![]() |
AMD dual core optimizer
Citiraj:
http://www.amd.com/us-en/Processors/...1_9706,00.html |
sta je to onaj reverse Hyper-threading ili... ???
|
Ima kaj slicno za intel?
|
Nije anti-HT, ali je nešt što prethodi tome.
|
a i taj anti-HT, sta ce biti samo softverski rijesen?
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
ko je bio vidovit ko ko aaaa ?
a kada sam ja prije par mjeseci pitao jel mi trebaju driveri za proc ekipa mi se smijuljila : roller : aaaaaaaaa ko je sada u pravu aaaaaaaaaa!!!
ja jos nisam stigao isprobat doticni komad softwarea pa ako je ko nek javi kako radi ja cu veceras malo testirat pa se cujemo sutra sa rezultatima : cheers2 |
AMD-ov Anti-HT je u fazi ispitivanja i ako je vjerovati onom kaj piše na raznim AMD-u namijenjenim portalima dual-core procesor na radnom taktu od 2.0GHz i s 1MB L2 cachea (po jezgri), nakon uključivanja Anti-HT-a postaje single-core procesor na radnom taktu od 3.0GHz i s 2MB L2 cachea. Navodno bi s Anti-HT-om performanse dual-core procesora porasle za kojih 60%. Intel ima sličnu foru pod nazivom CMT (Core-Multiplexing Techonology). CMT isključuje jednu jezgru dual-core procesora i stavlja na raspolaganje čitavi L2 cache jezgri koja je ostala u funkciji. Kaj bu od svega toga i dal je kaj od toga istina....to znaju samo inžinjeri AMD-a i Intela.
|
Sve je to lijepo McG,ali nije bash da kužim...jer ako jezgra radi po na recimo 2Ghz,pa ako se sa Anti-HT-om jedan core zagasi,kako sa te (fizički odvojene jezgre) prebaciti 1MB tog drugog l2 cache-a na prvu jezgru...? A kako tek onda napraviti da ta prva jezgra radi odjednom na 3Ghz,tek mi to nije jasno... :confused: :rolleyes: : stoopid
Ili se ta druga jezgra u biti "ne zagasi"...? :confused: |
Kod AMD-a se ništa ne gasi, već taj anti-HT driver dijeli posao na dvije jezgre. Nešto slično SLI-u. A za ovu intelovu foru nisam siguran pa neć ništ reć :D
|
Jel ti to kužiš josh manje od mene ili...?
Pa eto mene konkretno zanima kako onda ova jedna jezgra "ide" u tom slučaju na 3Ghz... |
Mene više zanima kako se ponaša taj anti-HT kad je jedan X2 OC-an na nekih 2.6-2.8Ghz :)...
Samo, kaj to donosi poboljšanja samo u igrama ili? |
Citiraj:
Citiraj:
http://www.imagesforme.com/thumbs/2861Intel.JPG |
Citiraj:
ali ko zna kaj ce od toga bit... |
kak sam ja skuzil kad je taj anti-ht ukljucen kao da imas jednu jezgru na 3.0, nis se ne gasi neg kao funkcionira kao kaj je neko napisal poput sli-ja
|
O kakvom OC vi ljudi trabunjate pobogu? Nitko ništa ne OC-a. To tamo je značilo da radi ekvivalentno jednom single-core procu koji radi na 3GHz i ima 2MB cachea, a ne da netko nešt OC-a
|
Mozda je i AMD shvatio kako im se dobro OC-aju procesori pa kad se jedna jezgra "izgasi" druga ode gore :smoke:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
znači današnje aplikacije imaju tolike zahtjeve za dual-core procesorima da je AMD odlučio pomoći svojim korisnicima da ih pretvore u jednojezgrene ?
|
Točno to. Nema puno aplikacija/igara koje su optimizirane za multicore pa je ovako nešt jako jako dobro. Samo da dođe više :D
|
Meni je tu najlogičnije da taj driver napravi da proc SIMULIRA jednu jezgru na 3 ghz, a u biti obe rade normalno, samo ne mogu napraviti da se taktovi jezgri zbrajaju (što je i normalno..). Čisto sumnjam da se jedna jezgra samo tako zgasi, nema mi tu logike.
|
evo ovakva su moja iskustva nakon stavljanja optimizer-a
1 nisam primjetio da iskljucuju 1 jezdru tj rade obe 2 definitivno igre rade bolje tj nema stucanja koje se zna javit kod npr NFS MW sada sve radi tecno i ljepo: cheers2 3 3dmark score je isti ko i prije tako da tu nema nekog napredka (steta) 4 kod rada sa koverzijom videa npr iz divx-a u dvd, imam osjecaj da ima napretka ali kolikog ne mogu jos tocno rec nisam stigo usporedit stara vremena sa novim (ali budem) plus nisam stigo ripnit dvd u divx da zakljucim izgleda da ima poboljsanja na bolje, ali treba jos malo pricekat tj jos malo radit ili se igrat da mogu sa vecom sigurnoscu rec je sam li u pravu ili ne :D |
Sam da podsjetim (da ne bi bilo zabune), ovaj optimizer nema veze s anti-HT koji bi trebao kasnije doći. Kao što je netko već napisao, ovo je samo AMD-ova verzija dualcore fixa.
|
Citiraj:
|
hm, znaci to je prakticki korak prije nego se SMP pocne razvijat vise u svim segmentima inf.da li to znaci dobitak na brzini recimo renderiranja, jer dok recimo stavim nesto u maxu da se renda u vrayu 4 jezgre, svaka obavlja svoj posao sa 1.8 ghz, sa optimizerom bi se to prikazalo kao 2 jezgre od koje svaka radi na oko 3ghz?
|
Ako ti recimo taj 3D Max upošljava sve 4 jezgre,onda ćesh veći posao napravit tako nego kad su dvije jezgre na po ta 3Ghz...jer ako su ti sve 4 jezgre u pogonu neće ono biti ništa brže... ;) :)
|
Kad taj driver(anti-HT) prepozna aplikaciju koja može iskoristiti sve jezgre, neće se koristiti anti-HT, u suprotnom hoće
|
Ja opet napominjem, mene zanima koja će biti "ekvivalentna" brzina kad je neki X2 OC-an na 2.6-2.8Ghz.
Jer tu se spominje da će jedan X2 3800+ na taktu od 1.8Ghz u jednojezgrenim aplikacijama imati sličnu "brzinu" kao proc na 3Ghz i 2MB L2 cache-a. Kolko je onda ta brzina kad je proc OC-an na npr. 2.8Ghz? :) |
Citiraj:
|
Dobro, ne bu 5Ghz, ali jedno 4Ghz i neš sitno bi moglo bit. A zamislite AMD na 4Ghz? Tja...sam nek padnu cijene, pa nek X2 3800+ bude oko 1000kn :)
|
Citiraj:
Ono sto ce "anti HT" uradit je to sto ti govoris. 2 jezgre ce se pokazati kao 1, obe ce jos uvijek raditi, ali ce ih OS vidjeti kao jednu koja radi na xGhz. Nece se tu nista klokati, niti downklokati, vec ce se jednostavno emulirati proc na xGhz. Ako malo razmislite, skuzit cete da tu ima dosta logike, jer sad dva proca obavljaju posao jednog, koji se ipak predstavlja kao jedan... ako me kuzite... |
Citiraj:
a x2 3800 mozes nac vec po 1150 kn.... |
Citiraj:
http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.603.104 |
joj, krivo...najjeftiniji X2 je oko 1700.... zabrijo sam malo
|
Hoće li taj anti-HT biti primjenljiv i na sck. 939 proceve? Netko mi je nešto reko da će to raditi samo u kombinaciji sa AM2 socketom, što mi je totalno debilno...
|
Citiraj:
Samo u kombinaciji s AM2 procesorima jer isti (za razliku od sck. 939 procesora) podržavaju tu tehnologiju. Citiraj:
|
ja bi malo drugacije gledao na to...znamo da se sa 2 kartice u sli-u ne dobije omjer 1/1 vec manji...imam nekakv osijecaj da su oni napravili taj driver zato da iskoriste obe jezgre...da pojasnim:
navedite mi 20 programa koji koriste dual core... kapish?ak ne cu i taj dio pojasnit, naime veci postotak programa ne koristi obje jezgre...dakle dopada recimo 50% snage proca...sto je bezvezno...eh sad...kolko je meni poznato x2 serija nema shared l2 ko intel ili? mislim da jednostavno taj driver simulira jednu jezgru koja onda po perfomansama radi an 3.0 a l2...mislim da je povezan medu obje jezgre...sad kak...neznam nit mi se neda trazit...(da da ljen sam): lol2 : |
Citiraj:
1.2/1.8 = 0,6667 => 66.67% To bi znacilo da ce se dual-core proc ponasati kao single-core procesor na 66.67% brzem taktu. Po toj logici slijedi: Proc radi na 2.6GHz: 2.6+0.6667*2.6 = 4.333GHz Proc radi na 2.8GHz: 2.8+0.6667*2.8 = 4.667GHz Nemam pojma da li je racunica OK, ali eto..to bi bilo otprilike to po meni. |
Baš me zanima koliko će ljudi sa socketa 939 preći na AM2. Ja znam da ja neću :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:13. |