![]() |
Ramstek i pire krumpir, klasika tava za 5 min sve gotovo :goood:
Ramstek debljine kaziprsta cca 2-2.5cm, ja inace kupim cili komad mesa pa odvojim kost na kojoj bude malo mesa, od toga mi je najdraza juha,krupnija sol i papar (koristim ninsku sol jer je taman izmedju krupne i sitne crveno pakiranje, Kotanyi papar šareni u zrnu sto dodje u svojoj bocici koja melje). Sam ramstek ako hoces da bude malo meksi mozes dan prije stavit u pac bez da ga zacinis, prelijes ga uljem i ostavis u frizideru preko noci a takav moze i vise od par dana ostat konzerviran za koristenje. Ovisno o velicini tave i ramsteka ja volim spremat jedan ako je veci ili maksimalno dva odreska odjednom za manje odreske. Ramsteke izvadit i pustit da stane na sobnoj temperaturi 30min prije spremanja obilno posolit i popaprit sa svake strane pokrit ga skroz. Zagrijana tava, pola velike zlice svinjske masti, ostavit da se mast dobro ugrije 30s-1min. Ramstek u tavu, mobitel stoperica, svako 1min okrenit ramstek, na 3min dodat rezanj cesnjaka s korom koji puknem rukom da se otvori i cajnu zlicicu dalmatinskih zacina (ili samo ruzmarin i timjan onako u komadu) i dvi kocke maslaca od 20g, to se sve lipo otopi i s tim zalijes gornju stranu odreska. 4 min okrenes odrezak i opet ga zalijes. Ovaj postupak ponavljam sve dok unutarnja temp. u sredini ramsteka ne dosegne 52 stupnja celziusa da bi dobio medium rare. Uzmes si ovu stvarcicu, jer se stvarno isplati imat a kosta 15e i nemoras se vise mislit jer odrezak ispecen ili nije, bodnes ga u sredinu i vidis na kojoj je temp. : https://www.chipoteka.hr/alati/mjern...end-6022040404 Ostavit ga 6-10min da odlezi da svi sokovi ne pobignu vanka i imas savrsen odrezak :goood: |
|
Velestovane zderonje trebao bih par preporuka za sisak. Dobra pizza, rostilj... pa i dostava. Hvala
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
restoran grand u zeljezari je dobar.
imaju drugu "filijalu" na obilaznici u sisku. isto se zove grand. cevapi, pljeskavice i ostalo s rostilja imas u petici. ako zelis nesto finiji restoran onda cocktail u centru. pizza iskreno ne znam. u sisku ti je to svakih par mjeseci /godina drugo mjesto koje ima dobru pizzu. ja inace uzimam u modestu jer poznam vlasnika. city garden na setnici uz kupu, restoran imaju burgere. okej su ali nekako male porcije za tu cijenu. |
Dalić otvorio restač u VŽ, već sam ga napao 3 puta. :D
Pizze, među boljima koje sam jeo: https://i.ibb.co/pL9g8Md/Screenshot-...t-10-13-45.png https://i.ibb.co/hcZXZPz/Screenshot-...t-10-13-50.png Cijene sasvim prihvatljive, 2 pizze, litra mineralne, piva i coca cola oko 30EUR. Najskuplja pizza (ova desna), 10EUR; Burrata, pršut, acceto, pistacio, buffalo mozzarela. |
hvala zeryx
|
Citiraj:
Dalić vs Bernarda? :kafa: |
Citiraj:
Bernarda je poskupila i pala joj je kvaliteta; em pice nisu prave napolitane. Fina je Bernarda, ali ista lova kod Dalića, a kvaliteta kudikamo bolja. A i ne ide se u Bernardu više, koliko vidim moje društvo kompletno počelo zaobilaziti Bernardu. |
Citiraj:
Bil sam prošle godine u Bernardi i uzeo onu s pršutom, meni je bila top :kafa: Kaj se dogodilo, ne kužim... |
Citiraj:
Uglavnom, u jednom periodu na početku ove godine su bili zatvoreni, jer su im svi dali otkaze (jednostavno se digli i otišli svi zajedno jedan dan, tak se dogovorili). Nakon otvaranja, cijene 30% gore, kvaliteta 30% dolje. Bernardin sin je probisvijet od 250kg, bez ijedne minute radnog staža, bogatsto naslijedio od staroga iz Švicarske (nije ni da je mama siromašna), i mama mu dala ovlasti da vodi restač... Sve posvađao, digao cijene, otkazi letili i eto, sad jednostavno više nitko tamo ne ide. Postala je lokalna picerija, ništ posebno. Dalić s druge strane, ima svojih muha, no hrana mu je top. Bio 3 puta, svaki puta nešto nemaju s menija, konobari užasno spori, ako je restoran pun (a pun je uvijek), onda je u tom podrumu toliko glasno da se ne čuješ prek stola itd. Najveća zamjerka, kao fensi restač, šta imate od piva? Veliko Ožujsko i malu Stellu. :D Od vina, ništa po mom šusu (Suvignon, Traminac, Muškat, nešto takvo...). Ali to se sve da popraviti, hrana je top. |
Dalić vs 4m? Petrijanec 4m jelte. Pizza 4m je među najboljima koje sam jeo u životu. Bio sam tamo prije par mjeseci i isto je fenomenalna kao i prije osam godina kada sam predzadnji put tamo jeo.
|
Citiraj:
4m je klasična lokalna masna pica u kojoj se ubiješ u hrani (i jako ukusna), Dalić je klasična napolitana, manja, lakša, kvalitetnija. :) Kao da uspoređuješ Oro-goro i Bastu npr., takav ekvivalent bi bio. Svakako preporuka za otići pogledati Dalićev restač (ima dobrih rižota, njoka, fuža), sve fino. Nema klasičnih bbq jela (čevapa), nema lignji itd. Ali ima patka, srnetina itd. |
Molim lijepo oro goro je zadnje smeće. :) Tamo sam bio jednom i ne bi išao tamo da mi netko plati.
|
Citiraj:
Ali jebiga, svi smo različiti. :D |
Mislio sam otići kod Dalića ali sada stvarno neću. :D
|
Citiraj:
Ako ti je 4M bolja od svih ovih gore navedenih, ne idi. :D |
Basta je super. :) Pogotovo dok sam imao trajni popust od 15% :D
|
Potvrđujem za The Family od Dalića, fina hrana. Meni i vina odgovaraju jer ih imaju dosta na čaše. Konobari se moraju uhodati još, naručili rajnski rizling, donesli graševinu, nemaju kruh nego topla peciva iz krušne peči, ali bila je gužva kod pečenja pizza pa ne možeš dobiti to pecivo. Ambijent je dobar, dosta je ugodno.
Nego idemo idući vikend na 3 dana u Gorski kotar, smješteni smo u Skradu. Gdje ići na janjetinu ili neki restoran? Znam za mirni kut, to planiramo na putu nazad. |
eh taman sam ti htio preporuciti mirni kut.
mozete otici u vrbovskom na kamacnik. imaju dobar rostilj. malo su skuplji ali je ok. |
|
Citiraj:
Ili gulaš od divljači, isto dobar. |
Citiraj:
|
:goood::goood:Rijetko kada odem tamo, ali sve je dobro.
Ja sam umirovljenik, pa kada po kantama ništa ne nađem, vjerujem da je potražnja velika. |
ima li ovdje pizzaiola, kupio sam u kauflandu pizza stone ali nisam jos koristio jer mi treba lopata za pizzu.
gledam kod nas cijene i vecinom 30-40€ pa na vise. na aliju ima i jeftinije. imate vi kakav prijedlog lopate za pizzu i kakve tocno uzeti? samo napomena da ne radim cesto pizzu nego jednom mjesecno ili rijede. tako da mi ne treba nista profesionalno. nego jednostavno i dobro. |
Kupio sam i ja taj kamen u kauflanda, dobije se se ona drvena lopata i s njom bez problema bacim pizzu na vrel kamen, a izvadim sa obicnom metalnom lopaticom/spatulom ,tipa ovako nest https://prnt.sc/uZczJQAqGtIH
|
ja nisam dobio nikakvu drvenu lopatu s kamenom.
|
Hmm, ima tjedan-dva Togana kamen, u kartonskoj kutiji, i unutra drvena lopata...il si kupia neki drugi model, nzn
|
Molim za savjet.
Pekač za pizzu. Ima li od toga koristi, a koji je taj? Ja bi to malo po doma a malo i po vikendici na moru, da ženi malo olakšam. Molim dobronamjerne i iskusne za odgovor. Hvala svima. |
Samobor neke preporuke gospodo?
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
Citiraj:
Ovdje malo prouči materiju, imaš recepte i peći u kojima ih ljudi peku https://www.forum.hr/showthread.php?t=188982&page=158 |
Citiraj:
grgosova špilja dva fina restorana, ne jeftina |
Kod Mrve ak hoćeš klasični roštilj i fer cijene
Edit: sad baš guglam, kaže Google permanently closed. Šteta |
Nisam siguran da Mrva više radi, baš smo se ovaj vikend prošetali kroz centar i ono je sve prazno i zapušteno.
Što se pizza pekača tiče,preporučam ovoga |
Citiraj:
Napravi više tijesta i smrzni bulice, pa ćeš uz novi alat i češće radit pizze :D https://www.ekupi.hr/hr/Dom%2C-vrt-i.../p/EK000547797 |
gabreku, bio odlican usluga na vrhunskoj razini klopa jos bolja, jela se teleca koljenica.
|
Idem Split-Osijek u četvrtak autoput je ruta ( Split, Lučko,Slavonski Brod, Osijek), di stat ručat, jel ima neko nezaobilazno misto ka šta je meni konoba 'Vinko' svakome ko ide put Splita.
|
Dugačak put, sve ovisi gdje ogladniš :D
Zagreb ima dosta opcija ali uvlačit se u grad nema smisla zbog trajanja. Putem dalje ima u Gradišci buffet Marija, korektna hrana. Na toj slavonskoj dionici uz autoput čak i najbolje bi rekao. U Osijeku je izbog veći, Crna Svinja u Čepinu, Didin Konak u Kopačevu, Baranjska kuća u Karancu, Čingi lingi u Osijeku. Ako vas ide više preporuka za šarana na rašljama u Baranjskoj kući, samo ga naruči prije. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Bio nedavno, odlican rostilj, odlican zapeceni grah. U Novoj Gradisci restoran Dukat. Doduse, nisam vec tamo par godina bio, ali do tada, svaki put kad sam bio, hrana je bila odlicna. Sent from my SM-A528B using Tapatalk |
Potpis za Kosovac i buffet Marija..30.09.sam vozio brevet tamo i nakon zavrsetka sjeli tamo na veceru: odlicna hrana ( pljeska, otkostena piletina, zapeceni grah, pole krumpira, pecena paprika, lepinjice), lijep ambijent, povoljne cijena..top, top!
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:02. |