PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

panoramix 16.01.2016. 06:22

@ Syss : kad već ideš delat tzv. juhu dva hrpta užicaj kod mesarice koju juneću kost pa ubaci pride. Drastično mijenja okus juhe na bolje.
Na kraju dodaj angels touch muškatnog oraščića i to je to.

looky4mb 16.01.2016. 07:42

jučer navečer oko 9 nigdi niš toplo po pekarama, a ostalo s nogu niš ispod quotera(glava/4=25) i ondak city burger ispred branimir centra: vrela pizzzacut.mješana=cenera > zakon; tjesta jedva ima pizza teška i debela -sira fest i vleče na gorgonzolu :zdero2:

syss 16.01.2016. 17:53

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2879200)
@ Syss : kad već ideš delat tzv. juhu dva hrpta užicaj kod mesarice koju juneću kost pa ubaci pride. Drastično mijenja okus juhe na bolje.
Na kraju dodaj angels touch muškatnog oraščića i to je to.

hm... ja sam do sada bio pobornik pojačanja pileće juhe sa purećim vratom, makar sam radio već piletina-kravetina mixove.

muškatni moram priznat da nisam nikada probao u juhi, ali hell... #YOLO :D

edit: u lokalnom opg dućanu sa domaćim kokicama akcija 5kn/kg hrbata, domaća tarana 7kn vrećica i domaći obilati i maestralno složeni grincajg 8kn... 20kn za jedno 4-5l vrhunske juhe + globanje hrbata u slobodno vrijeme.

da imam fejs otišao bi na podravku i napisao: jebite se :D

Roberto 17.01.2016. 08:29

Nema mi bolje juhe od juneće s komadom kosti.
Idealna kombinacija mi je šnita (ili više naravno ) juneće natkoljenica s kosti plus obrubi od ramsteka ili potrbušina. Naravno, ide i brdo povrća.

Muškatni nisam nikad zafitiljil u juhu, ali mogel bi probati, thanks panorama ;)

panoramix 17.01.2016. 12:16

Ha, koliko god izgleda da su juhe banalni kulinarski produkt, treba im se ozbiljno posvetiti eda bi dobili fini rezultat.

U pravilu kuham kombiniranu juhu hrbat, želudac i dve nogice od piceka + dobra zglobna juneća kost.

Sve sastojke obavezno u hladnu vodu. Od začina u startu ide sol, korijen peršina, mrkva, dobar komad ljuske od luka, korijen celera i obavezno par listova ljupčaca ( začin vegeta kako ga narod zove )

Kad je sve gotovo mesnu opremu izvadim na tanjur, zakuham domaćim rezancima i na kraju prije posluživanja ide muškatni oraščić i sitno sjeckani peršinov list.

Može se staviti i korabica al' je svi baš ne vole....

syss 17.01.2016. 12:20

ma ja uvijek radim juneću rebro-dva, kost i komad ramsteka ubaciti nutra, ali otkad mi se naselio ovaj opg prek puta kuće i prodaju hrbte za par kuna, a dućan iza ima takvu bombu od grincajga sad sam se switchao malo na pileću koja je baš prava onak muška za zimu.

jučer 2.5kg vratine u komadu i jedno 1.5kg krumpira na 150c pod folijom 4h (krumpiri 2.5h) i još jedno 45min na 190c da sve ispari... micao sam sa špahtlom iz protvana i samo je komad kosti ostao zaljepljen za protvan :D

pac za vratinu ulje, sol, papar i timjan... u te ostatke dodao još svega toga + sitno rezani svježi ružmarin iz vrta ko pac za krumpir:

DSC 0573

Ammy 17.01.2016. 20:33

Danas smo imali za ručak juhu minestrone od knorra :) , pureći zagrebački, pohani karfiol/šenon, zelena salata i umak od vrhnja

http://s29.postimg.org/kavzqc92b/DSC_1035.jpg

A jučer smo se za večeru sladili fritulama :D

http://s17.postimg.org/ez5tsqucr/DSC_1034.jpg

dav87gr 17.01.2016. 22:52

O, majko mila, prema Bistri, Knorr !!!!

buljo 17.01.2016. 22:56

Citiraj:

Autor syss (Post 2879198)
ček, ček... dao si 90kn za 2 x pohano pile sendviča? :D

Nema nitko ni lovčaku osim podravke, nit išta slično :p

Ja sam uzeo to, šogi čiz (s tim da unutra ima hrpa svega i podosta je velik), 2 kole, 2 pomfrija. 90 kn.

Ammy 18.01.2016. 08:38

Citiraj:

Autor dav87gr (Post 2879851)
O, majko mila, prema Bistri, Knorr !!!!

Kaj fali Knorru i Bistri :p pa neću valjda jest Podravku :D

dav87gr 18.01.2016. 15:09

Tema je zamrla, a šta nije. Čitam vas od prvih dana, ali od kada i onaj syss, koji se zbilja trudi, krene prema instant juhama, gotovo je. Ova tamo, gospođa, nemre niti po danu, a niti po noći zići vun, po nekaj za normalnu juhicu (ak već svoje nema). Si su narodni običaji hmrli?
A ja se niti ne usudim savjetovati išta, mislim si, još sam mlad, na forumu, naravno,ne otvoriti temu "sir i vrhnje", iako sam radi toga spreman i biti baniran.
A penzija samo što nije.
Samo za Ammy, ostali ne smiju čitati.
Kada sam imao krize i nisam mogao jesti, pogledado sam pokoji tvoj post, još rađe i slike, pomaže.

Roberto 18.01.2016. 15:23

Pa evo onda, da malo živnete :D

http://s1.postimg.org/v6pkugsuz/DSC_0038.jpg

Disclaimer: Ne jedem knorr i podravka juhe, priznam samo domaću :D

syss 18.01.2016. 15:43

ja sam samo rantao o podravci :D

Alph4Dawg 18.01.2016. 15:45

Ma, sisa svaku temu pokvari! :D

Ammy 18.01.2016. 20:55

Citiraj:

Autor dav87gr (Post 2880095)
Tema je zamrla, a šta nije. Čitam vas od prvih dana, ali od kada i onaj syss, koji se zbilja trudi, krene prema instant juhama, gotovo je. Ova tamo, gospođa, nemre niti po danu, a niti po noći zići vun, po nekaj za normalnu juhicu (ak već svoje nema). Si su narodni običaji hmrli?
A ja se niti ne usudim savjetovati išta, mislim si, još sam mlad, na forumu, naravno,ne otvoriti temu "sir i vrhnje", iako sam radi toga spreman i biti baniran.
A penzija samo što nije.
Samo za Ammy, ostali ne smiju čitati.
Kada sam imao krize i nisam mogao jesti, pogledado sam pokoji tvoj post, još rađe i slike, pomaže.

Rijetko jedem juhe iz vrečice, ova je ostala iz vremena kada smo imali gripu, pa da se ne baci :)

Hvala ti ;)

Nego, kupila sam nekoliko puter tikvi :D Mislila sam jednu za kolač iskoristit, a kaj s ostalima? Juha :D ili imate kakav drugi prijedlog. Navodno je fina kada se izreže ko pomfri i ispeče u pečnici. Prijedlozi su dobro došli.

syss 18.01.2016. 21:00

pol strane svi komentiraju juhu u vrećici, a nitko ne komentira komad mesa koji se pekao skoro cijelo radno vrijeme... tako da nije sve u mojim postovima, nego u selektivnom i kritičkom pristupu istima ako smijem primjetiti dav87gr ;)

@alfa_pas... to je istina :D

fran123456 18.01.2016. 21:03

Zna li netko mesnicu / ducan / dilera gdje se prodaje dobar spek do 60kn/kg?

Roberto 18.01.2016. 21:11

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2880228)

Nego, kupila sam nekoliko puter tikvi :D Mislila sam jednu za kolač iskoristit, a kaj s ostalima? Juha :D ili imate kakav drugi prijedlog. Navodno je fina kada se izreže ko pomfri i ispeče u pečnici. Prijedlozi su dobro došli.

http://prekratakdan.blogspot.hr/2015...i-jabukom.html

Apsolutno savršentvo okusa, ja sam malo pojednostavio i prilagodio:
- tikva i kisela zelena jabuka su must
- prepržio špek na maslacu, pas dodao sitno sjeckanog luka, a jabuke i tikvu, maslinovog ulja, malo finog vinčeka, ubaciti kuhanu rižu, promiješati i naribati na to friško parmezana, ništa drugo ne treba :)

Negdje sam vidio origigi recept u kojem ide kruška umjesto zelene jabuke, ali me nije impresionirao. Ovo ide s misiračom ili putericom.
Jeo ove jeseni 5-6 puta, i neki dan kupio butternut, hvala ti, sad si me podsjetila, budem to delal opet :)

Ammy 18.01.2016. 21:14

@Roberto hvala.

@syss, super ti je krumpir :p

syss 18.01.2016. 21:20

Citiraj:

Autor fran123456 (Post 2880234)
Zna li netko mesnicu / ducan / dilera gdje se prodaje dobar spek do 60kn/kg?

to domaće ne buš našao iskreno za te pare.

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2880238)
http://prekratakdan.blogspot.hr/2015...i-jabukom.html

Apsolutno savršentvo okusa, ja sam malo pojednostavio i prilagodio:
- tikva i kisela zelena jabuka su must
- prepržio špek na maslacu, pas dodao sitno sjeckanog luka, a jabuke i tikvu, maslinovog ulja, malo finog vinčeka, ubaciti kuhanu rižu, promiješati i naribati na to friško parmezana, ništa drugo ne treba :)

Negdje sam vidio origigi recept u kojem ide kruška umjesto zelene jabuke, ali me nije impresionirao. Ovo ide s misiračom ili putericom.
Jeo ove jeseni 5-6 puta, i neki dan kupio butternut, hvala ti, sad si me podsjetila, budem to delal opet :)

misirka iliti misirača iliti (po mom dedi) govnarka :D ... danas sam je jeo, ma nema mi do te bundeve.

to znaš da se u određenim dijelovima slavonije "natrajba", pomiješa sa malo šećera i cimeta i na kraju na tu kašu stavi žlica-dve šlaga.

to je delicija deluxe ;)

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2880241)
@Roberto hvala.

@syss, super ti je krumpir :p

:P :P :P :D

Ammy 18.01.2016. 21:27

Mislila sam napravit chessecake, pa usrećit goste za vikend :D

A ta je neka buća je slatkasta? Nisam nikad nju jela pa nemam pojima kaj očekivat

syss 18.01.2016. 21:35

očekuj vrhunstvo buče :D

probaj svakako i naginji ka slatkim kombinacijama ;)

WraGG 18.01.2016. 21:38

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2880238)
pas dodao sitno sjeckanog luka

Oprosti sto upadam, ali me zanima da li je pas sam sjeckao luk ili ga je samo dodao? Ako zna sjeckati, zainteresiran sam da ga kupim. :D

Roberto 18.01.2016. 21:48

Citiraj:

Autor WraGG (Post 2880261)
Oprosti sto upadam, ali me zanima da li je pas sam sjeckao luk ili ga je samo dodao? Ako zna sjeckati, zainteresiran sam da ga kupim. :D

Nije na prodaju, kao ni t9 na adaptxt :D

Roberto 18.01.2016. 21:54

Citiraj:

Autor syss (Post 2880244)
misirka iliti misirača iliti (po mom dedi) govnarka :D ... danas sam je jeo, ma nema mi do te bundeve.

to znaš da se u određenim dijelovima slavonije "natrajba", pomiješa sa malo šećera i cimeta i na kraju na tu kašu stavi žlica-dve šlaga.

:P :P :P :D

Je. Vrhunska bundeva. :)
Znam za to slatko ali nisam jos probao. Ovaj rizoto mi je vrh.

I juha od misirače. Ali samo misirača , malo soli papira i ulja. I mrvu vode ili vrhnja da ublaži intenzivni okus.

syss 18.01.2016. 21:59

sine moj :D ovo ti je isključivo maltene desert u mojim krajevima... obavezno probaj ;)

evo ti iz prve ruke recept moje prabake koja je bila seoska kuharica za svako veće okupljanje.

tradicionalno, a naše :D

Roberto 18.01.2016. 22:01

Ajde super, probat će se kad opet nabavim misiraču :D

Zapravo, sačuvao sam sjemenke, bit će domace za pol godine :D

syss 18.01.2016. 22:05

mislim priča ti netko tko ne jede slatko uopće... ovo je stvarno elementaran recept za dotičnu :D

pošaljem još ultimativni recept za pogaču i pole za ova zimska dane u kojima stavimo par komada špeka na krumpir i jedemo pogaču :D

Ammy 18.01.2016. 22:05

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2880276)
Ajde super, probat će se kad opet nabavim misiraču :D

Zapravo, sačuvao sam sjemenke, bit će domace za pol godine :D

Bilježim se za jednu domaću :D

Roberto 18.01.2016. 22:28

Citiraj:

Autor syss (Post 2880278)
mislim priča ti netko tko ne jede slatko uopće... ovo je stvarno elementaran recept za dotičnu :D

pošaljem još ultimativni recept za pogaču i pole za ova zimska dane u kojima stavimo par komada špeka na krumpir i jedemo pogaču :D

Brzo tražit recept, pogače su zakon :)

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2880279)
Bilježim se za jednu domaću :D

Može, dapače :)

panoramix 19.01.2016. 06:21

Već opjevanu buču najbolje je ispeći u kori izrezanu na frtalje ili polovine na backpapiru u pećnici dok lagano ne posmeđi na prerezu. Tako će sačuvati bogatstvo arome.
Poslije s njom radiš čuda no, za neke kombinacije i za moj ukus ima previše slatkoće pa se čovjek lako zaigra s dodavanjem soli.

syss 19.01.2016. 09:44

true dat... tak se i radi po našoj recepturi.

adaksinjo 19.01.2016. 09:45

@syss - pitao si me jednom za onaj moj nož, evo detaljnije u članku.

http://dobrahrana.jutarnji.hr/covjek...mpaign=rss_box

Tomek85 19.01.2016. 11:04

Da pitam ak je ko probao,jel se treba puno oznojit da se mazne tripl-dabl zloburger naspram običnog?
Već zadnjih par puta prije odlaska u mekpers velim budem pa kud puklo,al kad dođem velim sam sebi da nije potrebno baš toliko žderačit :D

syss 19.01.2016. 13:28

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 2880406)
@syss - pitao si me jednom za onaj moj nož, evo detaljnije u članku.

http://dobrahrana.jutarnji.hr/covjek...mpaign=rss_box

ne bi vjerovao koja koincidencija se desila sa tim nožem :D

prošli čet - kolega kaže da kupuje nož, tu večer se ja sjetim dotičnog karla i šaljem mu poruku da prouči to prije naručivanja izvana
prošli pet - euforija oko noževa, još jedan kolega kupuje, svi gledamo videje, nagađamo cijene (uključujući i tvoj post prije godinu dana ako se ne varam) i nakon svega toga izlazi članak koji si linkao i kojeg svi čitamo i kolega se javlja te dobiva odgovor sa cijenom
danas - ti se javljaš sa ovim postom :D :D :D

Citiraj:

Autor Tomek85 (Post 2880444)
Da pitam ak je ko probao,jel se treba puno oznojit da se mazne tripl-dabl zloburger naspram običnog?
Već zadnjih par puta prije odlaska u mekpers velim budem pa kud puklo,al kad dođem velim sam sebi da nije potrebno baš toliko žderačit :D

potrebno je.

- syss

:D

Juice 19.01.2016. 14:11

@syss - posto su mu nozevi?

Roberto 19.01.2016. 14:59

Santoku je bio cca 500,00 kn kad sam se raspitivao prije godinu dvije. Siumnjam da im aznačajno jeftinijih noževa. Kome je to bitno, mislim da vrijedi.

Brutalno dobre noževe radi :)

Daddy 19.01.2016. 15:07

22cm chef nož imena gyto22, troslojni a u sredini tzv. plavi čelik, 950 kuna.

Vrijeme čekanja na izradu, mjesec do dva.

fran123456 19.01.2016. 17:09

Citiraj:

Autor syss (Post 2880244)
to domaće ne buš našao iskreno za te pare.

Koliko se krece cijena po kg, kod dobrog dilera, ako uzimam cijelu tablu?

syss 19.01.2016. 19:42

šta ja znam, pa nisam ja mesnica :D

samo znam da za 60kn nemreš kupit s-budget špek.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:26.