![]() |
Citiraj:
Samo Samsung B-Die postiže CL14, ali ona i košta. Previše košta. Tako da kaj se RAM-a tiče, uzmi najjeftiniji 3000 ili 3200 kit koji možeš naći tj. gdje želiš kupiti i kapacitet koji ti treba. Što se ploče tiče, slobodno možeš ovo kaj ti je Manuel rekao. Dobar deal u Mall.hr za nju. |
Društvo, molim malu pomoć oko OC-a :)
Ryzen 5 1600 Crosshair 6H (1701 BIOS) G.Skill Flare X 3200 (Samsung B-die) Noctua NHD14 Za RAM sam stavio Stiltov preset "Stable 3200@1.4V" i radi bez problema. Kad odaberem CPU preset za 4.0GHz , napon mu drži na nekih 1,44V. Kad manualno spustim frekvenciju preko BLCK na 3,85 GHZ (38.5 X 100), napon se spusti na 1,417V. Vidim da ekipa na forumu uspijeva dobiti 4 GHZ sa manje 1.38V, pa mi trebaju njihovi savjeti :) |
Pa zašto koristiš preset?
Uzmi u obzir da mnogi ne mogu 4ghz sa takvom voltažom tj. da treba preko 1.40v. Neki možda ne mogu nikako 4ghz, neki možda mogu 4.1 ili 4.2ghz ako je jeben primjerak i sl. Silikonska lutrija Jednostavno staviš manualno recimo 1.38v i 3.9ghz i stress testaš (to bi 99% trebalo proć, možda treba i manje za 3.9ghz). Pa onda ili smanjuješ voltažu za 3.9ghz ili ostaviš 1.38v i probaš s tim 4ghz ako je dosta za 3.9, 3.95ghz i sl. |
Citiraj:
Hvala svejedno. |
A čuj spicitu voltažu na minimum za svoj primjerak cpu-a sigurno nisu dobili sa presetom :D
|
Evo ja ću stavit za probu napon na 1.35 i na okruglih 4 GHz...
S kojim programom je najbolje stress test napravit i dali je napajanje koje imam dosta jako za overclock Ryzena (Fortron Raider 650w)? |
Citiraj:
cisto fore radi, išao sam pogledat i vidim da se i meni u idleu to događa, svakih 10ak sekundi temp skoči za 5°C , nisam pratio vcore i ostale detalje, i ne dira me ni malo :D :D |
Ma presao sa Xeona na Ryzena, tamo sve mirno, bez spikeova i sranja. Ovdje se mislis, jel ploca, jel os, jel napajanje, koji mu je vrag. Al onda naletis na rjesenje i padne kamen sa duse. Jer sa tim voltazama bi trebao bit clockan na 3.7-3.8 a ne stock.
|
Citiraj:
možda je mreža, neki proces koji ne vidim.. pojma nemam ponavljam.. mislim samo mozilla mi ima više od 100 tabova, a ni nju ne gasim.. --možda je neki virus :D :D glavno da sve hladno radi i rock stable.. tako da ne treba to ni gledat, ne planiram se dalje oko toga zamarati :D |
Citiraj:
Napajanje je OK, a stressaj s čim god hoćeš |
Zabunom sam stavio umjesto 1.35v, 1.32v :D , 3.8 GHz, temperatura je bila max 52 - stress test s Aida64 pola sata, sve je bilo ok,nikakve greške,bsod i slično...
Dali to znači da je stabilno? |
Ne. Odvrti realbench stress test bar 2 sata.
|
Ma kakva dva sata.
Izvrti IBT 20 krugova ma very high I miran si. |
Kod mene je sve stabilno na 1.25 3,7GHz, temperature kao i na stocku. Budem ostavio tako za 24/7 jer mi ne treba više. Mogu reći da sam jako zadovoljan, napokon sam dobio ono što mi je falilo a to je puno bolji min. fps u modernim igrama.
I od drage R3 1200 je sada na 1.25 3,6 GHz za 24/7 temp također kao i na stocku. Možda se kasnije detaljnije poigram za koji MHz više ali joj stvarno to ne treba. Nisam mogao vjerovati koliko je danas oc jednostavan. Upišem mhz, upišem vcore i samo isključim one power saving opcije i to je to :lol2: |
Oc je danas dosadan.prije je bilo zanimljivo,nb,sb,vtt,vcore,fsb max,omjer ram fsb.,imo si sto danima podesavat i testirat:fuming:
Srecom imam jos xeona i p5q deluxe pa se igram svake 2 god |
Nije sve u potrošnji, zato proc može prolazit prime ili ibt, a rušit se u npr igrama.
Realbench preporučam jer uz konstantan load usporediv sa ibt-om ima i promjenjiv dio stress testa koji uzrokuje spikove i to je bolji (a i realniji) test stabilnosti. 2 sata ili više je samo dobra praksa, pogotovo ako će računalo služit za nešto bitno ili za nešto što donosi zaradu pa je svaki downtime gubitak profita. |
Da li se netko igrao s LLC postavkama? Konkretno, Crosshair 6H.
Ciljam na stabilnih 4 GHZ i, koliko sam shvatio, neke od opcija su: 1. Postaviti manualno napon na npr. 1.4V i ostaviti LLC na Level 1. To znači da će napon u idle i load biti 1.4V, što je neefikasno jer nema potrebe da CPU radi na 1.4V dok surfaš netom. 2. Ako se LLC postavi na Level 3, to za Crosshair 6H ploču znači da će napon u loadu biti viši za gotovo 0.05V (ekipa s Tomshardware mjerila voltmetrom), čime se približavamo "opasnim" 1.45V (ako je u loadu 1.4V). Sad slijedi moje pitanje: Ako se frekvencija postavi na 100x40, napon manualno na 1.35V i LLC na Level 3, da li to znači da će u idlu procesor vući 1.35V, a u loadu 1.4V? To mi se čini kao optimalan način. |
Miješaš dvije stvari - LLC i nekakve power saving feature. LLC nije power saving feature. Inače nema niš loše da ti je 1.4v u idleu, ako je to potrebno za 4.0Ghz overclock koji ganjaš.
Ako je napon manji u loadu znači da dolazi do vdroopa. Pojačavanjem LLC levela se može smanjiti taj pad u naponu do kojeg dođe prilikom loada. Ne treba pretjerivat s LLC-om, možeš ga stavit na malo jači setting ukoliko je overclock nestabilan i to u slučaju ako je vdroop značajan. Ako nije značajan pad (vdroop), prije će pomoći veći napon (vcore). U principu, vcore ti ne bi smio biti viši u loadu, jer to znači da je LLC level prejak i moglo bi doć do previše skakanja napona. Skok od 0.05v je previše. |
sti ti za štednju u idleu moraš samo uključiti "epu power saving mode" prema svemu sudeći samo novo ime za cool and quiet.
Za fluktuaciju voltaže općenito moraš OC-at preko offset modea umjesto fixne manualne voltaže. Imaš to u onom asusovom videu kojeg sam barem 2-3 puta linkao u zadnjih par dana. No činjenica je da kad ti je cpu u idleu tj. kad nema opterećenja - potrošnja ti je identična ili skoro identična i kad je voltaža fixna i kad je smanjena sa nekim power saving featureu. To je više psihologija nego što ima vajde u praksi. A ako OC nije max stabilan te power saving opcije mogu (tako barem kažu) uzrokovati nestabilnosti. |
Ok, hvala obojici, za sad ostaje manualno 1.4 V@4 GHz, s namjerom da se igram s nižim naponom i ne narušim stabilnost.
Manuel, moram i tvoj video pogledati, do sad sam samo lurkao po temi pa i nisam previše ulazio u OC detalje, a sad bi kruha preko pogače :D |
|
Dakle opet ispočetka :D
Iako, nije mi jasno kaj asus radi da do danas nisu uspjeli fixat cold boot. |
Citiraj:
Kod BIOSa 9920, boot time traje 3-5 sekundi jer DRAM training dulje traje, ali zato nema faila. Ja prezadovoljan time. Čak sam par puta probao kabel iz napajanja, skroz diščarđat ploču (dakle idealni uvjeti za CBS fail) i radi odma iz prve i diže RAM na Stiltove postavke. Majka BIOS :) Citiraj:
Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
Konacno i ja ustimao svoj OC, javim se u temu :D
R7 1700 3911,25MHz @ 1.3v, LLC 3 BCLK 105MHz SOC 1.1v LLC 2 RAM G.Skill Flare-X 3360MHz(14-14-14-30-44-1T)@1.37v Malo mi muci OCD kaj nije okruglih 4.0, ali kaj mogu :lol2: |
Biti će sa Pinnacle Ridgeom ;)
@mob |
Zašto llc3? Bolje držat veći napon u idle-u bez llc-a.
|
Dobijem 3 stupnja nizu temperaturu u full loadu i stabilniji je na nizoj, stvarnoj voltazi pri loadu nego kad stavim veci napon u idleu s manjim LLC-om, onda je u full loadu potrebna visa voltaza koju proc stvarno dobiva nakon vdroopa.
|
se isplati uzet ovo? ako da, narucujem odmah :P ,
http://www.njuskalo.hr/procesori/amd...oglas-23722159 |
|
Citiraj:
EDIT: Ok, kužim da ima boljih modela matične, ali to nije pitanje. Na oglasu je taj i taj kombo za 1400 kn. Da li ima kaj pametnije za 1400 na njušci/dućanu? Mislim da nema, i zato velim neka uzme. I nek se ne briga za hladnjake na VRM-ovima, ionako se neće naclockati na toj ploči i tom procu. Ako su majstori u Asusu odlučili izbaciti hladnjake, znač da ploča može raditi bez njih. Ionako ima garanciju. Za 3 godine (kad istekne) će si nešto pametnije i bolje kupiti :) |
Za 600kn može imati mbo sa 4 utora za ram i vrm coolerom - as rock b350m pro4...
|
nista, onda odustajem od ryzena... idem na g4560 plocu i 16gb za 1600 kn, pa kasnije upgrade proca, kad bude vrijeme
|
|
A u pičku. To te ja pitam. :D
Prvo R5 1400 pa to. Kače R5 1600 :D |
Citiraj:
Ne kužim odakle se ova cijena pojavljuje, svi drugi kad se na nabava.netu poklikaju izbace drugačiju cijenu nego što je na nabavi. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Druže pa prema netu ih ima |
Citiraj:
https://www.nabava.net/search.php?q=ryzen+1700 Klikni Futuru i ekupi, vidjet ćeš da imaju drugačije cijene nego što su na nabava.netu. Ne bih htio da ispadne da je netko imao zajeb u cjeniku. |
Pa to je to. Eto ti u linku i u drugim shopovima za malo više (2100+). Do prije par sati je u uziju bio daleko najjeftiniji za 2300kn, u drugim shopovima po 2 i pol soma i nadalje
|
Citiraj:
https://www.ekupi.hr/AMD-CPU-Desktop...m_medium=click 2.73581 Kn |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23. |