![]() |
Air Live WL-5460AP v2 Pomoc
Pozdrav,
Citao sam dosta tema ali opet nisam uspio da rijesim problem. Imam Wireless Access Point WL-5460APv2 , izabrao sam mod "WISP + Universal Repeater" jer mi treba dva tipa konekcije, jedna konekcija preko LAN kabla, a druga wireless za laptop. Posto laptop ima wireless, internet mi radi i sve je ok, mogu ulaziti u router itd.. eh sada problem je sa racunarom u kuci, povezao sam router i racunar, problem je sto preko tog raucunara nikako ne mogu uci u router, a ni internet ne radi. Probavao sam sa postavljanjem IP adresa ali nista, citao razne teme ovdje ali opet nista.. Pa eto ako neko moze pomoci.... Hvala |
Ne treba ti WISP + universal repeater mod, koji i ne radi dobro na tom uredjaju. Postavi ga u AP mod i stavi dhcp server na lan. Ja upravo jednoga tako podesenog koristim.
Pitanje: Imas li router prije Airlive-a? 5460 ne moze raditi kao router osim ako ne stavis onaj "brazilski" custom firmware na njega. |
Citiraj:
Imam samo Airlive 5460AP v2, mislim da je ovaj momak ubacio zadnji firmware za njega. Internet radi na wirelessu, a jedini problem je na racunaru koji je spojen preko LAN kabla zato sto ne mogu uci u router. Evo sada cu probati staviti na AP mod pa ti javim. Hvala EDIT: Prebacio sam na AP, opet nisam mogao preko lan uci na router.. Dok na laptopu mogu uci u router ali nije internet radio, pa sam vratio WISP + universal Pazi ovo, na laptopu kada ugasim wireless i spojim sa lan kablom, radi mi net i mogu ulazit u router. Dok na PC-u nece, mislio sam da je do mrezne karte, evo izmjenjao sam dvije karte ali opet isto, mozda nesto nisam konfigurisao kako treba? |
Kako su podešavane IP adrese? Ako je po automatic (čitaj idiot) principu to vrlo često NE radi. Treba mrežu podesit s fiksnim IP adresama i sve će radit. Napiši / nacrtaj ostale elemente mreže tj. kako ideš na net.
|
Citiraj:
Jutros sam rijesio ovaj problem, prvo sam podesio fiksne IP adrese, usao u router, zatim ponovo vratio na automatic i net proradio. Hvala WraGG |
Da ne otvaram ponovo...
Imam pitanje spojio sam sx763 (WPA2-PSK / WPA-PSK) i na airlive stavio sam Universal Repeater. Sada kada se želim bezićno spojiti na airlive stalno mi traži Obtaining IP address i nikako da se spoji? |
Uključen DHCP na njemu?
|
DHCP disabled na airlive
|
Kako je onda definirano dobijanje IP adrese? Jel ima Airlive neku opciju da propusta DHCP server sa SX-a? Sto se dogodi kad na SX-u iskljucis DHCP, a ukljucis ga na Airlive?
Ako nikako drugacije mozes ukljucit oba DHCP servera samo na SX-u neka bude od .100 do .150, a na Airlive onda stavi od .151 do .200. Btw, sto se dogadja kad na adapteru kompa izaberes fiksnu IP adresu i ostale podatke za gateway, subnet..? |
DHCP Server i treba biti ugašen na njemu.
Nisi ispravno podesio AirLive, trebaš mu ip adresu postaviti da bude u istom nizu kao i glavni router, dakle 192.168.1.x, npr. 192.168.1.252, također postavi Default Gateway=192.168.1.1 i DNS Server=192.168.1.1, slijedi Applay Changes + Reboot i sve će štimati. |
Izgleda da je neki problem sa enkripcijom, kada je bez enkripcije sve radi
http://www.igreklik.com/slike/images...4266_thumb.jpg http://www.igreklik.com/slike/images...7359_thumb.jpg Koje dve su wps2 |
Svejedno prvo namjesti ip adrese kako gore piše,
obično se koristi WPA2-PSK / WPA-PSK, u nekim kombinacijama spajanja wireless opreme naprosto "ne paše / ne odgovara" trenutna šifra, tada probaš sa drugom i neka je definirana po standardu > http://www.kurtm.net/wpa-pskgen/ |
Na nekim routerima od t coma neće da se spaja ako je kombinacija postavljena na WPA2-PSK/WPA-PSK....mora se izričito postaviti na WPA2
|
Wi-Fi protokol 802.11n dopušta samo tri standardne metode enkripcije: Open, WPA-AES i WPA2-AES.
Ostale metode su nestandardne i mogu praviti probleme, posebno pri spajanju opreme različitih proizvodjača. Dakle, drž'te se standarda... dovoljno su sigurni. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19. |