PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Spajanje drugog kompjutera na mrežu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=149614)

hammer_of_thor 07.06.2009. 14:38

Spajanje drugog kompjutera na mrežu

Prvo, totalni sam početnik što se tiće umrežavanja/spajanja. :)

Konkretno, trebam spojiti drugi komp na modem, da oba dijele internet. Modem T-Comov Siemens Gigaset SX763, koji je kraj prvog kompa, sve dobro spojeno (žično).

Što mi treba da spojim i drugi komp? Dali samo trebam kupiti još jedan ovaj normalni internet (CAT-5) kabel da ide iz modema u drugi komp? I onda dalje ide konfiguracija modema da routa vezu na 2 kompa? Ili mi treba i nešto drugo?

Hvala unaprijed na pomoći.

thopok 07.06.2009. 15:01

Citiraj:

Ili mi treba i nešto drugo?
To u slučaju spajanja "većeg" broja računala jer su kod dotičnog 2 porta rezervirana za IPTV.
Citiraj:

I onda dalje ide konfiguracija modema da routa vezu na 2 kompa?
Da.

hammer_of_thor 07.06.2009. 15:05

Citiraj:

Autor thopok (Post 1356343)
To u slučaju spajanja većeg broja računala jer su kod dotičnog 2 porta rezervirana za IPTV.

Samo 2 kompjutera će i ići na net, preko 2 porta koju su na modemu rezervirana za net.

Citiraj:

Autor thopok (Post 1356343)
Da.

Hvala lijepo. :)

Sad trebam fino naći neke upute za konfiguraciju modema, upute for dummies, pošto nemam blage kako to napraviti :)

ivanr 07.06.2009. 15:23

Ako nisi ništa mijenjao na routeru ne trebaš ništa konfigurirati nego samo uštekaj drugi komp. Po defaultu router ima ukjlučen DHCP server a komp DHCP klijent i net bi ti trebao odmah raditi.

hammer_of_thor 07.06.2009. 15:27

Nisam ništa mjenjao, samo kad sam ga dobio onaj standardni postupak postavki "by the book" da router ima moje podatke i da stalno bude spojen na net (zbog MaxTVa)

Hvala, nadam se da će proraditi :)
Moram samo nabaviti dovoljno dug kabel sutra

thopok 07.06.2009. 15:37

Citiraj:

da stalno bude spojen na net (zbog MaxTVa)
To je u ovom slučaju potrebno, ali ne bi smjelo biti povezano s dotičnim.

hammer_of_thor 07.06.2009. 19:52

E sad... evo skužio sam da mi je kabal od MaxTVa dovoljno dugačak da dokući drugi komp, spojio komove. Jedan komp vidi drugi, mada ne mogu pristupiti (username i šifra kompova - no to ću drugi put) - nije mi ni bitan file shareing

Pokušao sam direkt sa drugog kompa na net - neće.

Što sad treba napraviti? IP adrese postaviti? Nešto drugo, treče?

Nikky 07.06.2009. 20:00

Pogledaj ADSL Bibliju i objašnjenje za Siemens SE555. Podešavanje postavki za net je vrlo slično. Trebaš podesit router mode i tada oba kompa mogu istovremeno na net.

thopok 07.06.2009. 20:20

Citiraj:

kad sam ga dobio onaj standardni postupak postavki "by the book" da router ima moje podatke
Sad mi tek nije jasno.:stoopid:
Citiraj:

komp DHCP klijent i net bi ti trebao odmah raditi
Začudo ipak ne radi.

hammer_of_thor 07.06.2009. 21:17

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1356524)
Pogledaj ADSL Bibliju i objašnjenje za Siemens SE555. Podešavanje postavki za net je vrlo slično. Trebaš podesit router mode i tada oba kompa mogu istovremeno na net.

Koji se točno dio ADSL biblije odnosi na postavljenje modema u router mode?
Port Forwarding? ili neki drugi dio?

Nikky 07.06.2009. 21:24

9. post

hammer_of_thor 07.06.2009. 22:00

...Sori, nemojte zamjerit... idiot sam za te postavke :kafa:

Ali jednostavno ne vidim koji dio 9 posta se odnosi na postavljanje u router mode kad su to u postu ADSL biblije obične postavke spajanja na net (što sam i napravio kad sam dobio router) i kakve one imaju veze sa routanjem?

Dali je to ovo PPPoE pass-through?

To je meni off (upravo stavljam na ON kako je napravljeno na tutorialu)

thopok 07.06.2009. 22:07

Citiraj:

obične postavke spajanja na net (što sam i napravio kad sam dobio router) i kakve one imaju veze sa routanjem?
Pa upravo u tome i jest problem, uređaj bi već trebao biti u tom modu, ali ipak ne radi.
Možda se preko tog porta može gledat samo IPTV?:D

hammer_of_thor 07.06.2009. 22:13

Citiraj:

Autor thopok (Post 1356589)
Pa upravo u tome i jest problem, uređaj bi već trebao biti u tom modu, ali ipak ne radi.
Možda se preko tog porta može gledat samo IPTV?

Na routeru je jasno označeno LAN 1 i 2 port natpis INTERNET a LAN 3 i 4 IPTV

hammer_of_thor 07.06.2009. 22:28

MAJOR BREAKTHROUGH! :)

RADI!

Evo radi net na oba kompa, izgleda je bila samo caka u tom "PPPoE pass-through" koji je bio na OFF

Hvala svima na pomoći :chears:

Nego, još jedno pitanje, dali se može (u postavkama routera, ili nekako softwareski) ograničiti/odvojiti brzina prema jednom kompu i prema drugome

Dakle npr da ovaj moj komp ima 300kpb/s brzinu, a drugi komp 100kpb/s?

thopok 08.06.2009. 00:58

Citiraj:

PPPoE pass-through
This option is only available if you have chosen another Protocol than PPPoE. PPPoE pass-through allows you to use an additional Internet connection (through another service provider) on one PC.
:stoopid:
Citiraj:

ograničiti/odvojiti brzina prema jednom kompu i prema drugome
Čini se da to vrijedi samo za VoIP .

hammer_of_thor 08.06.2009. 12:56

Citiraj:

Autor thopok (Post 1356695)
:stoopid:

:)
To je jedino što sam promjenio u postavkama routera i net je proradio :D
Ko zna...

Citiraj:

Autor thopok (Post 1356695)
Čini se da to vrijedi samo za VoIP .

Ahhhh, šteta :/
Dok se na drugom kompu onaj prokleti facebook siluje, meni u CODu 4 dolaze poprilično veliki lagovi... ne prečesto, ali događa se...

thopok 08.06.2009. 13:26

Citiraj:

Mnoge komunikacijske i multimedijske aplikacije zahtijevaju velike, visokobrzinske širine pojaseva za prijenos podataka između lokalne mreže i Interneta. Međutim, za mnoge aplikacije najčešće postoji samo jedna raspoloživa Internet veza s ograničenim kapacitetom. QoS Kvaliteta usluge (Quality of Service) razdjeljuje taj raspoloživi kapacitet između različitih aplikacija i omogućava stalni prijenos podataka, bez kašnjenja, u kojemu se daje prednost paketima podataka s višim prioritetom. U izborniku Advanced Settings (Napredne postavke) – Internet izaberite QoS.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=147747

hammer_of_thor 08.06.2009. 13:49

QoS je trenutno na "UBR"

http://www.imagesforme.com/out.php/t532508_qos.jpg

thopok 08.06.2009. 14:00

Ne taj, Advanced Settings

hammer_of_thor 08.06.2009. 15:02

Nema drugoga QoS-a

Jedini je taj kojega sam pokazao, na Basic Settings.

U biti, ima i pod Advanced Settings, pod Internet Connection, i isti je kao i ovaj pod Basic Settings:

http://www.imagesforme.com/out.php/t532589_qos2.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:33.