![]() |
Pranje CPU coolera, s čim?
konkretno,
zanima me s čime oprati Zalmana 7000AlCu, ne mislim sad na čišćenje od prašine, već na dobivanje prvobitnog sjaja na bakru i aluminiju, a ujedno i da istjeram prašinu između rebaraca.. nekakvo sredstvo? tekućina? voda pretpostavljam ne djeluje da bi dobio sjaj... ideje? |
nego mislim da ima bas posebna tekucina za bakar prati.
inace ja bi ga oprao u medicinskom alkoholu :) ili razredivacu pa kud puko da puko a nemre puknuti :P |
ne razrijedivacu!!!!
alkoholom 100% ili destiliranom vodom... |
Što se tiče zalmana probaj ga propuhat malo na benziskoj sa kompresorom :)
Al to nejde baš najbolje, jelda ribetno:p |
jesi ga mozda dobio cistog?naglasak na poklonio stoga ne davi:D ako bas si oces uzet vremena uzmi si kist...siroki...i lijepo ti to pazljivo...s puno zivaca ocisti raszavi itd...ja sa kompresorom mogu sve ocistit...makar moram to adit 2 put u 10 god...jr imam filtere za prasinu:beer:
jos bi ti preporucio gumicu za grafitnu olovku(ne cudi se...ps crvenom stranom ne plavom...ako ides na rotten...ak ides na tikky onda niej problem preporucujem tiki 20):D jos nacina: krpicom...izmes tanki sarafciger i s puno osjecaja brises pastu(dakle na odvijacu iliti sarafcigeru je krpica) ili jednostavno uzmes stapice za usi:beer: ps rak je jednom zgodom napravio stiki mislim da je pod ostalo pa si tam pogledaj...isto mos i na 2crowdedu.com...mislim da je tam isti ili malo modificirani stavio cak i o nanoslejnu paste |
Citiraj:
Čovjek treba tvoj post 4 puta pročitat da nekaj skuži:D Daj probaj pročitat:D Ti misliš da se gumica koristi za čišćenje jezgre proca od paste, kulera općenito (od paste)? |
bez zaje...jako dobrto skida staru pastu...kad je onak tvrda...inace ja sve kuzim kaj sam napisao...a sad mi se bome neda pisat discaimer...ipak gledam sleapy hollow (siher sam krivo napisao)
|
*sigh*
Gabre, imam ti tu Sidol tekućinu za bakar (za aluminij više nemam), dođi do mene u ponedjeljak i sredit ćemo sve da izgleda kao novi. Samo treba skinuti vent prije čišćenja ;) |
E da je meni kompresor :D
Uradi sam metode su najbolje... Skineš Zalmana sa ploče i skineš mu vent. Uzmeš jednu tanku slamku i divljački počneš puhati u rebra coolera pazeći da ga ne popljuješ kroz slamku :D Onda malo kistom sa dugackim "dlakama" prođeš kroz njega, pa ponoviš postupak puhanja. Nakon što ti ispadnu očne jabučice prekini postupak i malo se odmori :clap: Pričekaj da se osuči sooler ako si ga popljuvao i zašerafi sve natrag. Bazu očisti sa apotekarskim alkoholom i kad se osuši nanesi tanki novi sloj paste i montiraj cooler. Ukratko kako ja radim... :burn: |
Citiraj:
Divljak:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
:clap: LOL odustao sam od te metode, jer bi se vjerovatno onesvijestio nakon prve minute.. :D @SKY - mogao bi svratit, imam vremena, pa ću rastavit zalmana. i oprati ga. @mcfish - ne trebaju meni upute za očistiti bazu, već kompletni cooler, i između rebarca istjerati svu prašinu, a to se ipak ponajbolje postiže nekakvom tekućinom... mislim da ću ga cijeloga oprati alkoholom.. naravno da ću skinuti vent prije... |
yo do that, prije sa kistom proleti...i sve ...imao sam zalmana pa znam kakav je to posao:D
|
kist čuda čini kao i H20 iz pipe- Tak sam jo prao svojeg VF700 nakon kaj sam gnabivo rablejneog i zasranog, baza poliran s pastom za kovine do ogledalca,
|
Koliko sam shvatio ti hočeš da ti se cooler sjaji kao nov.
Bakar možeš očistiti od oksidnog sloja cilitom ili nekim sredstvom koje skida kamenac,ja sam radio s tim i odlično je ispalo. Prvo skini vent,a zAtim polij cilit po cooleru tamo da ti ga lijepo očisti, skida trenutačno oksidni sloj. Poslije ga operi u vodi dobro i nastoj ga ne dirati prstima(pogotovo znojnim) jer ti se onda praktički trenutačno stvori novi oksidni sloj). Poslije ga ispuši i obriši od vode(možeš probati s fenom no bakar se pakleno zagrije i dugo se hladi pa baš nije zgodno). Poslije stavi nazad vent nanesi pastu i montiraj. Voila! |
e ćiber, bravo, to se traži!
samo jedna stvar, ona rebarca na zalmanu su "sljepljena" nekakvom pastom, pa me jedino brine da takva nagrizajuća sredstva ne "nagrizu" pastu između... ? ili se slobodno može? sutra ga demontiram i perem! moram i vent podmazati. najrađe bi ga promijenio opet. |
Možeš razmutit u vodi limunsku kiselinu i umočit u to hladnjak i ostavit par sati da stoji i onda ga samo isprati vodom i posušit ;)
|
a definitivno najjeftinije rješenje za vraćanje sjaja bakru je solna kiselina. ona iz dućana. 6kn. samo umoči kist u solnu kiselinu, premaži ga i ko nov bude. isprobano na bakrenim cijevima od grijanja.
|
Solna kiselina bi mogla pojesti ono lijepilo.
Probaj nanesti malo cilita gore pa budeš vidio , no čisto sumljam da će pojesti |
Re: solution
Citiraj:
|
ma ja ga prekjucer ocistia s limunadom!!!
napravis jednu ljutu,uronis ga i skroz dobro sad izgleda!:p |
Sa cime se vi zamarate uzmeš saugmašinu cca 1900W i samo posaugaš prašinu kak se posauga i sa tepiha a za vent je još bolje vrti se ko lud, a ak je nešt baš tvrdokorna mrlja tu radi dobar hračak i malo vate, ak to ne upali onda derni alkohola...krajnja solucija je nitro razrijeđivač
|
Citiraj:
nema toga usisivača koji može izvući prašinu između onih reberaca, a da ne govorim da jenemoguće postići prvobitni sjaj bakra. nakon mog čišćenja, zalman sjaji ljepše nego novi, a kroz rebarca se vidi i gdje je naj gušće stisnuto, a ja mislio da je bez prostora između.. |
kaj nije dost onaj druck luft u spreju? ja sam mislil sa njime malo svojeg zalmana 7000b-cu dotjerati. Koliko sam videl sad kad sam otvoril kuciste malo se crni. Tak da mu ciscenje ne gine. Ps kaj trebam pastu opet shibati na proc ili sam na cooler?
|
Malo Sidol sredstva za bakar i puno vode te sušenje fenom je vratilo prvobitni sjaj Zalmanu. Možete puhati, pljuvati, potapati u razrijeđivač ili štotijaznam raditi, ali tako čisto nećete dobiti nikada.
Da ne govorim koliko je jednostavnije. :) |
Citiraj:
a što se samog bakra tice Gabre, umoci ga u najobicniji kuhinjski ocat.. da vidis čuda! |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
e sad nemoj me drzat za rijec jer je to samo ideja. nisam se docepao jos jednog da probam, al kolko sam vidio to je ista stvar kao i onaj filter koji sam dobio sa kucistem... dakle ko neka gusta mreza plasticnih tankih niti... i na tom ventu na kucistu to savrseno funkcionira... naravno malo prasine uvijek prode al nista ne zadrzava 100%..bar mislim. Mozda bi morali pricekat da se "ribica" javi :) ak je jeftino i fakat kupis, javi gdje-za kolko-i dal funckionira :) |
Kolko to smanji protok zraka? Sad su mi ventovi skroz stišani pa ima mali protok zraka (dovoljan) pa mislim da bi ih to dodatno "ubilo".
|
Pa nisam imao mogucnsti to isprobat jer mi je vent montiran na kucistu i ima jos 2 resetke/grilla od smog kucista izmedu pa je takionak slab protok pri 5V.. al gle, kad vidis sami filter vidjet ces da nije to tak gusto..
kao sto rekoh na pocetku, ja ti ne mogu nis garantirat jer je to jos samo ideja... |
Al svakako ću morat nešto uzet jer mi već lagano ide na k.... čistit komp svakih mjesec dana.
|
da pricaj mi:) s tim da ovaj filter koji i IMAM mi je ispod prednje maske kucista a skidati to je veca zajebancija nego sva prasina koja bi usla unutra da ga nema.
Ja sam cak na bok kucista stavio pleksi da zatvorim rupu ali ta 2 usisna venta to sve "ignoriraju" :) |
Kaj se tice zalmana ono je bila mraq ideja sa kompresorom. Kad sam ga ispuhal na benzi sa njime sve smece kaj se nakupilo je tak fino izletilo da je to bila milina. Kaj se tice prasine imam napred na kucistu zastitu od prasine tak da samo otvorim masku i u cas posla sa usisavacem skinem prasinu kaj se nakupila. A najbolje dugorocno rijesenje bi bilo ubosti kak imas na pc servisima mali kompresor na struju i sa njime najbolje ispuses svu prasinu. Pevec cca 300-400kn
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:20. |