PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

panoramix 05.08.2012. 18:27

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2211689)
Da pohvalim organov ručak. Bilo je fenomenalno. :zdero:

Ovako je to izgledalo na roštilju, a ovako na tanjuru.

I pošto je organ danas posebno dobre volje, valjda radi onih silnih piva kaj sam mu kupila jučer, danas je dozvolio veću potrošnju struje, pa sam tako uz kruh napravila i muffine. Jedni su čokoladni s komadićem bijele čokolade u sredini, a drugi su s kupinama.

I jedna slika posebno za syssa :D

Stvarno lijepo izgleda a sigurno je još bolje na okusu. No, zakaj se sirota moraš trošiti kad smrad čuva u buksi pravo pivo i navodno da je stavil dve otrovne kače na gajbu da ne bi neko ukral po noći...:D
Kak su paprike i paradajzi ? Jel se kaj "ljutite" ?

syss 05.08.2012. 20:12

ejmi na moru sam, imam multipraktik sa sobom i svo vrijeme svijeta... be prepared, be very prepared :D :D

MAGARAC 05.08.2012. 20:20

Ja sam danas bio Kod Srbina i bilo je predobro. 5,6 vrsti mesine sa rostilja na jednu velku platu i udri. Ladice sa kajmakom za predjelo, naravno.. Od priloga samo luk i Pan Radler. Prava stvar za + 35 stupnjeva..

RAUL 05.08.2012. 21:40

Citiraj:

Autor MORH (Post 2211672)
dok mu dajes jednom rukom cokoladicu drugom rukom mu po vratu prodjes nozem :)ja ju ostavim na stolu i zajedno na sank :) (celavi popizdi jer uvijek kasnim natrag na brod):)

Kakva cokoladica, staru jabuku, ludi su za jabukom kada je ova susa.A ovo sa nozem se zove humani odstrel:lol2:Danas je celavi izgleda vratio prazne padele na motor/vessel :fiju:barem su ti tako rekli moji dousnici koji su ih vidjeli kod Radeta.Inace cijene kod Radeta su i dalje popularne, 6 krznenih zivotinjica za 0,3dcl i 10 za 0,5 dcl tocenog:beer:

Buduci da pomorska tradicija kaze da je nedjeljom za objed rostilj, mi smo se danas po dobrom obicaju drzali te tradicije:goood:
http://www.pohrani.com/t/R/Vg/1oXFHu...-05-141139.jpg

http://www.pohrani.com/f/3m/yM/15IcX...-05-141830.jpg

Roberto 05.08.2012. 21:43

Berba službeno počela :)
I proizvodnja :D

Pohrani.com
Pohrani.com

Jelc 05.08.2012. 21:46

Melješ, sušiš ili delaš umak?

Roberto 05.08.2012. 21:53

Sve :D

Suši se jedno dvadesetak Purrira na tavanu, a bit će ih još. Većinu za sušenje budem sušil pred kraj sezone, u devetom mjesecu, ove prve uglavnom trpam u umake i sl. a dio budem i smrznul za crne dane :D

Ovo u flašama su Jalapeno žele i dva ljuta koncentratata za ćušpajze, umake, salse i slično, pa malo kiselljenih feferona i jalapenosa.

Danas sam još napravil još dva sosa (ala tabasco, ali jači).
Bez obzira na užasne sparine većina paprika je dobro, daju plodove i cvjetaju dalje, tako da bude još toga, svaki tjedan se skupi lijepa hrpica.

Jelc 05.08.2012. 22:11

Meni javila punica da je ono kaj nije tuča potukla zrelo pa sad žicam okolo recepte za umake:D

Prah ne trošim puno, više sušeno a umake još nisam radio.
Imam one klasične mađarice i one nekakve kanadske kaj nam je matori dal+obične domaće.

Ammy 05.08.2012. 22:36

syss čekam strpljivo :D

roberto :care:

Roberto 06.08.2012. 00:53

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2211845)
Meni javila punica da je ono kaj nije tuča potukla zrelo pa sad žicam okolo recepte za umake:D

Pa to bar nije problem, ja obično iskoristim kaj nađem u friđu, što se kombinacija tiče možeš se slobodno raspojasati :D

Danas sam napravil ovu kombinaciju:

6 purrira papričica (može bilo koje ljute)
1/4 srednje velkog manga
1 mali luk srebrenac
prstohvat šećera i soli,
2 žlice octa (vinski/alkoholni/jabučni - kakav više voliš)
1 ćlica soka od limete

Nasjeckane papričice, avokado i luk smiksaš u blenderu, dodaš ostalo, dobro promiješaš i staviš u staklenku pasteriziranu u pećnici.

Jedino moraš odmah nakon miksanja dodati ocat jer inače mango posmeđi. Mada uglavnom preporučuju prokuhavanje, ovakav umak netrebaš prokuhavati, ocat, šećer i sol ga konzerviraju i čuvaju od propadanja. Kod mene takve stvari ne dožive starost, sve brzo ode :D

Evo dva zgodna linka za početak:
http://thehotpepper.com/topic/29501-...hot-sauce-101/
http://www.pepperfool.com/recipe_home.html

panoramix 06.08.2012. 07:13

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2211845)

Prah ne trošim puno, više sušeno a umake još nisam radio.
Imam one klasične mađarice i one nekakve kanadske kaj nam je matori dal+obične domaće.

Ja radim ovako : na 10 ljutih ide 4-5 režnjeva češnjaka i dodajem ketchupa do željene gustoće. Ništa soli, nišza pasteriziranja. češnjak je prirodni antibiotik pa se moj zadnji umak kojeg svakodnevno koristim, drži u frižideru flašici još od ožujka.
Vjerojatno bi za čuvanje u špajzi ipak trebalo pasterizirati.

Codiac 06.08.2012. 09:02

nego da ja uletim ko padobranac kad ce zderonje :D

Ammy 06.08.2012. 09:06

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2211732)
Stvarno lijepo izgleda a sigurno je još bolje na okusu. No, zakaj se sirota moraš trošiti kad smrad čuva u buksi pravo pivo i navodno da je stavil dve otrovne kače na gajbu da ne bi neko ukral po noći...:D
Kak su paprike i paradajzi ? Jel se kaj "ljutite" ?

Super je sve. Za vikend smo ukuhali 11 kg paradajza, a paprika dozrijeva polako :)

Jelc 06.08.2012. 09:29

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2211896)
Pa to bar nije problem, ja obično iskoristim kaj nađem u friđu, što se kombinacija tiče možeš se slobodno raspojasati :D

Ma meni treba dva-tri bazična recepta...ništa fensi:)

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2211924)
Ja radim ovako : na 10 ljutih ide 4-5 režnjeva češnjaka i dodajem ketchupa do željene gustoće. Ništa soli, nišza pasteriziranja. češnjak je prirodni antibiotik pa se moj zadnji umak kojeg svakodnevno koristim, drži u frižideru flašici još od ožujka.
Vjerojatno bi za čuvanje u špajzi ipak trebalo pasterizirati.

To sam već zapisal kad smo razgovarali neki dan:D

Citiraj:

Autor Codiac (Post 2211970)
nego da ja uletim ko padobranac kad ce zderonje :D

Ne znam baš ovaj mjesec, svi su se razbežali po moru...

riceburner 06.08.2012. 09:37

bakina je zaprta skup s faxom :D

Roberto 06.08.2012. 10:06

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2211982)
Ma meni treba dva-tri bazična recepta...ništa fensi:)

Sastojak 1 - ljute papričice
Sastojak 2 (svi ili po želji) - sočna slatka paprika, luk, češnjak, paradajz, mrkva
Sastojak 3 (neobavezno) - komadić nekog voća zbog šećera i kiseline (mango, šljive, jabuke, višnje, sok od naranče, limuna, limete, može i meda...)

Smiksaš sve skupa, dodaš po želji soli i šećera, pa octa, promiješaš dobro i to je to :)

Varijacija i omjera ko u priči, igraš se kako god ti paše :)

Ja sam sad počeo eksperimentirati i na drugi način - popržio sam češnjak i mrkvu na ulju, i zgrilao paradajze u rerni i takve ih onda smiksao s ostatkom povrća. Sasvim drugi ukus se dobi, otprilike je to ono što meksikanci zovu salsa ranchera.

listerstorm 06.08.2012. 12:12

Kod nas je već od 11.30 35 C. Za par sati 39 C.

Nema šanse da se pali pećnica tako da najvjerojatnije bude nešto iz obližnje konobe. :D

Jelc 06.08.2012. 14:25

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2212007)
Sastojak 1 - ljute papričice
Sastojak 2 (svi ili po želji) - sočna slatka paprika, luk, češnjak, paradajz, mrkva
Sastojak 3 (neobavezno) - komadić nekog voća zbog šećera i kiseline (mango, šljive, jabuke, višnje, sok od naranče, limuna, limete, može i meda...)

Smiksaš sve skupa, dodaš po želji soli i šećera, pa octa, promiješaš dobro i to je to :)

Varijacija i omjera ko u priči, igraš se kako god ti paše :)

Ja sam sad počeo eksperimentirati i na drugi način - popržio sam češnjak i mrkvu na ulju, i zgrilao paradajze u rerni i takve ih onda smiksao s ostatkom povrća. Sasvim drugi ukus se dobi, otprilike je to ono što meksikanci zovu salsa ranchera.

Ja sam mislil nekaj posušit a ostatak u umake ili čak i nekakav sos/preljev napravit...za umake sad više manje znam ali za sos/preljev još gruntam:)

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2212078)
Kod nas je već od 11.30 35 C. Za par sati 39 C.

Nema šanse da se pali pećnica tako da najvjerojatnije bude nešto iz obližnje konobe. :D

Zato treba imat Šemsu, držiš je vani u hladu i bog te veseli...

Pohrani.com

listerstorm 06.08.2012. 17:23

Šteta da ne mogu u stanu jer su prijašnji vlasnici zatvorili balkon da dobiju veću dnevnu sobu :D (a i meni se ne da vraćat jer sam naviko na veliku dnevnu).

Al dobra Šemsa a i cijena nije to much. :)

Jelc 06.08.2012. 23:23

Upalio šparet i kuham si kuruzu za večeru:p

Amdejac 07.08.2012. 22:03

Upravo pečem 4 šnicle od svinjske vratine uvaljane u brašno.

@Panorama
Paprike su se počele crvenit.

@Jelc
Na onoj gredici od 2,5 kvadratnih metara nabrao sam već 19 kg krastavaca za kiseljenje.

riceburner 07.08.2012. 22:55

evo moje socijale, bez gnoja i bez černobilske radijacije kao kod suseda prek krapine...

Pohrani.com

Jelc 08.08.2012. 14:26

Gore je tuča fajn potukla papričice a suša je grozna, sunce kuri sve živo.
Svku noć se zaljeva ali svejedno moraš pazit da ti noga ne upadne u rupčagu:)

Al ajd, ostalo je nešto...

Pobral sam par komada pa budem probal napravit malo umaka

Hamm 08.08.2012. 20:31

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2211835)
Berba službeno počela :)
I proizvodnja :D

Meni je boleština pobila sve. :) Imam manje uroda nego jelc. :(

Roberto 08.08.2012. 22:53

Bas me danas zvao stari i veli da su paradajzi doslovce peceni na suncu. Odurna susa, nema kapi vode u cijelom kraju. Urod paradajza bude oko 60% manji, mahune i grah su skroz propali.

Paprike su manje vise ok, njima ne treba puno vode. One najljuce sorte tek pocinju zrelit. Za sad tri jolokie i jedan trinidad scorpion kojeg jos uvijek mjerim na stolu i ne usudim ga se probat :D

Jelc 08.08.2012. 23:00

Kod nas je prerano počelo kurit, čim sam presadio flance ljutih skoro ih je skurilo skroz, užas:suicide:

Paske 09.08.2012. 04:33

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2211982)
Ne znam baš ovaj mjesec, svi su se razbežali po moru...

Javi mi na PM kad će biti.

Nije me bilo, ima par godina, pa da malko vidim stare konje dali su živi i zdravi :lol2:

flare 10.08.2012. 09:51

:chears:zdravo Paskee :) welcome back :)

Ja imam chili papričice na balkonu u teglama i čini mi se da će biti ok. Počele su crveniti jedino kaj su jako male. No to je možda takva sorta :)

Enivej, jučer domaća pizza i dinja :care: za desert.

Danas za gablec - ostaci pizze + salata od paradajza i paprike s bučinim uljem :zdero:

Roberto 10.08.2012. 10:28

Citiraj:

Autor flare (Post 2214381)

Ja imam chili papričice na balkonu u teglama i čini mi se da će biti ok. Počele su crveniti jedino kaj su jako male. No to je možda takva sorta :)

Barem kod papričica nije bitna veličina, nego ljutina i okus :D

Kad smo kod toga danas mi buraz iz zagorja vozi novu rundu otrova :)
Veli da je bilo još zrelih ljutih paprika, a ima i desetak zrelih ljubičastih tomatilla :)
Već sam probao jednog, zanimljiv slatko gorki okus, nije recimo nešto posebno fin za jesti solo sirovo ili u salati, ali savršen je za salse i umake :)

Ammy 10.08.2012. 10:40

I mi jučer za večeru imali pizzu, a za desert sladoled.

Danas za gablec imam isto pizzu, samo onu preklopljenu s kiselim krastavcima, majonezom, šunkom, sirom, kečapom, a uz to krastavci vulgaris :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:47.