze?

Koje je stručno objašnjenje zašto motori u prolazu smetaju prijemu? Industrijske smetnje? Imam par slučajeva sa dobrim signalom,novom jako antenom, novim konektorima, bez spojeva kabela, sve izoliano pa opet smetnje kad netko prođe motorom?

Ico2005 13.06.2012. 00:22

U staroj analogiji kad je prošao motor vidio si samo malo "iskrenje", sitne crtice u slici. Sad ti digitalni reciver vidi te crtice u signalu kao nešto što ne može pročitati i odmah ti pokocka sliku. Isto je i sa mobitelom kad pričaš. Mislim da tu nema pomoći.

Nikky 13.06.2012. 09:43

@mijalic
Zar nije bilo lakše i ljepše napraviti modificirani U nosač a ne ova cijela skalamerija ?

Po slikama se ne vidi ali rekao bih da nisi postavio gromobran na kuću.
Mnogi taj detalj slučajno / namjerno "preskoće". Kad te grom "pronađe" pa ti spali sve u kući i/ili izbije iz zidova svu instalaciju onda će biti kasno.
Da si ga postavio samo bi još trebao ant. stup spojiti sa gromobranom, obujmica + traka prema gromobranu. Na taj način bi uzemljio antenu.

Vezano za smetnje kolega ti je već objasnio da je aktualni digitalni signal osjetljiviji pa dolazi do raspadanja slike. Provjerenog rješenja nema, sve šta možeš napraviti je premještanje antene na drugu lokaciju šta je ponekad nemoguće ili komplicirano napraviti. Recimo, možeš staviti antenu na drugu stranu kuće gdje antena i dalje "vidi" odašiljač (signal) a sama kuća je barijera prema smetnjama sa ulice.

Gnjurac 13.06.2012. 16:14

Citiraj:

Autor Demonio (Post 1386394)
@stuc
Slika je dobra sve dok mi neprođe neki skuter pored kuće, e onda nestaje slike :-(

Pokušaj negdje nabaviti feritni prsten (nešto poput onog na VGA kabelu) ili feritni štapić (iz nekog starog radio prijemnika) namotaj par namotaja koaksa blizu antenskog ulaza na TV-u.
Trebalo bi pomoći.
Uzemljenje prijemne antene nema nikave veze s kvalitetom prijema, ne pomaže čak ni kod Ilije gromovnika. :)

Nikky 13.06.2012. 19:56

Citiraj:

Autor Gnjurac (Post 2182492)
Uzemljenje prijemne antene nema nikave veze s kvalitetom prijema

TOČNO
Citiraj:

Autor Gnjurac (Post 2182492)
Uzemljenje prijemne antene ne pomaže čak ni kod Ilije gromovnika. :)

Potpuno KRIVO
Obzirom da ovo nije forum žnj kategorije (kao neki drugi), pazi da pišeš provjerene i ispravne informacije.

Ispravno izvedeno uzemljenje kuće pa sa time i antene itekako može pomoći i spriječiti (veće) štete.

Gnjurac 13.06.2012. 22:13

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2182619)
Obzirom da ovo nije forum žnj kategorije (kao neki drugi), pazi da pišeš provjerene i ispravne informacije.

Je li ti to meni pritiš? N' bava kua. :fiju:

Da se vratim na temu, dobro znam o čemu pišem.
Kao što sam već napisao feritni prsten ili štapić rješava stvar i točka.
Nažalost noise blanker filteri još nisu ugrađeni u receivere.

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2182619)
Ispravno izvedeno uzemljenje kuće pa sa time i antene itekako može pomoći i spriječiti (veće) štete.

Slažem se.
No ako ti Ilija zvizne u antenu ili neku drugu točku blizu antene
nema uzemljenja koje će spriječiti bijeli dim da izađe iz TV prijemnika.
Kao što je opće poznato sve elektronske sprave rade na bijeli dim, kad bijeli dim izađe vani više ne rade. :)

Nikky 13.06.2012. 22:40

Feritni prsten će spriječiti sitne smetnje, zato se stavlja na signalne kabele.
U konkretnom slučaju čisto sumljam da će pomoći, ako može neka kolega isproba.
Radi se o tome da je smetnja sa ulice toliko jaka da "razbuca" dig. signal.
Zbog toga sam gore naveo da bi trebao pozicionirati antenu tako da sama kuća bude barijera smetnji sa ulice.

Vezano za udar groma kada nije izvedeno uzemljenje, ne mora zviznit u antenu, dovoljno je da zvizne relativno blizu pa da nešto crkne.
Kada postoji uzemljenje i zvizne negdje blizu vrlo je velika vjerojatnost da neće ništa stradati.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:21.