PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

syss 24.05.2012. 22:59

evo kako od svakodnevnog jela napraviti gozbu... njegovo veličanstvo - saft i tijesto :)

uglavnom ideja vodilja je kuhanje s ljubavlju na laganoj vatri i to jako dugo. vjerujte mi rađe ćete podgrijavati idući tjedan ovako nešto na peći/mikrovalnoj nego jest direktno sa "ringa" sa glupim sastojcima.

ja ću ga nazvati "sisov na prvu" saft jerbo čim odeš u dućanu na povrće i vidiš nešto što bi ti se svidjelo na prvu - to zemeš :)

malo su me zayebali u mercatoru jerbo im je krepala mesoreznica pa sam uzeo vulgaris 35/35/15 mješavinu, a inače za saft po meni je pravi omjer 70/30 junetina/svinjetina bez 15% loja.

daklem postupak je uvijek isti samo se sastojci mijenjaju i dodaju:

http://www.pohrani.com/t/3m/VM/H0iMGJH/p1050164.jpg
- desna posuda sjeckani mladi i jubičasti luk, naribani celer i mrkva... lijeva posuda šampinjoni i tikvica isto tako naribani ali zbog svoje lagane prirode idu kasnije

http://www.pohrani.com/t/1C/T/1v9StdSe/p1050166.jpg
- na vruće (ne kipuće) ulje baciti prvu posudu povrća... konstatno miješati i dodavati malo po malo pasiranog paradajza i eventualno vode da ne zagori (to je jedina voda u priči), naravno staviti soli kako bi povrće opustilo i kuhalo se u vlastitom soku kojim bi trebala dominirati mrkva zbog slatkoće

http://www.pohrani.com/t/22/RW/3i3HHpMq/p1050167.jpg
- kad to sve povene dolijevati pomalo pasirani paradajz, šampinjone i tikvicu... isto tako opet malo soli, papra, majčine dušice i origana - računajte da na kraju ide još i meso i pelati tako da će se sve to skupa ublažiti okusom što se začina tiče

http://www.pohrani.com/t/1D/a3/35kdJmG8/p1050168.jpg
- dodati mesinu sa trikom :) uglavnom ostalo je još cca. 300ml pasiranog paradajza kojeg treba dodati skupa sa mesinom kako bi se sve razvodnilo i kako ne bi imali one st00pid chunks mesa koje TOLIKO MRZIM u saftu jerbo se meso rastavi na proste faktore... dobro još malo treba miješati i dezintegrirat ga

http://www.pohrani.com/t/1P/K1/4v3kNckk/p1050169.jpg
- ovo je sve što će vam trebati od začina - sol, papar, origano, timjan/majčina dušica (odlično ide u saft), svježi bosiljak kojeg uzgajam u teglici i sa strane pelati sa vodom s kojom smo isprali konzervu... inače neke stvari je bolje imati suhe, neke svježe - origano suh, bosiljak svjež bez rasprave

http://www.pohrani.com/t/16/wj/39yZ6VOX/p1050173.jpg
- tako to izgleda nakon cca. ~1.5h laganog kuhanja

uglavnom, ova količina safta će vas izać sve skup 50-60kn i za to imate vrhunsku klopicu... zaboravite priče 2 vrste povrća, meso, vino i 200 začina kako bi dobili dobar saft. ja sam samoučen kako saft nije pro ako nema - dugo kuhanje, brdo povrća (u etapama naravno) i pomno birane začine. recimo sitnica kod pelata - uzmete konzervu rezanog paradajza na kockice i sve super, ali on nema kiselinu koji imaju cijeli pelati u sebi i onda rezanjem takvih komada dobijete kiselinu koja je prijeko potrebna u ovakvom "težem" umaku koji opet bude slatkast od mrkve, pa kisel od pelata, pa slan od soli (tak jasno jel) etc.

isto tako treba obratiti pozornost na texturu jela jerbo ovo generalno je kašato jelo, ali stavite koji veći komad šampinjona ili pelata neka bude onako pravi muški... ja recimo naribam klobuke šampinjona i stručke sa prstima zdrobim... tu i tamo naletiti na komad mesnatog šampinjona ili svježeg pelata nije grijeh - dapače.

eto kuharski n00bovi možete ispast frajeri pred svojim prvim dejtom :D

Roberto 24.05.2012. 23:04

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2170135)
Mlijeko bi trebalo bit najbolje za gasit požar.:D

Jesi imao iskustva s malo žešćim igračima (Jolokia, Trinidad Scorpion, Trinidad Moruga)?

Kombinacijom scotch bonnet/habanera s nekom od te tri možda bi mogao dobiti zanimljiv umak.:)

Jolokiu i scorpiona sam jeo susene i u prahu. Jako drma, ali kazu da se to ne moze mjeriti sa svjezom. morouga je trenutno in zbog rekorda, ali pitanje je kak dugo bude. Svako malo se pojavi neki novi super ljuti krizanac. A sve je to relativno, na jednoj biljci moze hiti velika razlika u ljutini ploda, i rekorda biljka morouge imala je plodova ljutine manje id jedne milje scovilleove skale. No zato preprodavaci trljaju ruke i prodaju sve trinidad paprike i sjemenje pod morouge, jer vecina ljudi ne kuzi razliku :D

flare 25.05.2012. 13:16

Ja sam se upravo napucala domaćeg safta od junetine, njoka (od Leda :D) i domaće zelene salate s bučinim uljem.

Za desert sladoled :goood:

Hamm 25.05.2012. 13:20

@flare... :fuming: Baš bi mi sada sjeo dobar saft. :)

Mislim da ću i ovaj petak neke lignjune. :p

Jelc 25.05.2012. 14:10

Je*eš ribu, dela se musaka:D

Ammy 25.05.2012. 14:32

Za gablec sam jela cheeseburger, bio je OK. Desert čoksa :D

Zmaj000 26.05.2012. 10:44

ebo majku i buncek sakrio se u dubokom, sinoc ga ugledam mislio je utec al sam ga umlatio. Napacan i sad pripremim krompir i ode pod peku :)

Goranbm 26.05.2012. 11:11

A dobri stari buncek :) Ja cu bjeli saft sa piletinom i njoke, uz to malo neke salate i ima da se napucam do kraja :)

Ammy 26.05.2012. 13:32

Špageti bolonjez i kiseli krastavci uz to.

Desert se hladi - krema od pudinga okusa maline u originalu se zove voćni jogurt sa malinama, samo kod mene bez voća jer drugi dio moje obitelji voće ne jede :)

Amdejac 26.05.2012. 13:58

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2171011)
Špageti bolonjez i kiseli krastavci uz to.

Desert se hladi - krema od pudinga okusa maline u originalu se zove voćni jogurt sa malinama, samo kod mene bez voća jer drugi dio moje obitelji voće ne jede :)

Like.
Ups, pa to nije fejs. :)

Jelc 26.05.2012. 18:09

Suha hrana danas:)

Kajzerice, majoneza, prešana šunka i krastavci.

Desert-trešnje.

Amdejac 27.05.2012. 11:54

Jel ima neki mesar na Žderonjama? Ili netko tko se stvarno kuži u kategorije mesa?
Prijevara ili ne?
U velikim trgovačkim lancima, a i u većini mesnica prodaje se svinjsko carsko meso sa kojima vam uvale i dio rebara. :fuming:
Koliko znam, a imam svinje i oduvjek hranimo svinje zna se šta su rebra, a šta je carsko meso (potrbušina, flam). Carsko meso bi trebalo biti trbušni mišić koji se nastavlja od rebara do buta i spaja dvije svinjske polovice.
Ali oni prodaju carsko sa špic rebrima koja u zadnje vrijeme režu sve više i više dok se svinjska rebra dosta rijeđe nalaze na pultu i u frižideru.

Jelc 27.05.2012. 12:05

Kod mene u mesnici piše za takve komadi-rebra:)
Ali da, u dosta velikih centara vole uvaljivati sve pod carsko...

trouble 27.05.2012. 12:26

Juče nakon tekme u Grill Žar kod Kranjče. Iako solidno,Ragusa je i dalje institucija za roštilj u ZeGe :)

Zmaj000 27.05.2012. 13:20

Citiraj:

Autor AMD (Post 2171321)
Jel ima neki mesar na Žderonjama? Ili netko tko se stvarno kuži u kategorije mesa?
Prijevara ili ne?
U velikim trgovačkim lancima, a i u većini mesnica prodaje se svinjsko carsko meso sa kojima vam uvale i dio rebara. :fuming:
Koliko znam, a imam svinje i oduvjek hranimo svinje zna se šta su rebra, a šta je carsko meso (potrbušina, flam). Carsko meso bi trebalo biti trbušni mišić koji se nastavlja od rebara do buta i spaja dvije svinjske polovice.
Ali oni prodaju carsko sa špic rebrima koja u zadnje vrijeme režu sve više i više dok se svinjska rebra dosta rijeđe nalaze na pultu i u frižideru.

Pise na deklaraciji, carsko sa kostima..tako bi bar trebalo pisat.

Ammy 27.05.2012. 16:24

Danas za ručak je dragi radio kotlovinu. Predjelo je bila juha.
Pošto je kuhinja bila prazna, ja sam se bacila u pekare :)
Kak ti fenjeri :)
Panorama jel ovakav mak tražiš :goood:

Amdejac 27.05.2012. 16:56

Citiraj:

Autor Zmaj000 (Post 2171359)
Pise na deklaraciji, carsko sa kostima..tako bi bar trebalo pisat.

Piše, ali mislim da ta kategorija mesa ne postoji jer carsko meso - potrbušina nema niti jedne kosti.
Kad kupuješ govedinu točno piše rebra i imaš kost, a ako je flam za juhu (potrbušina) ne dobiješ kost.

panoramix 27.05.2012. 21:56

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2171429)

Jes, nasao u lokalnom ducanu. Kiflice ide ovaj tjedan. Sram te bilo kak ti je pletenica dobra !

riceburner 27.05.2012. 22:08

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2171429)

suseda prek krapine, bi mogel recept za fenjere, ak sam dobro skuzil to su nutra mini klobase?:goood:

Ammy 27.05.2012. 23:12

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2171577)
Jes, nasao u lokalnom ducanu. Kiflice ide ovaj tjedan. Sram te bilo kak ti je pletenica dobra !

Hvala, hvala. Za prvi puta nije loše. :)

Citiraj:

Autor riceburner (Post 2171587)
suseda prek krapine, bi mogel recept za fenjere, ak sam dobro skuzil to su nutra mini klobase?:goood:

Neke mini, mići hrenovke. Ali da može se i kobasica nareckat na komadiće. E ovak ovo je recept, a ja ću ti napisat svoje izmjene. Dakle, u malo mlijeka sam otopila kvasac sa šećerom i malo brašna,a ostatak sam dolijala dok se tijesto mijesilo. Odmah sam stavila svu količinu brašna i u to dodavala sve ostale sastojke, samo tako treba malo mlijeka više. Nisam rezala na tu dimenziju, jer mi to nikako nije odgovaralo, mislim probala sam pa je ispao zajeb, i onda sam ih rezala odokativnom metodom na veličinu koja mi je odgovarala. I treba ih dosta istanjit, jer se jako napuhnu pa to izgleda svakak. Eto, nadam se da sam pomogla :D I moje preporuke za napravit, fantastično je, najbolji su još mlaki.

Pupo 28.05.2012. 14:19

Ima tko kakav foolproof recept za skuhat jaja, da budu mekana unutra? :) Il to po osjećaju ide?

Roberto 28.05.2012. 14:29

cca 4 minute kuhanja za jaje srednje veličine. Time dobiš kuhani bjelanjak i curljivi žutanjak.

Ja napravim tako da lagano zagrijem jaja ''na suho'' u posudi u kojoj ih kuham. Zagrijem vodu u kuhalu i zalijem jaja vrućom vodom tolko da ih voda prekrije i pojačam vatru. Od trena kad voda provrije četiri minute je taman :)

flare 28.05.2012. 14:57

Jučer roštilj kod frendova, danas sir, vrhnje, kiflice i panona salama :)

A doma me čekaju jagode :care:

Jelc 28.05.2012. 15:01

Žena dela lungić punjen domaćom šunkom, sirom i kiselim kreastavcima...ubil bum se ko zadnja njasvi:D

Amdejac 28.05.2012. 16:25

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2171945)
Ima tko kakav foolproof recept za skuhat jaja, da budu mekana unutra? :) Il to po osjećaju ide?

Kad voda zakipi staviša jaja u vodu. Ja ih vadim iz frižidera i vani su dok voda ne zakipi.
Ravno 5 minuta kuhanja, skidaš s plina i odmah pod hladnu vodu da se ohlade dok ne dođu na temperaturu da budu topla i da ih mižeš držati u ruci.

Hamm 28.05.2012. 17:32

Bolonjez + panoramin chili + tona parmezana + kristalka. :D Predobro!!!! :)

panoramix 28.05.2012. 17:44

Citiraj:

Autor Hamm (Post 2172099)
Bolonjez + panoramin chili + tona parmezana + kristalka. :D Predobro!!!! :)

Moj chili u prisiljenom zelju s dodatkom suhih rebrica i kože od špeka. Kraj toga pire krumpač. :zdero:

Roberto 28.05.2012. 17:54

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2172104)
Moj chili u prisiljenom zelju s dodatkom suhih rebrica i kože od špeka. Kraj toga pire krumpač. :zdero:

Ja od dijela onih kupljenih paprika napravio ljuti umak s paradajz sosom, senfom, lukom i kriškom naranče.

Žena spohala kruh, a ja namazao gore tog umaka ko marmelade, na to pršuta, kulena, sira, paradajza i ubio se ko svinja :D

flare 29.05.2012. 10:31

ovo s narančom mi zvuči zanimljivo. Morat ću to probat jednom napravit :)

@Jelc - kako radiš musaku? skuhaš krumpir prvo ili stavljaš sirovi?

Ja upravo mažnjavam domaće jagode (iz vrta):care: a za gablec imam svakakve salate (rikola, kristalka, hrastov list, radič) s bučinim uljem i sendvič s tunom :)

A kad dođem doma dočekat će me domaća pizza :respekt:

Jelc 29.05.2012. 10:41

Citiraj:

Autor flare (Post 2172409)

@Jelc - kako radiš musaku? skuhaš krumpir prvo ili stavljaš sirovi?

Sirovi:)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:51.