![]() |
Citiraj:
Kak su paprike i paradajzi ? Jel se kaj "ljutite" ? |
ejmi na moru sam, imam multipraktik sa sobom i svo vrijeme svijeta... be prepared, be very prepared :D :D
|
Ja sam danas bio Kod Srbina i bilo je predobro. 5,6 vrsti mesine sa rostilja na jednu velku platu i udri. Ladice sa kajmakom za predjelo, naravno.. Od priloga samo luk i Pan Radler. Prava stvar za + 35 stupnjeva..
|
Citiraj:
Buduci da pomorska tradicija kaze da je nedjeljom za objed rostilj, mi smo se danas po dobrom obicaju drzali te tradicije:goood: http://www.pohrani.com/t/R/Vg/1oXFHu...-05-141139.jpg http://www.pohrani.com/f/3m/yM/15IcX...-05-141830.jpg |
|
Melješ, sušiš ili delaš umak?
|
Sve :D
Suši se jedno dvadesetak Purrira na tavanu, a bit će ih još. Većinu za sušenje budem sušil pred kraj sezone, u devetom mjesecu, ove prve uglavnom trpam u umake i sl. a dio budem i smrznul za crne dane :D Ovo u flašama su Jalapeno žele i dva ljuta koncentratata za ćušpajze, umake, salse i slično, pa malo kiselljenih feferona i jalapenosa. Danas sam još napravil još dva sosa (ala tabasco, ali jači). Bez obzira na užasne sparine većina paprika je dobro, daju plodove i cvjetaju dalje, tako da bude još toga, svaki tjedan se skupi lijepa hrpica. |
Meni javila punica da je ono kaj nije tuča potukla zrelo pa sad žicam okolo recepte za umake:D
Prah ne trošim puno, više sušeno a umake još nisam radio. Imam one klasične mađarice i one nekakve kanadske kaj nam je matori dal+obične domaće. |
syss čekam strpljivo :D
roberto :care: |
Citiraj:
Danas sam napravil ovu kombinaciju: 6 purrira papričica (može bilo koje ljute) 1/4 srednje velkog manga 1 mali luk srebrenac prstohvat šećera i soli, 2 žlice octa (vinski/alkoholni/jabučni - kakav više voliš) 1 ćlica soka od limete Nasjeckane papričice, avokado i luk smiksaš u blenderu, dodaš ostalo, dobro promiješaš i staviš u staklenku pasteriziranu u pećnici. Jedino moraš odmah nakon miksanja dodati ocat jer inače mango posmeđi. Mada uglavnom preporučuju prokuhavanje, ovakav umak netrebaš prokuhavati, ocat, šećer i sol ga konzerviraju i čuvaju od propadanja. Kod mene takve stvari ne dožive starost, sve brzo ode :D Evo dva zgodna linka za početak: http://thehotpepper.com/topic/29501-...hot-sauce-101/ http://www.pepperfool.com/recipe_home.html |
Citiraj:
Vjerojatno bi za čuvanje u špajzi ipak trebalo pasterizirati. |
nego da ja uletim ko padobranac kad ce zderonje :D
|
Citiraj:
Super je sve. Za vikend smo ukuhali 11 kg paradajza, a paprika dozrijeva polako :) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
bakina je zaprta skup s faxom :D
|
Citiraj:
Sastojak 2 (svi ili po želji) - sočna slatka paprika, luk, češnjak, paradajz, mrkva Sastojak 3 (neobavezno) - komadić nekog voća zbog šećera i kiseline (mango, šljive, jabuke, višnje, sok od naranče, limuna, limete, može i meda...) Smiksaš sve skupa, dodaš po želji soli i šećera, pa octa, promiješaš dobro i to je to :) Varijacija i omjera ko u priči, igraš se kako god ti paše :) Ja sam sad počeo eksperimentirati i na drugi način - popržio sam češnjak i mrkvu na ulju, i zgrilao paradajze u rerni i takve ih onda smiksao s ostatkom povrća. Sasvim drugi ukus se dobi, otprilike je to ono što meksikanci zovu salsa ranchera. |
Kod nas je već od 11.30 35 C. Za par sati 39 C.
Nema šanse da se pali pećnica tako da najvjerojatnije bude nešto iz obližnje konobe. :D |
Šteta da ne mogu u stanu jer su prijašnji vlasnici zatvorili balkon da dobiju veću dnevnu sobu :D (a i meni se ne da vraćat jer sam naviko na veliku dnevnu).
Al dobra Šemsa a i cijena nije to much. :) |
Upalio šparet i kuham si kuruzu za večeru:p
|
Upravo pečem 4 šnicle od svinjske vratine uvaljane u brašno.
@Panorama Paprike su se počele crvenit. @Jelc Na onoj gredici od 2,5 kvadratnih metara nabrao sam već 19 kg krastavaca za kiseljenje. |
|
|
Citiraj:
|
Bas me danas zvao stari i veli da su paradajzi doslovce peceni na suncu. Odurna susa, nema kapi vode u cijelom kraju. Urod paradajza bude oko 60% manji, mahune i grah su skroz propali.
Paprike su manje vise ok, njima ne treba puno vode. One najljuce sorte tek pocinju zrelit. Za sad tri jolokie i jedan trinidad scorpion kojeg jos uvijek mjerim na stolu i ne usudim ga se probat :D |
Kod nas je prerano počelo kurit, čim sam presadio flance ljutih skoro ih je skurilo skroz, užas:suicide:
|
Citiraj:
Nije me bilo, ima par godina, pa da malko vidim stare konje dali su živi i zdravi :lol2: |
:chears:zdravo Paskee :) welcome back :)
Ja imam chili papričice na balkonu u teglama i čini mi se da će biti ok. Počele su crveniti jedino kaj su jako male. No to je možda takva sorta :) Enivej, jučer domaća pizza i dinja :care: za desert. Danas za gablec - ostaci pizze + salata od paradajza i paprike s bučinim uljem :zdero: |
Citiraj:
Kad smo kod toga danas mi buraz iz zagorja vozi novu rundu otrova :) Veli da je bilo još zrelih ljutih paprika, a ima i desetak zrelih ljubičastih tomatilla :) Već sam probao jednog, zanimljiv slatko gorki okus, nije recimo nešto posebno fin za jesti solo sirovo ili u salati, ali savršen je za salse i umake :) |
I mi jučer za večeru imali pizzu, a za desert sladoled.
Danas za gablec imam isto pizzu, samo onu preklopljenu s kiselim krastavcima, majonezom, šunkom, sirom, kečapom, a uz to krastavci vulgaris :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:47. |